Boże Narodzenie przywołuje na myśl wspaniałe, wyjątkowe smaki. To dania znane i lubiane, oparte na tradycyjnych recepturach i często serwowane podczas świątecznych spotkań. Ale warto też skorzystać z nowych, ciekawych inspiracji i zaskoczyć gości, wzbudzając ich kulinarny zachwyt. Co powiecie na świąteczny chlebek z pasztetem? 


Drożdżowy chlebek z Pasztetem Pieczonym Sokołów

Czas przygotowywania: 30 minut

Liczba porcji: 8 porcji

 

SKŁADNIKI:

1 opakowanie Pasztetu Pieczonego Sokołów

200 g wody w temperaturze pokojowej

400 g mąki pszennej

2 łyżeczki suchych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżka soli

1 łyżka oliwy z oliwek

2 czubate łyżki serka twarogowego śmietankowego

3 łyżki suszonej żurawiny

1 garść orzechów włoskich

1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czerwonego

gałązki świeżych ziół do dekoracji

konfitura z pomarańczy i żurawiny do podania

 

PRZYGOTOWANIE:

Do szerokiej miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier, sól, wlewamy wodę oraz oliwę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Pasztet rozgniatamy widelcem, łączymy z serkiem śmietankowym, posiekanymi orzechami, żurawiną oraz czerwonym pieprzem.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę wygniatamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 1 cm. Pokrywamy go farszem i zwijamy w rulon, który kroimy na około 5 cm kawałki. Układamy w natłuszczonej tortownicy o średnicy 18-20 cm i odstawiamy na 30 minut. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (grzanie góra-dół) na 45 min. Podajemy z konfiturą z pomarańczy i żurawiny.

 



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku