Wielkanoc nieodmiennie przywodzi na myÅ›l wyjÄ…tkowe, Å›wiÄ…teczne smakoÅ‚yki. Ulubione, tradycyjne dania to przede wszystkim wyÅ›mienity smak – kolorowe saÅ‚atki, faszerowane jajka i oczywiÅ›cie peÅ‚ne bakalii ciasta i desery – babki, mazurki czy pascha. W tym roku do wielkanocnych przygotowaÅ„ warto wnieść Å›wieże spojrzenie, siÄ™gajÄ…c po zdrowe, wartoÅ›ciowe produkty. Szybko przekonamy siÄ™, iż dania przyrzÄ…dzone z ich wykorzystaniem sÄ… nie tylko pyszne, ale też naprawdÄ™ proste w wykonaniu. Przygotowanie efektownego i zdrowego mazurka nie wymaga nawet wÅ‚Ä…czenia piekarnika! 


Lista wielkanocnych sÅ‚odkoÅ›ci jest dÅ‚uga. KrólujÄ… na niej babki, mazurki, pascha. Te smakoÅ‚yki możemy przygotować również w zdrowej wersji wegaÅ„skiej, wykorzystujÄ…c bakalie, kaszÄ™ jaglanÄ…, napoje roÅ›linne, pÅ‚atki owsiane i masÅ‚o orzechowe. Na bazie tych produktów powstanie pyszny mazurek na spodzie z orzechów wÅ‚oskich Sante. Idealnie chrupiÄ…ce i przyjemne w smaku, sprawdzÄ… siÄ™ w wielu domowych deserach, także jako ich dekoracja. A dodatkowo – dostarczÄ… cennych witamin (z grupy B), skÅ‚adników mineralnych (potasu, fosforu, magnezu) i bÅ‚onnika.

Oto pomysÅ‚ na szybki i prosty w wykonaniu mazurek, z mnóstwem skÅ‚adników dobroczynnych dla zdrowia i samopoczucia. Smakowite ciasto bez pieczenia – idealne dla wegan i tych, którzy doceniajÄ… smak, a nie chcÄ… obciążać organizmu nadmiarem cukru czy kalorii. To bÄ™dzie prawdziwy hit Å›wiÄ…tecznego menu!

Mazurek na spodzie orzechowym z kremem jaglanym

Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: jeden mazurek 30 cm/10cm

 

Składniki:

Spód:
100 g pÅ‚atków owsianych górskich Sante
80 g masła orzechowego Sante
40 g oleju kokosowego
100 g orzechów wÅ‚oskich Sante
Szczypta soli himalajskiej Sante
1 łyżka syropu z agawy

Masa:
3 łyżki konfitury bez cukru
1/2 szklanki kaszy jaglanej Sante
40 g oleju kokosowego
1 szklanka napoju migdałowego Sante Organic
garść orzechów wÅ‚oskich Sante
garść pÅ‚atków migdaÅ‚ów Sante
3 łyżki syropu z agawy
Maliny liofilizowane do posypania

Przygotowanie:
Orzechy rozdrabniamy. Wszystkie skÅ‚adniki na spód miksujemy w malakserze do poÅ‚Ä…czenia skÅ‚adników. ProstokÄ…tnÄ… blaszkÄ™ do tarty wyklejamy przygotowanÄ… masÄ… i dociskamy. ChÅ‚odzimy w lodówce minimum godzinÄ™. KaszÄ™ prażymy na patelni caÅ‚y czas mieszajÄ…c, przelewamy wodÄ…, zalewamy napojem migdaÅ‚owym Sante Organic i zagotowujemy, zmniejszamy ogieÅ„ i bez mieszania gotujemy do czasu wchÅ‚oniÄ™cia pÅ‚ynu. Studzimy, dodajemy olej kokosowy, orzechy i syrop z agawy i blendujemy do uzyskania gÅ‚adkiej konsystencji.  Spód smarujemy konfiturÄ…, na to wykÅ‚adamy przygotowany wczeÅ›niej krem jaglany. PÅ‚atki migdaÅ‚owe rumienimy na patelni. Posypujemy mazurek migdaÅ‚ami i liofilizowanymi malinami. Mazurek przechowujemy w lodówce do podania.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Wagańskie sklepy

Wersja do druku