Owoce, obok warzyw, to składniki, których stale brakuje w naszej diecie. Problem dotyka nas szczególnie zimą, kiedy o świeże i dobrej jakości produktu jest trudniej niż w podczas pozostałych pór rok. Niewystarczająca ilość owoców i warzyw w codziennej diety może doprowadzić do wielu przykrych konsekwencji, dlatego warto zadbać o to, by jeść je jak najczęściej.

Owoce - dlaczego warto jeść?

Owoce odgrywają niezwykle ważną rolę w codziennej diecie każdego z nas, ponieważ dostarczają organizmowi wielu witamin oraz cennych składników mineralnych. Dodatkowo są doskonałym źródłem wody, przez co uzupełniają jej niedobory. Często bowiem, szczególnie jesienią i zimą, zapominamy o piciu jej zalecanej ilości. Warto dodać, że owoce są również cennym źródłem błonnika pokarmowego usprawniającego funkcjonowanie układu trawiennego oraz zmuszającego leniwe jelita do pracy. Ponadto znajduje się w nich wiele antyoksydantów, które skutecznie walczą z oznakami starzenia, a także świetnie radzą sobie z usuwaniem wolnych rodników powstających w organizmie podczas palenia papierosów czy stresu. Trzeba też pamiętać, że owoce są również smaczną (i oczywiście zdrową) przekąską, dlatego zawsze warto mieć je pod ręką. Dla łasuchów mogą być doskonałym zamiennikiem słodyczy, który dodatkowo nie przyczyni się do tycia.

Kiedy jeść owoce?

Mimo że owoce są smaczne i zdrowe, trzeba pamiętać, że w ich składzie znajduje się również sporo cukru, dlatego osoby, które mają problem z utrzymaniem prawidłowej wagi, odchudzają się lub czują, że ich metabolizm zwalnia, nie powinny jeść ich wieczorem. Niemal bez ograniczeń mogą jeść je jednak rano i po południu. Można stwierdzić, że godziną graniczną dla owoców jest szesnasta. Później warto ograniczać spożycie słodkich przekąsek. Odpowiadając na pytanie, kiedy jeść owoce, trzeba wspomnieć również o tym, że najsmaczniejsze są oczywiście te świeże i sezonowe, zatem warto je jeść zawsze wtedy, kiedy dojrzewają i nie pochodzą z niesprawdzonych upraw. Pamiętajmy jednak, że owoce dostępne w sklepach pochodzą z różnych części Europy, dlatego czasami możemy kupić produkty świetnej jakości wtedy, kiedy jeszcze nie możemy marzyć o ich samodzielnym wyhodowaniu.

Świeże czy przetworzone?

Lekarze oraz dietetycy twierdzą, że warto jeść zarówno świeże, jak i przetworzone owoce (zobacz: https://www.makro.pl/swiat-produktow/owoce-w-makro). Oczywiście w przypadku tych drugich wszystko zależy od sposobu ich przetworzenia i przechowywania. Zalety świeżych owoców są oczywiste - dostarczają organizmowi wszystkiego tego, czego potrzebuje najbardziej, czyli witamin i składników mineralnych. Badania dowodzą jednak, że przeciery owoce wcale nie są uboższe o substancje odżywcze. Warto dodać, że niektóre produkty w procesie obróbki termicznej lub zrównoważonego przetwarzania samoistnie zyskują zwiększone wartości odżywcze. Świetnym przykładem są, np. pomidory, które według systematyki botanicznej są właśnie owocami [sic!]. Soki pomidorowe, przeciery lub koncentraty zawierają znacznie więcej likopenu niż świeże produkty. Pamiętajmy także, że z łatwością można kupić owoce nie tylko przetworzone, ale i mrożone - te doskonale zachowują swoje właściwości odżywcze, dlatego z powodzeniem można włączyć je do codziennej diety.

Dania z owocami - najlepsze przepisy

Owoce doskonale smakują, gdy są świeże i surowe, jednak mogą posłużyć jako świetna baza dla wielu smacznych przepisów. Zastosowanie dobrej jakości owoców w kuchni pozwoli bowiem na przyrządzenie wielu pysznych i lubianych potraw. Poniżej przepis na banalnie prostą i niezwykle smaczną sałatkę owocową. Smacznego!

Sałatka owocowa - bomba witaminowa

Przygotowanie sałatki owocowej będącej prawdziwą bombą witaminową jest banalnie proste. Zaletą przepisu jest również to, że przyrządzenie deseru nie zajmuje dużo czasu, dlatego sprawdzi się jako dodatek do kawy dla niespodziewanych gości.

Składniki:

  • pomarańcza,
  • banan,
  • grejpfrut,
  • dwie brzoskwinie,
  • opcjonalnie truskawki, maliny i inne owoce jagodowe,
  • sok z jednej cytryny,
  • łyżka miodu,
  • łyżka alkoholu (najlepiej rumu lub brandy).

Przygotowanie:

Wszystkie owoce dokładnie myjemy i obieramy ze skóry, usuwając dokładnie białe gorzkawe błonki (grejpfruty i pomarańcze). Następnie kroimy je w drobną kostkę i przerzucamy do miseczki. Przygotowujemy sos, łącząc sok z cytryny z miodem i alkoholem. Przygotowanym płynem zalewamy owoce i odstawiamy minimum na pół godziny do lodówki. Podajemy tego samego dnia.

Uwaga: do sosu warto dodać kilka kropel oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron, ponieważ wiele witamin rozpuszcza się w tłuszczu. Dzięki temu drobnemu dodatkowi wchłanialność substancji odżywczych z sałatki będzie lepsza i większa.

Komponując codzienne posiłki, nie wolno zapominać o świeżych owocach i warzywach. Bez nich ułożenie odpowiednio zbilansowanego jadłospisu będzie po prostu niemożliwe. Warto dodać, że owoce mogą posłużyć jako zamiennik słodyczy, które tak lubimy jeść. Spróbujmy więc mieć zawsze pod ręką świeży banan albo garść suszonych owoców. Waga będzie zadowolona.


Podobne artykuły: