Szuflada grzejna montowana jest pod piekarnikiem. Służy ona nie tylko podgrzewaniu naczyń, w których mają zostać podane poszczególne potrawy. Szuflada grzejna służy również rozmrażaniu produktów i utrzymywaniu temperatury potraw.

Gwarancja idealnej temperatury potraw

Wiele osób twierdzi, że szuflada grzejna to kolejny, mało funkcjonalny gadżet w kuchni. Na samym początku warto jednak zaznaczyć, że w żaden sposób nie zabiera ona dodatkowego miejsca. Nie wymaga specjalnych przeróbek, jedynie zaplanowania miejsca pod piekarnikiem. Służy ona przede wszystkim utrzymywaniu idealnej temperatury potraw. Efekt ten osiąga się dzięki podgrzewaniu naczyń, w których podane mają zostać potrawy. Gorące mięso, ziemniaki lub zapiekanka najlepiej prezentują się w ciepłym naczyniu. Podobnie jak gorąca zupa, której nie warto wlewać do zimnej wazy. Zimne naczynia bardzo szybko obniżają bowiem temperaturę potraw. Nie tylko zresztą potraw. Miłośnicy gorącej kawy od razu zauważą, że została ona przelana do zimnej filiżanki. Podobnie zresztą będzie w przypadku herbaty, kakao i wielu innych, ciepłych napojów. Szuflada grzejna pozwala podać zarówno potrawy, jak i napoje w idealnej dla nich temperaturze. Na portalu https://znamysieodkuchni.pl/ można znaleźć szczegółowe omówienie tego rozwiązania.

Nie tylko podgrzewanie

Podgrzewanie, jakie umożliwia szuflada grzejna, dotyczy nie tylko naczyń, lecz także potraw. Co ważniejsze, w szufladzie można nie tylko podtrzymać idealną temperaturę mięsa w sobie, ale wcześniej to mięso w niej rozmrozić. Można w niej także „gotować”: zakres temperatury od 40 do 80 stopni Celsjusza gwarantuje idealne warunki do przygotowania domowego jogurtu i rozpuszczenia czekolady. Nie potrzeba dodatkowych urządzeń, wysiłku i skomplikowanych czynności. Ciasto drożdżowe także idealnie wyrośnie w takiej temperaturze. Nowoczesne szuflady grzejne mają zaprogramowane gotowe ustawienia dla takich „zadań specjalnych”, dzięki czemu gotowanie staje się jeszcze prostsze.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?

Nowoczesne szuflady grzejne mają ciekawe rozwiązania, o których warto pamiętać i na które warto zwracać uwagę, ponieważ także i one ułatwiają codzienne gotowanie. Otwieranie typu PushPull, które umożliwia otwarcie szuflady, nawet gdy obie ręce są zajęte, doceni każda pani domu. Podobnie zresztą jak sterowanie sensorowe, które zupełnie zmienia sposób ustawiania programów dla określonych czynności. Zimny front to z kolei gwarancja, że nikt z domowników nieopatrznie się nie oparzy. Jest to szczególnie ważne, gdy po kuchni kręci się mały kucharz.

Szuflada grzejna – warto czy nie warto

Szuflada grzejna to z pewnością wartościowe rozwiązanie dla osób, które w kuchni spędzają dużo czasu. Dla tych, którzy gotują i którym zależy na jakości potraw, idealnych warunkach do ich podania, szuflada może okazać się strzałem w dziesiątkę. Z pewnością zadowoleni będą również ci, którzy regularnie podgrzewają obiad lub kolację dla spóźnionych domowników. Rozwiązania tego nie docenią natomiast ci, którzy w kuchni bywają rzadko i gotują raczej okazjonalnie.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma zapiekanka z makaronu

Wersja do druku