Zakwaszenie organizmu może być źródłem różnych, nie zawsze od razu zauważalnych, problemem zdrowotnych. Co jednak ciekawe, żeby kłopot ten zmniejszyć, czasem wystarczy podjęcie naprawdę prostych kroków. Jakich? Przedstawiamy je poniżej!

Alkalizujące cytrusy

chociaż cytrusy kojarzą się z kwaśnym smakiem, to ich oddziaływanie na organizm jest zasadotwórcze. Pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, czy pomelo – wszystkie te owoce są nie tylko smaczne, lecz również przydatne w odkwaszaniu. Podobnie zresztą jak sok cytrynowy,który można dodawać do napojów, ale też używać do pokrapiania potraw (przy okazji zwiększając dzięki zawartej w nim witaminie C przyswajalność żelaza).

Nie słódź!

Niestety, ale nasz kochany cukier jest jednym z głównych sprawców zakwaszenia organizmu. Ogranicz go więc! Spróbuj nie słodzić napojów, a przynajmniej zmniejszyć ilość dosypywanej słodyczy. Odstaw batoniki (przy okazji pomożesz też swojej sylwetce!). Wybieraj produkty bez dodatkowego cukru w składzie.

Przyspiesz metabolizm

Skoro o cukrze mowa, aby szybciej pozbyć się go z organizmu, możesz spróbować przyspieszyć swój metabolizm. Pomoże w tym bez wątpienia więcej aktywności fizycznej (do której zdecydowanie zachęcamy), lecz również aloes lub młody jęczmień. Obie te rośliny nie tylko poprawią sam metabolizm, ale też ułatwią oczyszczanie organizmu ze zbędnych substancji. Mają tez szereg dodatkowych właściwości zdrowotnych, co opisano w wielu tematycznych portalach, takich jak naturapluszdrowie.pl. Pomagają więc na tyle wszechstronnie, ze warto po nie sięgnąć.

Więcej warzyw

Za zakwaszenie często odpowiadają spożywcze „gotowce”. Spróbuj ograniczyć gotowe potrawy i w ich miejsce wprowadź więcej wykonywanych samodzielnie. Idealnie będzie, jeśli będą się one składały w dużej mierze z warzyw. Większość z nich, zwłaszcza zielonolistnych (choć oczywiście nie tylko), doskonałe poprawia równowagę kwasowo-zasadową. Łącz przy tym różne jarzyny, dzięki czemu unikniesz monotonii smakowej, a przy okazji dostarczysz sobie dodatkowych witamin.


Podobne artykuły: