Jesteś weganinem i masz ochotę na słodki deser? A może bliska Ci osoba ma chęć na ciasto wegańskie? Spokojnie, wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w większych sklepach spożywczych lub tych ze zdrową żywnością. Podpowiadamy, jak przygotowywać desery wegańskie, na których widok aż ślinka cieknie!
 
Przygotowywanie deserów wegaÅ„skich – poradzi sobie nawet amator!
Czy ciasta wegaÅ„skie trudniej przygotować niż klasyczne wypieki? To mit! Wszystko zależy od rodzaju, dekoracji oraz konkretnych skÅ‚adników. DecydujÄ…ce sÄ… również umiejÄ™tnoÅ›ci cukiernicze – w koÅ„cu nie każdy amator stworzy bezbÅ‚Ä™dny tort za pierwszym razem. OczywiÅ›cie warto próbować i siÄ™ nie poddawać! Podobnie jest z deserami wegaÅ„skimi. Proces przygotowywania oraz pieczenia różni siÄ™ w zależnoÅ›ci od przepisu. Na https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/weganskie każdy z nich ma okreÅ›lony poziom trudnoÅ›ci: Å‚atwy, Å›redni lub trudny. DziÄ™ki temu Å‚atwo oszacujesz, czy przepis jest dla amatora czy dla bardziej doÅ›wiadczonego pasjonata pieczenia.  
  • Ciasta wegaÅ„skie – cukiernicza Å›ciÄ…gawka na lodówkÄ™
Zanim jednak zaczniesz zabawÄ™ w kuchni, przygotowaliÅ›my dla Ciebie kilka wskazówek. Trzymaj siÄ™ tych zasad, a perspektywa pysznego podwieczorku bÄ™dzie znacznie bliższa!
  1. PamiÄ™taj, aby skÅ‚adniki do ciast ucieranych zawsze byÅ‚y w temperaturze pokojowej. Najlepiej, aby napoje wegaÅ„skie, zamiennik jajek oraz tÅ‚uszczy wyciÄ…gnąć z lodówki 2 godziny przed rozpoczÄ™ciem pracy.
  2. SkÅ‚adniki sypkie przesiej przez sitko – niektóre zanieczyszczenia trudno dostrzec goÅ‚ym okiem.
  3. MasÄ™ zawsze mieszaj w jednÄ… stronÄ™ i unikaj zbyt szybkich ruchów. W przeciwnym razie może pojawić siÄ™ zakalec.
  4. Ciasta wegaÅ„skie zawsze wkÅ‚adaj do rozgrzanego pieca – temperaturÄ™ znajdziesz w przepisie.
  5. 5. Jeżeli w przepisie ubijasz mleczko kokosowe, pamiÄ™taj, żeby byÅ‚o ono bardzo dobrze schÅ‚odzone. Najlepiej umieÅ›cić je w lodówce minimum 1 dzieÅ„ przed ubijaniem Å›mietanki.
  6. SiemiÄ™ lniane, które jest czÄ™stym zamiennikiem jajek w przepisach wegaÅ„skich, możesz zmielić na przykÅ‚ad w mÅ‚ynku do kawy.

Podstawy już znamy, ale co ze skÅ‚adnikami? Jeżeli chcesz przerobić tradycyjnÄ… recepturÄ™, warto znać wegaÅ„skie zamienniki. Jest ich naprawdÄ™ wiele i nie stwarzajÄ… wiÄ™cej problemów niż klasyczne produkty.
WegaÅ„skie zamienniki – liczy siÄ™ nie tylko proporcja
Cukiernictwo to sztuka, a dobry deser wegaÅ„ski potrafi zapaść w pamiÄ™ci na dÅ‚ugo. Sukces pieczenia zależy nie tylko od iloÅ›ci skÅ‚adników i ich poÅ‚Ä…czenia w caÅ‚ość. Ważna jest również jakość oraz rodzaj. A co, jeÅ›li brakuje czasu na szukanie przepisów, a pod rÄ™kÄ… dostÄ™pna jest tylko znana klasyka? Z pomocÄ… przychodzi znajomość wegaÅ„skich zamienników – taka gotowa rozpiska na pewno siÄ™ przyda.
  • Co zamiast mleka krowiego w ciastach wegaÅ„skich?

Kiedy myÅ›lisz o mleku, w gÅ‚owie nie musisz zaraz sÅ‚yszeć charakterystycznego Muuuu. W przypadku ciast wegaÅ„skich możesz wykorzystać roÅ›linne zamienniki z soi, migdaÅ‚ów, owsa, kokosa lub ryżu. DostÄ™pne sÄ… w wiÄ™kszych marketach również w wersji bez cukru. Zwróć uwagÄ™ na ich naturalnÄ… sÅ‚odycz. PamiÄ™taj, aby skontrolować ilość dodawanych substancji sÅ‚odzÄ…cych do deserów wegaÅ„skich.
  • Popularny sernik a desery wegaÅ„skie

JeÅ›li masz ochotÄ™ na pyszny, puszysty serniczek, twaróg zawsze możesz zastÄ…pić tofu naturalnym. Gwarantujemy, że smak bÄ™dzie niebiaÅ„ski! Spróbuj podać rodzinie lub goÅ›ciom wegaÅ„ski tofurnik i sprawdź, czy poczujÄ… różnicÄ™.
  • Jajka i ich wegaÅ„skie zamienniki

W przypadku jajek dostÄ™pnych jest najwiÄ™cej opcji zamiennych. OczywiÅ›cie warto je dostosować do konkretnego przepisu na ciasto wegaÅ„skie. Dany skÅ‚adnik nie zawsze okaże siÄ™ trafny – chodzi o konsystencjÄ™. Zanim pozwolisz sobie na kuchennÄ… improwizacjÄ™, sprawdź, czy nie zakoÅ„czy siÄ™ wypadem do cukierni na ostatniÄ… chwilÄ™.
Wegańskie zamienniki dla 1 jajka w rozmiarze M:
  • 0,5 rozgniecionego banana,
  • 3 Å‚yżki przecieru jabÅ‚kowego
  • 1 dojrzaÅ‚e awokado w wersji puree,
  • 1 Å‚yżka nasion chia z 3 Å‚yżkami wody,
  • 1,5 Å‚yżeczki zmielonego siemienia lnianego zamoczonego w 3 Å‚yżkach gorÄ…cej wody,
  • 1 Å‚yżka Å‚upin babki jajowatej z 200 ml wody,
  • 1-2 Å‚yżki mÄ…ki ziemniaczanej, kukurydzianej, sojowej lub owsianej wraz z 2-3 Å‚yżkami wody,
  • 0,5 szklanki jogurtu sojowego.


Wegańskim zamiennikiem dla samych białek może być aquafaba, czyli woda pozostała po gotowaniu roślin strączkowych lub ciecierzycy ze słoika. Z pewnością przyda Ci się do przygotowania lekkiej, puszystej bezy.
  • WegaÅ„ski zamiennik miodu

Miód ma swojÄ… charakterystycznÄ… konsystencjÄ™ i sÅ‚odycz – zwykÅ‚y cukier nie wystarczy. Swobodnie możesz dodać syrop klonowy, syrop z mniszka lekarskiego lub ten z agawy. Efekt bÄ™dzie równie smakowity.
  • TÅ‚uszcz w deserach wegaÅ„skich

Klasyczne masÅ‚o najczęściej można zastÄ…pić olejem kokosowym lub roÅ›linnym np. rzepakowym, a także wegaÅ„skÄ… margarynÄ…. W przypadku ciast wegaÅ„skich typu brownie stosuje siÄ™ również dojrzaÅ‚e awokado. CzÄ™sto awokado ma także zastosowanie w kremach czekoladowych przy asyÅ›cie kakao.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku