Przed nami sezon grillowy. Wiele osób lubi wypoczynek na świeżym powietrzu i pyszne, własnoręcznie przygotowane na ruszcie jedzenie. Jeśli jednak na co dzień dbamy o to, co jemy i co trafia na nasze talerze, to również podczas grillowania warto wybierać zdrowsze produkty. Jak zadbać, aby było zdrowiej? O czym należy pamiętać i jak przygotować pełnowartościowe potrawy?

Po pierwsze – obróbka na grillu

Jak wiadomo, grillowane dania przygotowywane są na ogniu. Najczęściej wykorzystuje się w tym celu węgiel drzewny i zaleca się, aby unikać chemicznych podpałek, a także trzymania rusztu bezpośrednio nad ogniem. Powinniśmy również sprawdzić, czy nasze grille są odpowiednio czyste i czy ich poszczególne elementy nadają się do użytku, np. czy nie są całe zardzewiałe. Wszelkie zanieczyszczenia mogą bowiem przenikać do żywności i wchodzić w niepożądane reakcje z pożywieniem.

Ponadto, jeśli chcemy ograniczyć ilość toksyn (wydzielanych przez skapujący na węgiel tłuszcz) w jedzeniu z grilla, powinniśmy przygotowywać je na specjalnie do tego przeznaczonych tackach, najlepiej ze stali szlachetnej czy drewna. Mają one specjalne otwory, przez które tłuszcz dostanie się do ognia, jednak na kiełbasach, mięsie i warzywach będzie zdecydowanie mniej osmolenia.

Co ciekawe zaleca się również marynowanie ryb i mięs odpowiednio wcześniej, bo taka warstwa również na swój sposób je chroni. Ponadto nie kładziemy żywności na grill bezpośrednio po jego rozpaleniu, ale mniej więcej po 30-40 minutach.

Jakie potrawy sprawdzą się podczas zdrowego grillowania?

Jeśli planujemy zdrowe grillowanie, to nie zapomnijmy o warzywach. Wiele z nich dobrze skomponuje się z innymi przekąskami z ognia. Mogą to być papryka, cebula, cukinia, bakłażan, ziemniaki, pieczarki, szparagi i wiele innych. Ponadto, jeśli już mówimy o marynowaniu, to warto dzień wcześniej zamarynować krewetki i przygotować na grillu następnego dnia. Do tego świetnie sprawdzi się świeża sałatka.

Oczywiście nie wszystko musi być ciężkie i tłuste. Możemy też postawić na fit grill i przygotować np. chude ryby lub piersi z indyka, a także tofu. Warto jednak pamiętać o marynacie i zawinięciu w folię lub dodaniu warzyw, bo inaczej mięso będzie dość suche.

Marynata z mięsem, rybą, warzywami, tofu, seitanem, czy tempehem powinna być trzymana w lodówce przez co najmniej 24 godziny. Wówczas produkty przejdą smakiem przypraw i będą miały wyjątkowy aromat. Rodzajów marynat jest mnóstwo. Łatwe i zdrowe można przygotować na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem przypraw, czy nawet z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Czy grillowanie może być zdrowe?

Jak najbardziej tak, powinniśmy jednak trzymać się kilku podstawowych zasad, aby nasze dania w czasie wakacyjnych wyjazdów i odpoczynku były przygotowane w taki sposób, by można było o nich z pełnym przekonaniem powiedzieć, że są zdrowe. Przede wszystkim pamiętajmy o naturalnych podpałkach i brytfannach do grillowania, a już będzie dużo bezpieczniej dla naszego zdrowia, a często też samopoczucia.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku