Prowadzisz lub planujesz otworzyć lokal gastronomiczny, w którym będzie serwowana kawa? Chcąc zadowolić każdego gościa napojem o wyrazistym aromacie oraz smaku, musisz wyposażyć się w profesjonalny sprzęt. Jaki model ekspresu do kawy wybrać? Tego dowiesz się w dalszej części artykułu. Sprawdź i postaw na urządzenie spełniające Twoje potrzeby.

Profesjonalny ekspres gastronomiczny – podstawa każdej kawiarni i nie tylko

Ekspres do kawy gastronomiczny to sprzęt, który stanowi podstawowe wyposażenie każdej kawiarni. To właśnie dzięki niemu możliwe jest zaparzanie aromatycznej i wyjątkowej kawy, która swoimi walorami zachwyci każdego klienta. Możliwość przygotowania napoju o niespotykanym smaku i zapachu to jednak nie wszystko, czemu musi podołać profesjonalny ekspres. Sprzęt ten powinien przede wszystkim wyróżniać się najwyższą wydajnością i być przystosowany do ciągłego parzenia dużej ilości kaw w ciągu dnia. Ze względu na swoje możliwości ekspres znajduje zastosowanie nie tylko w kawiarniach, ale również w takich lokalach jak m.in. restauracje, hotele czy stacje benzynowe.

Czym kierować się podczas zakupu ekspresu do lokalu?

Zakup profesjonalnego ekspresu do kawy uzależniony jest głównie od paru czynników, wśród których wyróżnić można: specyfikę lokalu (wielkość, standard), a także własne preferencje. Odpowiedni dobór pozwoli oszczędzić sobie generowania niepotrzebnych kosztów lub innych problemów. Oznacza to w praktyce, tyle że zbyt mały ekspres może nie zagwarantować szybkiego parzenia kilku filiżanek kawy naraz, co jest szczególnie ważne w większych lokalach. Natomiast w mniejszych i kawiarniach, większy sprzęt zajmie sporo cennego miejsca, co automatycznie obniży komfort i łatwość obsługi takiego ekspresu.

Ekspres do kawy gastronomiczny – automatyczny, kolbowy lub przelewowy

Rynek urządzeń do parzenia kawy oraz innych ciepłych napojów jest bardzo szeroki. W sprzedaży dostępnych jest wiele modeli, które różnią się sposobem obsługi, wielkością oraz możliwościami. Szczególną popularnością wśród właścicieli lokali gastronomicznych cieszą się przede wszystkim ekspresy automatyczne, kolbowe oraz przelewowe. Poniżej dowiesz się, czym się wyróżniają i dla kogo przeznaczone są konkretne modele tych urządzeń.

Automatyczny ekspres do kawy

Ekspres do kawy automatyczny to sprzÄ™t, który najczęściej spotykany jest na stacjach benzynowych, pubach czy biurach. Model ten wyposażony jest w mÅ‚ynek oraz pojemniki na wodÄ™ i fusy. Charakteryzuje siÄ™ on przede wszystkim praktycznoÅ›ciÄ… oraz wygodÄ… użytku – parzenie kawy odbywa siÄ™ za pomocÄ… jednego przycisku. Przez swojÄ… prostotÄ™ obsÅ‚ugi automatyczny ekspres polecany jest każdemu, komu zależy na szybkim przygotowaniu napoju o odpowiednim aromacie, a także smaku. KolejnÄ… zaletÄ… tego sprzÄ™tu jest fakt, że nie wymaga on specjalnego przeszkolenia w użytkowaniu, dziÄ™ki czemu zarówno pracownicy lokalu, jak i klienci bez problemu bÄ™dÄ… mogli skorzystać z ekspresu o każdej porze.

Kolbowy ekspres do kawy

Nieco innym modelem niż automatyczny sprzÄ™t jest ekspres do kawy kolbowy. Jest to urzÄ…dzenie umożliwiajÄ…ce zaparzenie niepowtarzalnego napoju o wyjÄ…tkowych walorach aromatycznych i smakowych. Możliwe jest to dziÄ™ki peÅ‚nej kontroli caÅ‚ego procesu – od doboru ziaren kawy, aż do stopnia ich ubicia i zmielenia. Jest to profesjonalny sprzÄ™t, który znajdzie zastosowanie szczególnie w cenionych siÄ™ kawiarniach, restauracjach czy hotelach. Co ważne jednak – jego obsÅ‚uga wymaga kunsztu oraz doÅ›wiadczenia, dlatego też przed użytkiem warto zainwestować w szkolenie dla siebie oraz pracowników lokalu.

Przelewowy ekspres do kawy

Nieco mniej popularnym rodzajem jest ekspres przelewowy. Model ten umożliwia zrobienie zarówno kawy czarnej, jak i biaÅ‚ej (w przypadku, gdy posiada siÄ™ spieniacz do mleka). UrzÄ…dzenie to jest przede wszystkim wydajne – pozwala zaparzyć bardzo dużą ilość kawy w krótkim czasie (od 5 do 15 minut). Przelewowy ekspres do kawy charakteryzuje siÄ™ również Å‚atwoÅ›ciÄ… obsÅ‚ugi – caÅ‚y proces polega na wsypaniu kawy do filtra, wlaniu zimnej wody do zbiornika i podÅ‚Ä…czeniu urzÄ…dzenia do prÄ…du.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku