Sezon grillowy trwa w Polsce w najlepsze. Niektórym wystarcza szybkie wrzucenie potraw na ruszt, dla innych grillowanie to prawdziwe święto celebrowane w gronie rodziny i znajomych. Stanowi świetną okazję do spędzenia słonecznego popołudnia lub ciepłego wieczoru w przyjemnej atmosferze, przy stole zastawionym smacznym jedzeniem. Prezentujemy trzy przepisy na dania z grilla przygotowane przez kulinarną twórczynię internetową Izabelę Kapis, przy współpracy z marką Victorinox, które zasmakują zarówno amatorom tradycyjnych potraw, jak i tym, którzy lubią trochę poeksperymentować.


Grillowanie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Różne rodzaje mięs w aromatycznych marynatach, pyszne ryby, zdrowe warzywa zachwycające swoim smakiem, zapachem
i wyglądem potrafią zadowolić nawet najbardziej wybredne podniebienia. Na walory smakowe grillowych dań wpływa wiele czynników. Ważny jest zarówno wybór dobrej jakości produktów, sposób ich przyrządzenia oraz odpowiednie przyprawy. Wszystkie te elementy mają znaczenie dla finalnego efektu.

W przygotowaniu składników na smakowitą ucztę grillową pomogą odpowiednie narzędzia kuchenne. Ostre i precyzyjne noże pokroją grube kawałki mięsa, ale też świetnie poradzą sobie z ogórkiem, cukinią czy cebulą. Do przyrządzenia surówki, będącej uzupełnieniem każdego mięsnego dania, niezbędna może okazać się obieraczka oraz nóż do warzyw
i owoców. Dlatego nim rozpocznie się przygotowania, warto upewnić się, iż kuchenny asortyment jest kompletny i gotowy do pracy.

Przedstawiamy trzy przepisy opracowane przez Izabelę Kapis (@czarna.wisienka) przy współpracy z marką Victorinox, które pozwolą przygotować smaczne, a zarazem oryginalne potrawy prosto z grilla. W końcu nie ma nic lepszego niż smakowity posiłek na świeżym powietrzu.

 

Grillowana pierś z kurczaka z Tabbouleh

Składniki:

Grillowana pierś z kurczaka:

  • 400 g piersi z kurczaka

  • 2 łyżki oleju

  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

Przygotowanie: Zaczynamy od dokładnego oczyszczenia kurczaka. W miseczce łączymy olej, paprykę słodką, sól, oregano i bazylię. Całość mieszamy. Piersi z kurczaka nacieramy marynatą i odstawiamy na 1h. Zamarynowanego kurczaka grillujemy z dwóch stron, 10-15 min. na każdą stronę. 

Tabbouleh:

  • 1 duży pęczek natki pietruszki 

  • 1 mały pęczek świeżej mięty

  • 50 g kaszy bulgur

  • 1/2 cebuli

  • 1 pomidor

  • 1/2 limonki

  • 2 łyżki oliwy

  • sól, pieprz do smaku 

Przygotowanie: Kaszę gotujemy przez 15 min. w osolonej wodzie. Ugotowaną odcedzamy, a następnie studzimy. Pietruszkę, miętę, pomidora i cebulę bardzo drobno siekamy. Posiekane warzywa i zioła mieszamy w misce z ugotowaną i przestudzoną kaszą. Całość polewamy sokiem z limonki oraz oliwą. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. 
 

Grillowane steki z tofu i salsą

Składniki:

Steki z tofu:

  • 2 kostki tofu naturalnego

  • 2 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżki oliwy

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej

  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej

  • szczypta soli

Przygotowanie: Każdą kostkę tofu kroimy na 3 części. Drobno siekamy czosnek. W miseczce mieszamy sos sojowy, oliwę, paprykę słodką, paprykę wędzoną, drobno posiekany czosnek oraz szczyptę soli. Plastry tofu smarujemy marynatą z każdej strony. Gotowe steki z tofu grillujemy z dwóch stron przez ok. 10 min. na każdą stronę. 

Salsa:

  • 300 g pomidorów

  • 1/2 czerwonej cebuli lub 2 szalotki

  • 1/2 limonki 

  • 2 ząbki czosnku

  • 1/2 papryki zielonej

  • 1 papryczka chilli

  • garść listków kolendry

  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: Pomidory nacinamy w kilku miejscach, a następnie przelewamy wrzątkiem. Ściągamy z nich skórkę. Drobno kroimy obrane pomidory, paprykę zieloną, chilli, czosnek, kolendrę oraz cebulę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Całość polewamy sokiem z limonki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
Smacznego!



Najczęściej zadawane pytania


Jakie są dania wegetariańskie, które można przygotować na grillu?

Grillowanie to popularna letnia metoda gotowania, którą można wykorzystać do przygotowywania wszelkiego rodzaju potraw, w tym warzyw. Grillowane warzywa to zdrowa i smaczna alternatywa dla innych dodatków. Warzywa nadające się do grillowania: Cukinia, Bakłażan, Pomidory, Papryka, Kukurydza w kolbie, Szparagi.

Jakie są dania z grilla, które zjedzą dzieci?

Dla dzieci najlepiej postawić na delikatnego kurczaka lub rybę. Będzie to zdecydowanie najzdrowszy wybór, jednak wiele dzieci również chętnie sięgnie po kiełbasę z grilla.

Gdzie mogę zorganizować grilla?

Zdecydowanie najprzyjemniej jest zorganizować grilla na własnym podwórku lub działce, jednak możemy również przygotować go nad jeziorem, w niektórych parkach, czy na plażach również nie jest to zakazane, o ile będziemy dbać o zachowanie porządku.

Jakie są sposoby, aby jedzenie z grilla było zdrowe?

Przede wszystkim używaj aluminiowych tacek w czasie grillowania, aby żywność nie była osmolona. Jednak ogromne znaczenie ma również to, jakiej podpałki używasz. Wybieraj zawsze te naturalne, a nie chemiczne, pamiętaj, że ich opary mają kontakt z jedzeniem.

Czy grilla można zorganizować o każdej porze roku?

Nie ma właściwie większych przeciwwskazań, aby zorganizować grilla o dowolnej porze roku. Mimo wszystko jednak to wiosna i lata są najpopularniejsze, gdyż pogoda najbardziej sprzyja wówczas imprezom na świeżym powietrzu.


Podobne artykuły:


Wersja do druku