Każdy z nas uwielbia grillować. Tak przygotowane potrawy sÄ… smaczne i zdrowe, a czas spÄ™dzony na oczekiwaniu na nie to także okazja do nadrobienia towarzyskich zalegÅ‚oÅ›ci – przecież przyjÄ™cia przy grillu odbywajÄ… siÄ™ zazwyczaj w gronie rodziny i przyjaciół. Zaproszenie tak wyjÄ…tkowych goÅ›ci wymaga przygotowania nietuzinkowych potraw, a skoro o nich mowa, to przedstawiamy 4 przepisy na grilla z boczkiem w roli głównej, dziÄ™ki którym zaskoczysz swoich goÅ›ci czymÅ› naprawdÄ™ nowym.

Na szczęście czasy, kiedy grillowaliśmy tylko kiełbasę odeszły w zapomnienie. Dziś na grillu można wyczarować wiele różnego typu dań, które z pewnością umilą czas spędzony razem. Absolutnym przebojem tego sezonu są potrawy przyrządzone na bazie boczku, dla których można naprawdę stracić głowę i zapomnieć o liczeniu kalorii. Tym bardziej, że dzięki zmianom w hodowli zwierząt, dzisiejszy boczek, zawiera dużo mniej tłuszczu niż jeszcze kilkanaście lat temu.

To dobrze bo boczek jest bardzo wdziÄ™cznym produktem go grillowania. Nie wymaga dÅ‚ugiego marynowania, można go kupić wczeÅ›niej i po prostu wyciÄ…gnąć z lodówki, kiedy jest potrzebny. W naszych sklepach dostÄ™pne sÄ… również już zamarynowane boczki, które tylko kÅ‚adzie siÄ™ na ruszt i grilluje. – Boczek idealnie nadaje siÄ™ na otulinÄ™ od innych miÄ™s, czy kieÅ‚bas. Wystarczy miÄ™so drobiowe lub indycze, które jest suche, owinąć plastrem wÄ™dzonego boczku, a drób nabierze soczystoÅ›ci i oryginalnego aromatu. Boczek z drobiem to bardzo popularne poÅ‚Ä…czenie. PamiÄ™tajmy to tÅ‚uszcz jest noÅ›nikiem smaku, wiÄ™c dania z dodatkiem boczku to uczta dla podniebienia. Co ciekawe, boczek wyÅ›mienicie komponuje siÄ™ ze skÅ‚adnikami, których na co dzieÅ„ z tym rodzajem miÄ™sa nie kojarzymy – z suszonymi owocami, powidÅ‚ami, wyÅ›mienitym chutneyem czy Å›wieżymi owocami – mówi Daniel Ratajczak z firmy Kaminiarz.

Oto 4 najlepsze przepisy na grilla z boczkiem w roli głównej, które staną się przebojem każdego przyjęcia w ogrodzie:

PRZEPIS NR 1: Szaszłyki z indyka, pomidorków i boczku

Składniki:

600 g piersi z indyka

75 g świeżego szpinaku

8 pomidorków cherry

50 ml oleju

sól i pieprz do smaku

12 plastrów wędzonego bekonu KAMINIARZ

3 duże, czerwone cebule

metalowe lub plastikowe patyczki do grilla 

Przygotowanie:

  1. Pierś z indyka, pomidory, szpinak umyć i osuszyć. Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę, posmarować olejem, doprawić pieprzem i solą. Cebulę obrać, pokroić na cząstki.
  2. Plastry bekonu przykryć szpinakiem. Przekroić na pół. Na każdy plasterek bekonu położyć kawałek mięsa z indyka, zawinąć. Nadziać naprzemiennie z pomidorami i cebulą na posmarowany tłuszczem drewniany lub metalowy patyczek do grilla.
  3. Grillować w wysokiej temperaturze ok. 7-10 minuty z każdej strony.
  4. Podawać z razowym pieczywem.

 

PRZEPIS NR 2: Grillowane awokado z bekonem

Składniki:

2 duże awokado (niezbyt dojrzałe)

8 plastrów bekonu dojrzewajÄ…cego (można użyć tego tutaj)  

8 małych gałązek rozmarynu

trochÄ™ soku z cytryny

sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Awokado przepołowić, usunąć pestkę. Delikatnie obrać ze skórki, skropić sokiem z cytryny, podzielić na cząstki. Doprawić pieprzem i solą.
  2. Do każdego kawałka awokado dołożyć gałązkę rozmarynu, zawinąć w plaster boczku.
  3. Grillować ok. 3-4 minuty, nie odwracać zbyt często, bo wypłynie środek. Awokado powinno zmięknąć, a boczek zgrillować się na chrupko.

Awokado z bekonem z dodatkiem sałaty może stanowić samodzielne danie, albo być podawane do innych mięs lub ryby.


PRZEPIS NR 3: Grillowane paluszki z bekonem i czosnkiem

Składniki:

1 opakowanie ciasta do pizzy

200 g bekonu wędzonego w cienkich plastrach

100 ml oleju

1 gałązka rozmarynu

1 zÄ…bek czosnku

łyżka oleju do natłuszczenia patyczków

drewniane długie patyczki do grilla

Przygotowanie:

  1. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wymieszać z olejem. Z gałązki rozmarynu oderwać listki, dodać do oleju.
  2. Rozłożyć ciasto do pizzy. Lekko natłuścić pędzlem zanurzonym w oleju z przyprawami. Z dłuższego boku odcinać paski o szerokości ok. 1 cm. Natłuścić patyczki. Na każdy patyczek nawijać po całej długości paski ciasta przykryte 1-2 plastrami bekonu.
  3. Każdy patyczek z ciastem raz jeszcze posmarować z góry olejem z rozmarynem i czosnkiem. Położyć na gillu (nie kłaść na środku, który jest zbyt gorący i ciasto się spali.)
  4. Danie jest gotowe, gdy ciasto upiecze się na złoto, a boczek nabierze chrupkości. Gotowe paluszki podawać z zieloną sałatą albo sosem tzatziki.

PRZEPIS NR 4: Ziemniaki z boczkiem z grilla

Składniki:

600 g ziemniaków (małe)

125 g boczku na grilla w plastrach w ziołowej marynacie

8 łyżek ketchupu

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka sosu Worcestershire

Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyć i gotować w osolonej wodzie przez 15 minut. Odlać wodę i zostawić je do wystudzenia.
  2. Plastry bekonu pokroić wzdłuż na pół.
  3. Każdy ziemniak owinąć bekonem. Spiąć wykałaczką.
  4. Do ketchupu dodać przyprawy. Dobrze wymieszać. Posmarować z góry każdy ziemniak.
  5. Smażyć na rozgrzanym grillu, aż boczek stanie się chrupiący.

 


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Paluszki rybne z piekarnika kcal
Boczek wędzony wartości odżywcze
Paluszki rybne - Frosta kcal
Udziec z indyka pieczony kcal
Troć wędzona kalorie
Skrzydło z indyka pieczone kalorie

Wersja do druku