1/2 kg wędzonego boczku
włoszczyzna
1/2 litra gotowego zakwasu na żur
1 szklanka śmietany
1 cebula
listek laurowy, majeranek
Vegeta

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać i opalić nad płomieniem. Włoszczyznę dokładnie obrać i umyć. Jedną marchewkę zetrzeć na tarce, resztę włoszczyzny pokroić na kawałki. Boczek wędzony, włoszczyznę i cebulę włożyć do garnka, zalać 1,5 litra wody, dodać listek laurowy i 1 łyżeczkę Vegety. Gotować około 1 godziny. Boczek wyjąć, a wywar przecedzić. Do wywaru dodać śmietanę, zakwas oraz startą marchewkę. Wymieszać, zagotować i przyprawić majerankiem.
Podawać z jajkami gotowanymi na twardo i białą kiełbasą.

Smacznego!

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Boczek wędzony biedronka kalorie
Troć wędzona kalorie

Wersja do druku