Polska wydaje się być krajem dość jednolitym pod względem kulturowym. Nie ma u nas wielu narodowości i ras, a jednak i w Polsce są regiony, które nieco się różnią od siebie. Mamy górali, Ślązaków i Kaszubów, którzy mają swoją specyficzną kulturę, język i zwyczaje. Bardzo często są oni dumni ze swojego pochodzenia i chcą to podkreślać na różne sposoby.

Zespoły regionalne

Jednym ze sposobów, który pomaga zachować specyficzną dla danego regionu muzykę, jest tworzenie zespołów regionalnych. To dzięki ich obecności, muzyka, pieśni, stroje i tańce regionalne są przekazywane z pokolenia na pokolenie. W takich zespołach często grają całe rodziny, od dziadka, poprzez rodziców i wujków, aż do tych najmłodszych. Takie zespoły najczęściej są kojarzone z góralami, ale swoje zespoły regionalne mają również Kaszubi i Ślązacy.

Gwara regionalna

Gwara regionalna, zwłaszcza dla osób, które nie mają z nią na co dzień do czynienia, jest bardzo trudna do zrozumienia. Każdy, kto raz słyszał rozmawiających pomiędzy sobą Kaszubów czy Ślązaków czuł się jak na tureckim kazaniu. Nieco łatwiej jest z gwarą góralską, ale i tutaj niektóre słowa dla ceprów mogą być zupełnie niezrozumiałe.

Mieszkańcy tych regionów, w których używa się gwary, chętnie chwalą się swoim przywiązaniem do tego specyficznego języka, czego dowodem są koszulki ze śląskim nadrukiem. Znajdują się na nich takie napisy jak: „Gryfna frelka”, „Szwarny synek” i różne inne tego typu. Ślązacy zakładają je bardzo chętnie, bo w ten sposób podkreślają przywiązanie do swojej małej ojczyzny.

Kuchnia regionalna

Każdy z wcześniej wymienionych regionów ma typowe potrawy, których raczej nie spotyka się w innych częściach Polski. Będzie to śląska rolada i kołacz, kwaśnica w górach czy grucholec i zylc na Kaszubach. I znów, nawet jeśli los rzuci osoby pochodzące z tych rejonów w inne obszary Polski, czy nawet za granicę, to pozostaje w nich często chęć do wspominania dzieciństwa i gotowania na co dzień tych potraw. To one pojawiają się na stole, gdy przychodzą goście i to dzięki nim inni poznają tradycje regionów, z których pochodzi gospodarz.

Zwyczaje i tradycje regionalne

Ostatnim sposobem na manifestowanie swojego przywiązania do regionu, z którego pochodzimy, jest przestrzeganie zwyczajów regionalnych. Takim nieznanym gdzie indziej zwyczajem jest tytka, którą dostają pierwszaki w pierwszym dniu nauki na Śląsku. Wiele zwyczajów wiąże się również z okresem przedślubnym i weselnym, a ich różnorodność jest naprawdę imponująca. Warto je pielęgnować i przekazywać kolejnym pokoleniom, bo dzięki temu nie tylko podkreślamy swoje pochodzenie, ale również kultywujemy tradycję.

Więcej na: https://koszulkowy.pl/24-slaskie


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

rolada biszkoptowa z kremem kalorie

Wersja do druku