Kawa jest napojem, bez którego większość dorosłych osób nie wyobraża sobie dnia. Nie dość, że posiada duże walory smakowe, to jeszcze dzięki kofeinie skutecznie pobudza nas do działania. Jak wiemy jej rodzajów jest co najmniej kilkadziesiąt, dlatego każdy z nas może wybrać tę, która najbardziej mu odpowiadam. Mówi się, że każda odmiana dobra jest na inną porę dnia czy roku. Dziś zajmiemy się jedną z nich – łagodną, idealną na mroźne, zimowe popołudnia, mleczną kawą latte.

Latte - co warto o niej wiedzieć?

Kawa latte jest obecnie najczęściej zamawianym rodzajem tego napoju w kawiarniach na całym świecie. Tak wynika z badania Café Monitor 2016 ARC Rynek i Opinia. Nic dziwnego - dla wielu osób smak czystej kawy jest zbyt gorzki, aby móc go swobodnie pić. Szczególnie jeżeli mamy do czynienia z espresso. Właśnie przez próbę złagodzenia smaku stwierdzono, że najłatwiej będzie można to osiągnąć za pomocą mleka. Ma to również związek z miejscem powstania latte - są to Włochy, gdzie kawę rozpoczyna się pić bardzo wcześnie rano. Taka kawa jest odrobinę słabsza, więc nie powoduje aż tak dużego pobudzenia jak inne jej rodzaje.            

Latte macchiato i kawa latte - przyrządzanie

Latte macchiato, czyli z włoskiego „splamione mleko”, to napój uniwersalny - nie dość, że smakuje wybornie i ma posmak prawdziwej kawy, to zarazem jest bardzo delikatny za sprawą dodanego mleka. Należy wszakże pamiętać, że kawa latte i latte macchiato to dwa odrębne napoje. Różnią się one przygotowaniem. W przypadku tej pierwszej wystarczy wlać gorące, spienione mleko do espresso i już mamy kawę latte. Z kolei latte macchiato wymaga trochę większych umiejętności - przyrządza się je na odwrót, czyli do gorącego mleka z pianką wlewa się po ściance espresso tak, aby uzyskać płynne przechodzenie kolorów - od białego na dole po brązowy na górze. Niezwykle ważne są proporcje podczas przyrządzania napojów oraz samo spienione mleko, które nie może być zagotowane - jego temperatura powinna się wahać w okolicach 60 stopni. Aby je spienić będziemy potrzebować spieniacza do mleka. Oczywiście profesjonalni bariści nie mają problemów z uzyskaniem odpowiedniej formy i konsystencji tych kaw. Jeżeli jednak chcemy się cieszyć dobrym smakiem w domowym zaciszu, to warto zastanowić się nad opcją ekspresu do kawy z odpowiednimi kapsułkami: https://www.dolce-gusto.pl/latte-macchiato. Tak przyrządzone latte jest pyszne, aromatyczne i trafia do filiżanki szybko i łatwo.

Smakowe latte

W obydwu wyżej wymienionych rodzajach latte można wzbogacać smak, poprzez dodawanie różnych syropów. Ze względu na zbliżające się święta Bożego Narodzenia warto wiedzieć jakie mamy do wyboru smakowe latte. Przede wszystkim jeżeli myślimy o świętach, pierwsze co nam przychodzi na myśl to wypieki naszych mam. Ich aromat unosi się w całym domu - w szczególności mamy w pamięci zapach piernika. I taką właśnie kawę latte polecamy - o smaku domowego piernika. Ma piękny zapach i smakuje identycznie jak te ciasteczka, które będą wisiały na choince.

Innym smakiem, który będzie dominował w wielu domach, jest latte cynamonowe. Ma bardzo oryginalny aromat i prawdę mówiąc trzeba mieć nieco specyficzny gust, by go docenić. Jednak każdy, kto lubi szarlotkę będzie nim oczarowany. Tym bardziej, że ma właściwości rozgrzewające.

Wielu osobom latte świąteczne kojarzy się ze smakiem amaretto - jest to coś dla tych wszystkich, którzy lubią odrobinę alkoholu w kawie. Amaretto jest wytwarzane z migdałów i lekko gorzkawe, więc przy robieniu takiej kawy należy pamiętać, że być może będzie trzeba ją posłodzić.

Osoby, które nie chcą ryzykować z nowymi smakami zawsze mogą się napić latte czekoladowego, waniliowego czy karmelowego. Są spotykane na co dzień nie tylko w kawiarniach – bardzo łatwo można je zrobić także w domu przy pomocy sosów oraz syropów o danym smaku. Charakteryzują się dużą słodkością, więc cukier nie będzie w ogóle potrzebny. Zdecydowanie mają największą ilość zwolenników ze względu na swoją uniwersalność.

Latte to kawa uniwersalna, którą kochają zarówno panie, jak i panowie. Dzięki delikatnemu smakowi można z nią komponować różne składniki i zawsze będzie dobrze smakować. Jej zrobienie nie jest trudne, więc bez większych przeszkód można ją przyrządzać we własnym zakresie – prawdopodobnie dlatego zaskarbiła sobie ona tylu zwolenników na całym świecie. Czy też spróbujecie jej w te święta?


Podobne artykuły: