Garnki czy patelnie należą do podstawowego wyposażenia każdej dobrej kuchni. O tym, że bez nich nie można przygotować ogromnej liczby potraw, wie chyba każdy. Jednak mnóstwo osób się zastanawia, zwłaszcza ci, którzy jeszcze urządzają swoją kuchnię, jakie przybory kuchenne najbardziej im się przydadzą. Aby skutecznie odpowiedzieć na to pytanie, przedstawiamy ci listę pięciu najlepszych przyborów kuchennych. Są to niezbędne przedmioty, które sprawią, że gotowanie będzie o wiele przyjemniejsze! Sprawdź je już teraz!

Tarka i mandolina kuchenna

Szatkowanie czy tarcie warzyw, owoców i innych produktów spożywczych wymaga odpowiedniego sprzętu kuchennego. Bez dobrej tarki nie wykonasz prawidłowo żadnego z tych działań. Najlepiej sprawdza się w większości kuchni wysokiej jakości mandolina do warzyw. Jeżeli jeszcze jej nie masz w swojej przestrzeni kuchennej, gorąco zachęcamy cię do zakupu tego narzędzia. 

Tarkę mandolinę można stosować wymiennie w wielu przypadkach. Jednak dobrze jest mieć je obie w swojej kuchni. Tylko wtedy masz pełny dostęp do szeregu działań, które możesz nimi wykonać. Trzeba podkreślić, że dobra mandolina do krojenia jest świetnym rozwiązaniem. 

Deska do krojenia

Krojenie chleba, warzywa, mięsa czy sera bezpośrednio na blacie jest niehigieniczne, niszczy go, a także bywa niezbyt bezpiecznym pomysłem na przygotowanie posiłku. Podobnie jest z siekaniem czy miażdżeniem różnych produktów. Dlatego deska do krojenia to kolejny niezbędny przedmiot w każdej dobrej kuchni. Często drewniana deska stanowi świetną podstawkę pod gorący garnek. Jest to więc bardzo funkcjonalne narzędzie kuchenne. 

Praska do czosnku 

Mnóstwo osób uwielbia świeżo wyciskany czosnek, który dodaje się do różnych potraw. W żaden sposób nie zastąpi go to warzywo pokrojone, zduszone, a nawet poszatkowane. Praska do czosnku pozwala uwolnić jego aromatyczną esencję, która świetnie uzupełnia smak ogromnej liczby potraw. To warzywo jest doskonałe do mięs, zup i sosów. Jeżeli dodasz je wyciśnięte i w odpowiedniej ilości do jednego z tych posiłków z pewnością poczujesz korzystną różnicę. Sam się o tym przekonaj!

Szpatułka lub łyżka drewniana

Zdaniem wielu osób najbezpieczniejsza do smażenia różnych potraw jest szpatułka, którą wykonano z drewna. Nie pozostawia śladów czy uszkodzeń na patelni, jest odporna na wysokie temperatury i nie nagrzewa się mocno, a często cechuje ją niska cena. W dodatku łyżka i szpatułka drewniana to doskonałe przybory do kuchni do różnych teflonowych powierzchni. Chociaż powoli zastępują je silikonowe narzędzia kuchenne, zdecydowanie nie warto rezygnować z zakupu drewnianej wersji szpatułki.

Obieraczka do warzyw i owoców

Wiele osób nie widzi potrzeby posiadania obieraczki do warzyw i owoców, skoro ma w wyposażeniu swojej kuchni odpowiednie do tego noże. Jednak obieraczki dają ci znacznie większe bezpieczeństwo w trakcie wykonywania tej czynności. W dodatku są bardzo wygodne w użytkowaniu i sprawiają, że obierasz ziemniaki, buraki czy kiwi o wiele szybciej!

Dzięki temu te przybory kuchenne stale zyskują na popularności, a obecnie na polskim rynku znajdziesz ich mnóstwo modeli. Dobra obieraczka przyda ci się także do uzyskania cienkich pasków marchwi albo cukinii. Dlatego gorąco zachęcamy cię do zakupu tego funkcjonalnego narzędzia kuchennego.

Zatem usiądź wygodnie w swoim ulubionym fotelu i zastanów się przez moment, które z tych przyborów masz już w kuchni, a których ci jeszcze brakuje. Zakup tych drugich z pewnością ułatwi ci przygotowanie wielu potraw. Dlatego zainwestuj w dobre narzędzia kuchenne już dziś!



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku