Za każdym razem, gdy wyciÄ…gasz pieczeÅ„ z piekarnika czujesz zniewalajÄ…cy zapach? To Å›wietnie, ale powinien mu towarzyszyć również smak – kruchy, soczysty i rozpieszczajÄ…cy kubki smakowe. Co zrobić, by nie przesuszyć miÄ™sa podczas pieczenia? Wypróbuj nasze sposoby! 

 
Dlaczego obsmażanie miÄ™sa jest tak ważne? 

Podczas pieczenia z miÄ™sa wytapia siÄ™ tÅ‚uszcz, który ucieka przez otwarte pory – i wÅ‚aÅ›nie dlatego w jego wnÄ™trzu brakuje wilgoci niezbÄ™dnej do uzyskania soczystoÅ›ci, a każdy kÄ™s jest tak samo suchy. Jak temu zapobiec? Wystarczy zamknąć pory miÄ™sa przed umieszczeniem go w piekarniku. Aby to zrobić, każdy kawaÅ‚ek należy krótko obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni z odrobinÄ… tÅ‚uszczu. DziÄ™ki temu biaÅ‚ko na wierzchu ulegnie Å›ciÄ™ciu, a pory zostanÄ… zablokowane. W efekcie soki nie bÄ™dÄ… miaÅ‚y szansy na wydostanie siÄ™ ze Å›rodka – zatem pozostanÄ… w miÄ™sie i nadadzÄ… mu soczystość oraz kruchość. 

Co możesz zyskać dziÄ™ki parze wodnej? 

W uzyskaniu wysokiego stopnia soczystoÅ›ci miÄ™sa mogÄ… Ci pomóc odpowiednie sprzÄ™ty kuchenne, takie jak np. piekarnik parowy. Takie urzÄ…dzenie Å‚Ä…czy tradycyjne pieczenie z termoobiegiem i gotowanie na parze – wszystko dla jak najlepszego smaku dania na talerzu. Co możesz zyskać, piekÄ…c w nim miÄ™so? 
Za sprawÄ… pary wodnej możesz nieco obniżyć temperaturÄ™ pieczenia, gdyż ta rozprowadzi ciepÅ‚o równomiernie po caÅ‚ym piekarniku. Tym samym miÄ™so straci mniej soków ze Å›rodka. Efekt? PieczeÅ„ ma chrupiÄ…cÄ… skórkÄ™, pod którÄ… skrywa siÄ™ delikatne, miÄ™kkie i soczyste wnÄ™trze. 
 
Funkcjonalne piekarniki parowe znajdziesz m.in. w ofercie Electrolux. Co je wyróżnia? 
  • Termosonda, przy użyciu której możesz kontrolować temperaturÄ™ potrawy na każdym etapie przyrzÄ…dzania. 
  • Czyszczenie katalityczne uÅ‚atwiajÄ…ce utrzymanie sprzÄ™tu w czystoÅ›ci, niemal bez wysiÅ‚ku. 
  • Funkcja Steamify®, która pomaga w wyborze wÅ‚aÅ›ciwych parametrów pracy urzÄ…dzenia. Gdy ustawisz odpowiedniÄ… temperaturÄ™ pieczenia, piekarnik samodzielnie dopasuje do niej czas pracy oraz ilość pary wodnej. 
  • Aplikacja My Electrolux Kitchen sprawia, że możesz zarzÄ…dzać pracÄ… sprzÄ™tu za pomocÄ… telefonu (również poleceniami gÅ‚osowymi), nawet jeÅ›li jesteÅ› w innym pomieszczeniu.  
  • WewnÄ™trzna kamera – z jej pomocÄ… bÄ™dziesz mógÅ‚ podglÄ…dać piekÄ…ce siÄ™ danie na ekranie telefonu, bez koniecznoÅ›ci otwierania drzwiczek piekarnika. 
Przy wyborze najlepszego piekarnika, ważne jest, aby jego funkcje odpowiadaÅ‚y dokÅ‚adnie naszym potrzebom. Warto zastanowić siÄ™, które z wyżej wymienionych funkcji sÄ… dla nas istotne i poszukać modelu, który je posiada. 
 

Nie pomijaj marynowania! 

Marynata nie tylko podkrÄ™ca smak miÄ™sa, ale przede wszystkim wpÅ‚ywa na jego kruchość oraz soczystość po upieczeniu. Aby jak najlepiej speÅ‚niÅ‚a swojÄ… rolÄ™: 
  • dodaj do niej jakiÅ› kwaÅ›ny skÅ‚adnik, np. sok z cytryny lub ocet winny; 
  • wkÅ‚adaj miÄ™so do zimnej marynaty, 
  • drób i wieprzowinÄ™ marynuj od 12 do 24 godzin, a woÅ‚owinÄ™, dziczyznÄ™ i jagniÄ™cinÄ™ tak dÅ‚ugo, jak możesz – nawet do 48 godzin; 
  • co jakiÅ› czas obracaj miÄ™so w marynacie, by dobrze niÄ… nasiÄ…kÅ‚o. 
PamiÄ™taj również o tym, by nie trzymać miÄ™sa w piekarniku zbyt dÅ‚ugo. Nawet jak zastosujesz siÄ™ do wszystkich powyższych wskazówek, a przepieczesz danie, to i tak bÄ™dzie w Å›rodku suche. Uważaj także na to, by nie kroić pieczeni od razu, lecz dać jej odpocząć przez 10-15 minut, by temperatura w jej wnÄ™trzu mogÅ‚a siÄ™ wyrównać. 

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku