Nowoczesna kobieta wprowadza unowocześnienia również do swojej kuchni. Dbając to, aby podawane potrawy były wyśmienite pod względem smaku i pięknie zaprezentowane, do przygotowania ich używa jedynie cenionego, profesjonalnego sprzętu o wysokiej jakości, rekomendowanego przez najlepszych kucharzy i smakoszy. Okazuje się bowiem, że sprzęt, w którym gotujemy ma spory wpływ na przyszykowane w nim posiłki – wpływa na ich smak i wartości odżywcze.

Jakie garnki wybrać?

Musimy pamiętać o tym, że materiał, z którego wyprodukowane zostały naczynia może determinować ich smak i jakość. Pozytywne opinie o garnkach Philipiak potwierdzają, że warto pochylić się nad ich ofertą (http://www.philipiaksalony.pl/philipiak-gotuj-zdrowo). Nie każde garnki nadają się do przygotowania wszystkich rodzajów potraw – jedne naczynia są bardziej wytrzymałe, w innych usmażymy potrawę bez konieczności używania tłuszczu, a jeszcze inne idealnie sprawdzą się podczas pieczenia w piekarniku.     

Naczynia emaliowane

Historia naczyń emaliowanych sięga bardzo daleko. Gotowały w nich jeszcze nasze babcie i prababcie. Niestety często w pamięci mamy widok tego typu malowanych garnków z licznymi obdrapaniami, obtłuczeniami i widocznymi elementami stali. Mimo to naczynia nadal służyły do przygotowywania posiłków. Jest to bardzo duży błąd, gdyż procesy chemiczne, zachodzące pomiędzy materiałem a zawartością garnka czynią ją szkodliwą dla zdrowia. Obecnie jednak naczynia emaliowane są produkowane ze zdecydowanie grubszymi ściankami i dnem, przez co mogą nam służyć zdecydowanie dłużej i nie pojawiają się na nich tak szybko uszkodzenia. Przy tym często są pięknie zdobione i stają się doskonałym wyborem zarówno dla tradycjonalistów, jak i miłośników nowoczesnego stylu. W garnkach emaliowanych można gotować właściwie wszystko. Należy uważać jedynie na maziste, łatwo przywierające do naczynia potrawy.

Naczynia żeliwne  

Naczynia żeliwne odznaczają się zdecydowanie większą wytrzymałością i odpornością na uszkodzenia mechaniczne, niż garnki wykonane z innych materiałów. Dlatego też ich niewątpliwą zaletą jest uniwersalizm. Możemy w nich gotować, dusić, smażyć, zapiekać w piekarniku i co najciekawsze – idealnie nadają się do przyrządzania potraw na wolnym ogniu. Nie ma również znaczenia z jakiego typu kuchenki korzystamy. Co więcej, podczas gotowania w garnkach żeliwnych nie zachodzą żadne reakcje chemiczne. Dzięki temu posiłki są zdrowe, pozbawione szkodliwych substancji. Jedyną wadą naczyń żeliwnych jest szorstka powierzchnia, która może sprawiać nieco trudności w zadbaniu o ich czystość.

Naczynia teflonowe

Naczynia teflonowe są szczególnie chwalone przez amatorów zdrowego odżywiania. Wszystko dzięki temu, że można na nich gotować właściwie bez użyciu jakiegokolwiek tłuszczu, a potrawa nie przypali się, nie będzie przywierać i zachowa wspaniały smak oraz soczystość. Kolejną zaletą naczyń teflonowych jest możliwość łatwego i szybkiego wyczyszczenia. Jedynym warunkiem jest używanie miękkiej gąbki. Trzeba również pamiętać, żeby podczas korzystania z nich nie posiłkować się metalowymi łyżkami, gdyż mogą zniszczyć warstwę teflonu.

Naczynia ze stali nierdzewnej

Garnki ze stali nierdzewnej również odznaczają się sporą wytrzymałością. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne, proces rdzewienia oraz korozję. Użytkownicy chwalą sobie ten rodzaj garnków również przez wzgląd na to, że można w nich spokojnie przez dłuższy czas przechowywać przygotowane potrawy. Nie zachodzi tutaj ryzyko pojawienia się szkodliwej interakcji między materiałem, z którego wykonano naczynie, a znajdującą się w  nim potrawą.


Podobne artykuły: