Jak przygotować idealnie soczyste mięso w piekarniku?
Dlaczego obsmażanie mięsa jest tak ważne?
Podczas pieczenia z miÄ™sa wytapia siÄ™ tÅ‚uszcz, który ucieka przez otwarte pory – i wÅ‚aÅ›nie dlatego w jego wnÄ™trzu brakuje wilgoci niezbÄ™dnej do uzyskania soczystoÅ›ci, a każdy kÄ™s jest tak samo suchy. Jak temu zapobiec? Wystarczy zamknąć pory miÄ™sa przed umieszczeniem go w piekarniku. Aby to zrobić, każdy kawaÅ‚ek należy krótko obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni z odrobinÄ… tÅ‚uszczu. DziÄ™ki temu biaÅ‚ko na wierzchu ulegnie Å›ciÄ™ciu, a pory zostanÄ… zablokowane. W efekcie soki nie bÄ™dÄ… miaÅ‚y szansy na wydostanie siÄ™ ze Å›rodka – zatem pozostanÄ… w miÄ™sie i nadadzÄ… mu soczystość oraz kruchość. Co możesz zyskać dziÄ™ki parze wodnej?
W uzyskaniu wysokiego stopnia soczystoÅ›ci miÄ™sa mogÄ… Ci pomóc odpowiednie sprzÄ™ty kuchenne, takie jak np. piekarnik parowy. Takie urzÄ…dzenie Å‚Ä…czy tradycyjne pieczenie z termoobiegiem i gotowanie na parze – wszystko dla jak najlepszego smaku dania na talerzu. Co możesz zyskać, piekÄ…c w nim miÄ™so?Za sprawÄ… pary wodnej możesz nieco obniżyć temperaturÄ™ pieczenia, gdyż ta rozprowadzi ciepÅ‚o równomiernie po caÅ‚ym piekarniku. Tym samym miÄ™so straci mniej soków ze Å›rodka. Efekt? PieczeÅ„ ma chrupiÄ…cÄ… skórkÄ™, pod którÄ… skrywa siÄ™ delikatne, miÄ™kkie i soczyste wnÄ™trze.
Funkcjonalne piekarniki parowe znajdziesz m.in. w ofercie Electrolux. Co je wyróżnia?
- Termosonda, przy użyciu której możesz kontrolować temperaturÄ™ potrawy na każdym etapie przyrzÄ…dzania.
- Czyszczenie katalityczne ułatwiające utrzymanie sprzętu w czystości, niemal bez wysiłku.
- Funkcja Steamify®, która pomaga w wyborze wÅ‚aÅ›ciwych parametrów pracy urzÄ…dzenia. Gdy ustawisz odpowiedniÄ… temperaturÄ™ pieczenia, piekarnik samodzielnie dopasuje do niej czas pracy oraz ilość pary wodnej.
- Aplikacja My Electrolux Kitchen sprawia, że możesz zarzÄ…dzać pracÄ… sprzÄ™tu za pomocÄ… telefonu (również poleceniami gÅ‚osowymi), nawet jeÅ›li jesteÅ› w innym pomieszczeniu.
- WewnÄ™trzna kamera – z jej pomocÄ… bÄ™dziesz mógÅ‚ podglÄ…dać piekÄ…ce siÄ™ danie na ekranie telefonu, bez koniecznoÅ›ci otwierania drzwiczek piekarnika.
Nie pomijaj marynowania!
Marynata nie tylko podkręca smak mięsa, ale przede wszystkim wpływa na jego kruchość oraz soczystość po upieczeniu. Aby jak najlepiej spełniła swoją rolę:- dodaj do niej jakiś kwaśny składnik, np. sok z cytryny lub ocet winny;
- wkładaj mięso do zimnej marynaty,
- drób i wieprzowinÄ™ marynuj od 12 do 24 godzin, a woÅ‚owinÄ™, dziczyznÄ™ i jagniÄ™cinÄ™ tak dÅ‚ugo, jak możesz – nawet do 48 godzin;
- co jakiś czas obracaj mięso w marynacie, by dobrze nią nasiąkło.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytnoÅ›ci, zapewniaÅ‚y piÄ™knÄ… skórÄ™ i gÅ‚adkie ciaÅ‚o zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W skÅ‚adzie znajdujÄ
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz wiÄ™cej osób zwraca uwagÄ™ nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczÄ… produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wyglÄ…d zewnÄ™trzny odgrywa znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w życiu spoÅ‚ecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideaÅ‚u piÄ™kna skÅ‚ania wiele
Kolekcja Ipanema Sempre Nova już dostępna w Polsce
Kolumbijska artystka i bizneswoman, Shakira, została nową ambasadorką brazylijskiej marki obuwia Ipanema i twarzą wyjątkowej kampanii kolekcji Ipanema Semp