Ciasto:30 dag mÄ…ki,
20 dag masła,
cytryna,
10 dag zmielonych migdałów,
15 dag cukru pudru,
opakowanie cukru waniliowego,
3 żółtka,
2-3 łyżki śmietany,
sól

lukier:

30 dag cukru pudru,
sok z cytryny,
kolorowe barwniki spożywcze

Przygotowanie:
Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, dodać masło i posiekać. Połączyć z żółtkami, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, śmietaną , migdałami, sokiem i skórką otartą z cytryny. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 min. Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5cm.

Foremkami w kształcie zwierzątek wyciąć ciasteczka i ułożyć je na wyłożonej pergaminem blaszce. Wstawić blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 12 minut.

Utrzeć cukier puder z sokiem cytrynowym oraz 1 szklanki wrzątku(wlewanym stopniowo), by lukier miał konsystencję gęstej śmietany. Podzielić na porcje, zabarwić na różne kolory i udekorować ciasteczka. Odstawić do ostudzenia.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku