Każdy z nas jest odpowiedzialny za to, czym siÄ™ żywi i jak dba o swoje ciaÅ‚o. Czy sÄ… to peÅ‚nowartoÅ›ciowe posiÅ‚ki, które dostarczajÄ… nam energii na caÅ‚y dzieÅ„ czy jedzenie, które ma nas tylko przysÅ‚owiowo „zapchać” i być pustymi kaloriami. Jak rozpoznać zakwaszenie organizmu? Poznaj trzy stopnie zakwaszenia i sprawdź, czy Ciebie też dotyczy ten problem.

Czy jesteÅ› Å›wiadomy tego, co jesz? Do naszego organizmu codziennie dostarczamy wiele substancji – niektóre pomogÄ… nam utrzymać ciaÅ‚o w zdrowiu, inne mogÄ… prowadzić do choroby. JeÅ›li wiÄ™kszość czasu spożywamy produkty, które zakwaszajÄ… nasz organizm, to możemy siÄ™ spodziewać, że odwdziÄ™czy siÄ™ on nam niepokojÄ…cymi objawami.

Zakwaszenie organizmu – objawy

W pierwszym etapie możemy zauważyć, że pogorszyÅ‚ siÄ™ stan naszej skóry, dokuczajÄ… nam bóle mięśni, migreny, kobiety cierpiÄ… na zespóÅ‚ napiÄ™cia przedmiesiÄ…czkowego, a mężczyźni na obniżenie potencji. Czujemy nieprzyjemny smak w ustach, nasz mocz ma intensywny zapach, dopada nas zmÄ™czenie i senność. Możemy mieć problemy z krążeniem (zimne stopy i dÅ‚onie), na naszej skórze mogÄ… pojawiać siÄ™ trÄ…dzik i zaczerwienienia.

Niektórzy ludzie odżywiajÄ… siÄ™ nieodpowiednio przez caÅ‚e lata, dlatego doprowadzajÄ… swój organizm do przykrego stanu. Przez niedobór substancji odżywczych, zakwaszonym osobom mogÄ… towarzyszyć takie objawy jak stany zapalne, zakażenia bakteryjne i infekcje wirusowe, uciążliwe migreny. Kobiety mogÄ… borykać siÄ™ z niepÅ‚odnoÅ›ciÄ…, pojawiajÄ… siÄ™ choroby skórne, takie jak Å‚uszczyca, egzema. Coraz częściej mamy problemy z koncentracjÄ… i zapamiÄ™tywaniem. W momentach osÅ‚abienia organizmu, jesteÅ›my bardziej podatni na zmÄ™czenie, może nam dokuczać bezsenność, a nawet choroby takie jak depresja. Zaburzony jest wtedy nasz metabolizm, może pojawić siÄ™ otyÅ‚ość, zagrożenie zbyt wysokim cholesterolem oraz chorobami serca, a w trzecim etapie zawaÅ‚ i wylew.

W najbardziej zaawansowanym etapie zakwaszenia, osobom zakwaszonym zagrażajÄ… poważne choroby, takie jak: nowotwory, stwardnienie rozsiane, gruźlica, RZS (reumatoidalne zapalenie stawów), toczeÅ„, chÅ‚oniak Hodgkina, choroba Crohna.

Zakwaszenie organizmu - co zakwasza organizm?

Jak powstaje zakwaszenie organizmu? Gdy nasz organizm chce zrównoważyć poziom kwasów, to wtedy pobiera mineraÅ‚y z naszych komórek. Jednak, gdy karmiemy siÄ™ tylko produktami, które zakwaszajÄ… nasz organizm, to zaczyna brakować nam mineraÅ‚ów i sami niszczymy swój organizm.

Organizm jest zakwaszany przede wszystkim przez produkty mÄ…czne, zbożowe, chociażby chleb, kasze, sery, napoje sÅ‚odzone i gazowane, żywność zawierajÄ…cÄ… dużo soli, używki takie jak kawa, herbata (oprócz zielonej), alkohol, a także miÄ™so.

DziaÅ‚anie zasadowe na nasz organizm majÄ… przede wszystkim dary natury: warzywa i owoce. Do najbardziej alkalizujÄ…cych możemy zaliczyć: marchewki, buraki, czarne porzeczki, cytryny. Warto wiedzieć, że oliwa z oliwek ma dziaÅ‚anie zasadotwórcze, z kolei tÅ‚uszcz zwierzÄ™cy jest obojÄ™tny.

W opinii powszechnej panuje stwierdzenie, że miÄ™so i nabiaÅ‚ majÄ… silne dziaÅ‚anie zakwaszajÄ…ce. Jednak osoby zajmujÄ…ce siÄ™ dokÅ‚adniej biochemiÄ…, majÄ… Å›wiadomość, że sÄ… one amfoteryczne, tzn. wykazujÄ… wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci jednoczeÅ›nie zasadowe i kwasowe (w skÅ‚adzie posiadajÄ… zarówno grupy kwasowe i zasadowe), tzn. w obecnoÅ›ci kwasów dziaÅ‚ajÄ… zasadowo, a w obecnoÅ›ci zasad kwasowo.

Fot. https://www.prodeacid.pl/zakwaszenie-a-dieta

Zakwaszenie organizmu – leczenie i dieta

Czy istnieje recepta na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej? Mimo iż zakwaszenie powoduje duże spustoszenie w naszym organizmie, to przeciwdziaÅ‚anie mu nie sprawia wiÄ™kszych trudnoÅ›ci. Aby siÄ™ przed nim chronić, wystarczy dbać o swojÄ… dietÄ™ i pozbyć siÄ™ z niej wszystkich zakwaszajÄ…cych produktów.

Przede wszystkim należy unikać stresu, prowadzić zdrowy tryb życia i mieć różnorodnÄ… dietÄ™, bogatÄ… w produkty zasadowe.

Nie można zapomnieć o uprawianiu sportów. Ważne, abyÅ›my zwracali uwagÄ™ na to jak dopasowujemy do siebie produkty, warto w jednym posiÅ‚ku Å‚Ä…czyć substancje, które bÄ™dÄ… siÄ™ uzupeÅ‚niać, a nie wykluczać, np. unikajmy spożywania wÄ™glowodanów razem z biaÅ‚kami, ponieważ zakwaszÄ… nam one organizm.

Powinniśmy zmienić nawyki żywieniowe i spożywać częściej świeże warzywa i owoce. Wtedy zachowamy swoje zdrowie na dłużej.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii mają buraczki smażone
Kalendarz dni płodnych
kawa z ekspresu

Wersja do druku