Zdania są podzielone, jedni ją kochają drudzy nienawidzą. Często okazuje się, że ci drudzy po prostu nigdy nie mieli okazji zjeść dobrze przyrządzonej wątróbki. Z pozoru może wydawać się to bardzo trudne, jednak wystarczy trzymać się kilu podstawowych zasad, a na pewno, przyrządzana przez nas wątróbka będzie po prostu wyśmienita. Przede wszystkim wątróbkę należy namoczyć w mleku. Dzięki temu mięso zmięknie i będzie rozpływać się w ustach.

Druga zasada brzmi solimy ją dopiero po usmażeniu. To także sprawi, że wątróbka z indyka nie będzie twarda. No i trzecia ostatnia zasada: nie można smażyć jej zbyt długo. Wątróbka po usmażeniu powinna być delikatnie różowa w środku. Gdy spędzi na patelni zbyt dużo czasu staje się twarda i nieapetyczna. Należy jednak pamiętać, że wątróbka nie może być także surowa. Warto obserwować ją podczas smażenia. Gdy będzie już zrumieniona z obu stron można zmniejszyć ogień i przykryć patelnie. Dziki temu na pewno będzie idealna. 

Klasyczna wątróbka z Indyka z cebulką

Poziom trudności: łatwa

Ilość: 4 porcje

Typ potrawy: obiad

Składniki:

  • 500g wątróbki z indyka
  • 300 ml mleka
  • 3 cebule
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz i majeranek
  • 2-3 łyżki mąki

Sposób przygotowania: 

  1. Wątróbkę umyć pod bieżącą wodą, oczyścić z błon, osuszyć ręcznikiem papierowym. 
  2. Przełożyć do miseczki, zalać mlekiem w temperaturze pokojowej. Odstawić na ok. 2 h
  3. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. W międzyczasie kawałki wątróbki obtoczyć w mące z dodatkiem pieprzu i majeranku. 
  4. Smażyć wątróbkę kilka minut z każdej strony. Następnie dodać odrobinę wody i przykryć. Dusić jeszcze ok. 4 minuty. Dzięki temu wątróbka i cebulka będą miękkie, a dodatkowo powstanie smaczny sos. 
  5. Po zdjęciu z patelni posolić.

Tak przygotowaną wątróbkę można serwować z gotowanymi kartoflami lub do chleba. 

 Wątróbka z indyka z cebulką i jabłkiem

Poziom trudności: łatwa

Ilość: 4 porcje

Typ potrawy: obiad

Składniki:

  • 500g wątróbki z indyka
  • 1 duże, kwaśne jabłko
  • 300 ml mleka
  • 3 cebule
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz i majeranek
  • 1 łyżka mąki

Sposób przygotowania:

  1. Wątróbkę umyć pod bieżącą wodą, oczyścić z błon, osuszyć ręcznikiem papierowym. 
  2. Przełożyć do miseczki, zalać mlekiem temperaturze pokojowej. Odstawić na ok. 2 h
  3. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę. Cebula powinna być praktycznie zgrillowana. W międzyczasie kawałki wątróbki obtoczyć w mące z dodatkiem pieprzu i majeranku.
  4. Zdjąć  cebulę z patelni. Na tej samej patelni obsmażyć pokrojone w szesnastki jabłko. Wcześniej pozbawić je gniazd nasiennych. Nie obierać.
  5. Przełożyć jabłka do miski z cebulą. Podsmażyć wątróbkę.
  6. Smażyć wątróbkę kilka minut z każdej strony. Następnie dodać odrobinę wody i przykryć. Dusić jeszcze ok. 4 minuty. Dzięki temu wątróbka i cebulka będą miękkie, a dodatkowo powstanie smaczny sos. 
  7. Pod koniec smażenia dodać wcześniej usmażone kawałki cebuli i jabłka. 
  8. Po zdjęciu z patelni posolić.

Wątróbka z indyka to nie tylko bardzo smaczne, ale także bardzo tanie danie. Przygotować ją można na wiele sposobów. Jest również bogatym źródłem żelaza. Powinniśmy ją jeść możliwie często.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma indyk
Ile kalorii ma kromka chleba kołodziej
Ręczniki łazienkowe

Wersja do druku