Witamina C jest zwiÄ…zkiem rozpuszczalnym w wodzie, niezbÄ™dnym dla prawidÅ‚owego wzrostu, rozwoju i funkcjonowania naszego organizmu. Uczestniczy miÄ™dzy innymi w procesach syntezy kolagenu, gojeniu ran, absorpcji żelaza, utrzymaniu zdrowych koÅ›ci i zÄ™bów, a także regulacji funkcji ukÅ‚adu immunologicznego [1]. Co do roli witaminy C w organizmie i koniecznoÅ›ci dbania o jej obecność w naszej diecie nie ma wÄ…tpliwoÅ›ci. Za wzglÄ™du na jej powszechne stosowanie powstaÅ‚o wiele nieprawdziwych informacji na jej temat. Poniżej przedstawiamy najczÄ™stsze fakty i mity na temat witaminy C wraz z ich naukowym rozszyfrowaniem.

Tylko kupowanie specjalnej lewoskrÄ™tnej witaminy C ma sens – MIT

 

Przede wszystkim poÅ‚Ä…czenie „lewoskrÄ™tna witamina C” jest okreÅ›leniem bÅ‚Ä™dnym. Pod nazwÄ… witamina C zawsze znajduje siÄ™ kwas L-askorbinowy, który skrÄ™ca pÅ‚aszczyznÄ™ Å›wiatÅ‚a spolaryzowanego w prawÄ… stronÄ™. To wÅ‚aÅ›nie kwas L-askorbinowy oprócz dziaÅ‚ania przeciwutleniajÄ…cego charakteryzuje siÄ™ również aktywnoÅ›ciÄ… biologicznÄ…. Kwas D -askorbinowy tak jak jego izomer jest przeciwutleniaczem, ale w przeciwieÅ„stwie do L-izomeru nie odgrywa w naszym organizmie żadnych biologicznych funkcji – nie jest wiÄ™c witaminÄ…. Dlatego, gdy wybieramy siÄ™ do apteki wystarczy, że poprosimy o witaminÄ™ C. Pod tÄ… nazwÄ… producenci muszÄ… sprzedawać kwas L-askorbinowy, a wiÄ™c zwiÄ…zek przynoszÄ…cy szereg korzyÅ›ci dla naszego organizmu [2].

 

Niedobory witaminy C sÄ… rzadkoÅ›ciÄ… – FAKT

 

O ile dbamy, aby w naszym jadłospisie nie brakowało owoców oraz warzyw, nie powinniśmy obawiać się niedoborów. W obecnych czasach poważne braki tego związku powodujące krwawienie dziąseł, opuchnięcie stawów, szorstkość skóry czy powstawanie siniaków są rzadkością. Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na kwas L-askorbinowy wynosi 75-90 mg, choć obecnie uważa się, że dawka 100-200 mg pozwala lepiej sprostać potrzebom naszego organizmu [2]. Biorąc pod uwagę zawartości witaminy C w różnych produktach, dzienne zapotrzebowanie zaspokajamy z nadwyżką pijąc kubek soku pomarańczowego, jedząc kubek truskawek, czy jedząc poranną owsiankę z dodatkiem różnych owoców np. kiwi. Musimy jednak pamiętać, że w pewnych przypadkach nasze zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta. Należą do nich stres, infekcja bakteryjna lub wirusowa, spożywanie alkoholu, choroby jelit czy sezon na przeziębienie. W takich wypadkach oprócz dostarczania witaminy C wraz ze zbilansowaną dietą warto wspomóc się suplementami zawierającymi samą witaminę C w dużych dawkach lub preparatami wzmacniającymi odporność z jej dodatkiem [3]. Przykładem takiego preparatu jest Witamina C Forte 100.

 

Witaminy C nie można przedawkować – MIT

 

Nasz organizm nie potrafi magazynować witaminy C, dlatego jej nadmiary usuwane sÄ… przez nerki wraz z moczem. Nie oznacza to jednak, że możemy przyjmować nieograniczone iloÅ›ci tego zwiÄ…zku bez negatywnego wpÅ‚ywu na nasze zdrowie. Poziom witaminy C, tolerowany przez organizm, to 2 gramy dziennie dla osoby dorosÅ‚ej. TakÄ… maksymalnÄ… dawkÄ™ możemy przyjąć wraz z dietÄ… i suplementami, bez jednoczesnej szkody dla zdrowia. Osoby, które dostarczajÄ… organizmowi wiÄ™ksze iloÅ›ci kwasu L-askorbinowego borykajÄ… siÄ™ z wzdÄ™ciami, zaburzeniami trawienia, biegunkami, nudnoÅ›ciami, bólami gÅ‚owy, bezsennoÅ›ciÄ… i kamieniami nerkowymi [2]. Dlatego siÄ™gajÄ…c po witaminÄ™ C warto mieć na uwadze sÅ‚owa  XVI wiecznego niemieckiego lekarza Paracelsusa, że „wszystko jest truciznÄ… i nic nie jest truciznÄ…, bo tylko dawka czyni truciznÄ™”.

 

Witamina C zwalczy przeziÄ™bienie – MIT

 

W tym miejscu warto przypomnieć, że witamina C nie jest lekiem, a jedynie witaminą. Jest więc niezbędna naszemu organizmowi do funkcjonowania, ale sama w sobie nie ma właściwości leczniczych. Badania pokazują, że nawet regularne przyjmowanie tego związku nie zapobiegnie rozwojowi przeziębienia, choć skróci czas jego trwania i złagodzi towarzyszące mu objawy [4,5]. Pomocne w zwalczaniu infekcji jest jednoczesne przyjmowanie witaminy C oraz cynku. Badania wskazują, że rozpoczęcie suplementacji tych związków na początku infekcji przyspieszy walkę z intruzem i zapobiegnie rozwojowi poważniejszych objawów choroby [6].

 

  1. Compounds I of M (US) P on DA and R. Vitamin C. National Academies Press (US); 2000 [cytowane 21 sierpień 2018]; Pobrano z: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK225480/
  2. Naidu KA. Vitamin C in human health and disease is still a mystery? An overview. T. 2, Nutrition Journal. 2003. s. 1–10.
  3. Bendich A, Langseth L. The health effects of vitamin C supplementation: a review. J Am Coll Nutr [Internet]. 1995;14(2):124–36. Pobrano z: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.1995.10718484
  4. Hemilä H, Chalker E. Vitamin C for preventing and treating the common cold. Cochrane database Syst Rev. 2013;1:CD000980.
  5. Carr AC, Vissers MCM. Synthetic or food-derived vitamin C-Are they equally bioavailable? T. 5, Nutrients. 2013. s. 4284–304.
  6. Maggini S, Beveridge S, Suter M. A combination of high-dose vitamin C plus zinc for the common cold. J Int Med Res. 2012;40(1):28–42.

 

 


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma kiwi

Wersja do druku