Mleko to napój, który od ponad 10 tysięcy lat jest podstawowym składnikiem diety człowieka. Zazwyczaj pijemy mleko pochodzące od krów, ale wraz z rozwojem naszej wiedzy odkrywamy coraz to nowsze rodzaje mleka, które są zdrowe i warte wprowadzenia do codziennego spożycia. Jednym z takich odkryć jest kozie mleko. Co sprawia, że jest ono tak wartościowe? Więcej w tym tekście.

Kozie mleko leczy

Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie przebadali gruntownie próbki koziego mleka i doszli do ciekawych wniosków. Otóż stwierdzili, że skład kociego mleka jest bardzo podobny do tego jakie produkuje człowiek. Oznacza to, że ma bardzo dużo prozdrowotnych właściwości i wpływają dobrze na rozwój kości oraz uzębienia. Ponadto ustalono, że mleko od kozy jest niezwykle lekkostrawnym produktem. Jego komórki tłuszczowe posiadają dużo mniejszą strukturę, dzięki czemu są bardzo dobrze przyswajalne przez nasz organizm.

Kozie mleko wolne od zanieczyszczeń

Niewątpliwą zaletą koziego mleka jest to, że nie posiada ono w sobie żadnych zanieczyszczeń ani metali ciężkich. Jest to spowodowane tym, że organizm tego zwierzęcia skutecznie filtruje oraz izoluje wszelkiego rodzaju zbędne składniki, które pochodzą z pożywienia lub środowiska. To z kolei pozwala nam na wyeliminowanie procesu homogenizowania i przetwarzania koziego mleka. Oznacza to, że to co kupujesz w sklepie posiada naturalny smak niezmieniony przez procesy przetwórcze. To unikalna zaleta, szczególnie jeżeli chodzi o mleka. Ponadto mleko kozie jest bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza oraz ogromnej ilości witamin z grupy B i A. Można w nim znaleźć również znaczące ilości cynku i miedzi.

Zdrowe i bezpieczne

Mleko kozie w swoim składzie bardzo przypomina jogurty. Oznacza to, że posiada niemal taką samą florę bakteryjną. Dzięki temu odkwasza organizm i chroni go przed szkodliwym działaniem mikroorganizmów. W serach wyprodukowanych z koziego mleka znajduje się nieznaczna ilość kazeiny, co może być powodem uczuleń, ale na całe szczęście zdarza się niezwykle rzadko. Dobrym dowodem na to jest fakt, że kozie mleko jest dodawane do preparatów dla niemowląt i można je podawać dzieciom od 4 miesiąca życia. Wzmacnia ich odporność, a co za tym idzie sprawi, że rzadziej będą one łapały wszelkiego rodzaju infekcje wirusowe.

Kozie mleko - czas na coś innego

Kozie mleko oprócz swoich właściwości prozdrowotnych posiada jeszcze jedną bardzo ważną zaletę - jest smaczne. To właśnie sprawia, że szturmem zdobywa nasze stoły i coraz częściej jest wprowadzana jako stały element diety. Jego specyficzny smak sprawia, że kozie mleko stanowi pewnego rodzaju odmianę i pomaga w walce z monotonią w diecie. Oczywiście nie musi być tylko pite. Można je spożywać w postaci serów oraz innych przetworów mlecznych. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat mleka koziego, odwiedź http://chavroux.pl/dlaczego-kozie-mleko/ Znajdziesz tam wszystko co powinno się wiedzieć na temat tego neizwykłego produktu. Oprócz skarbnicy wiedzy poznasz również produkty, które zawierają kozie mleko i które można kupić w sklepach w całej Polsce. Zmień swoją dietę i sprawdź jak wiele możesz zyskać decydując się na kozie mleko. Oprócz walorów zdrowotnych posiada ono również niesamowity smak, obok którego nie da się przejść obojętnie. Sprawdź jakie to proste i przede wszystkim smaczne!


Podobne artykuły: