6-7 papryk
500g baraniny
100g ryżu
60g masła
1kg pomidorów
3 średnie cebule
ząbek czosnku
tymianek, rozmaryn, bazylia
oliwa
sól, pieprz
Pomidory pokroić w ćwiartki, jedną cebulę drobno posiekać i dusić razem w 2 łyżkach oliwy. Dodać ząbek czosnku i zioła. Pozostałe dwie cebule posiekać drobno i podsmażyć z 40g masła, cebula nie może być zeszklona. Następnie dodać sparzony ryż. Dokładnie wymieszać chwile podsmażyć następnie dodać szklankę wrzątku, posolić. Gotować na małym ogniu tak długo aż ryż wchłonie całą wodę( na powierzchni pojawią się małe dziurki). Posiekać baraninę i podsmażyć na reszcie masła. Wymieszać z ryżem, dodając 2-3 łyżki uduszonych pomidorów. Papryki obgotować w osolonej wodzie ok. 5 minut. Ściąć wierzch, oczyścić wnętrze nałożyć farsz. Papryki ustawiamy w garnku zalewamy resztą sosu i pod przykryciem dusimy na małym ogniu przez ok. 40 min.

Smaczego!

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku