Zupa jarzynowa ma wiele "twarzy". Można ją przyrządzić na wiele sposobów, a dzięki bogactwie warzyw, jakich można użyć do jej ugotowania, może mieć ona naprawdę wiele odmian i smaków. Zupę jarzynową można jeść o każdej porze roku i zawsze będzie ona konsumowana ze smakiem. Jeśli nie przepadasz za warzywami, to z pewnością przekonasz się do nich właśnie w tej zupie. Sprawdźmy, jak przyrządzić zupę jarzynową.

O zupie jarzynowej słów kilka...

Zupę jarzynową bez przeszkód ugotujesz z warzyw z własnego ogródka — jeśli pozwala na to akurat pora roku. Możesz wykorzystać do tego rośliny sezonowe. A jeśli masz akurat ochotę na jarzyny zimą, to też nic nie stoi na przeszkodzie. Chwyć mrożonki i gotuj zupę! Jakie składniki są potrzebne, do tej klasycznej wersji "jarzynówki"?

Zupa jarzynowa — składniki
Do przygotowania zupy jarzynowej będziesz potrzebować:

* marchewki,
* pietruszkę, kawałek selera,
* kalarepę,
* puszkę groszku lub 1.5 szklanki wyłuskanego,
* kawałka pora,
* kawałka mięsa z kością,
* 3-4 ziemniaki,
* liść laurowy,
* 2-3 łyżki masła,
* sporej łyżki mąki,
* natki pietruszki i koperku,
* soli.

Wszystkie składniki przygotowane? To możemy zabierać się do gotowania!

W dużym garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, posól ją według uznania i włóż do niej liść laurowy, marchewkę, kalarepę, pietruszkę, seler i kawałek mięsa z kością. Pamiętaj oczywiście, aby przed włożeniem warzyw do naczynia odpowiednio je przygotować. Obierz je ze skórek i pokrój w dowolne kształty — takie, jakie lubisz. Gotuj tę mieszankę około 40 minut.

W tym czasie przygotuj sobie ziemniaki i groszek. Groszek odcedź z puszki a ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kawałki. Dodaj je do zupy i gotuj do miękkości. Natkę pietruszki i koperek umyj i posiekaj. Wyjmij mięso z kością i jeśli chcesz, dodaj je do zupy wraz z pietruszką i koperkiem.

Roztop masło na patelni i dodaj do niego mąkę. Następnie wlej do tak przygotowanej zasmażki niewielką ilość zup i wymieszaj. Wlej ją do garnka z wywarem i zagotuj.



Podobne artykuły: