4 najlepsze przepisy na grilla
Na szczęście czasy, kiedy grillowaliśmy tylko kiełbasę odeszły w zapomnienie. Dziś na grillu można wyczarować wiele różnego typu dań, które z pewnością umilą czas spędzony razem. Absolutnym przebojem tego sezonu są potrawy przyrządzone na bazie boczku, dla których można naprawdę stracić głowę i zapomnieć o liczeniu kalorii. Tym bardziej, że dzięki zmianom w hodowli zwierząt, dzisiejszy boczek, zawiera dużo mniej tłuszczu niż jeszcze kilkanaście lat temu.
To dobrze bo boczek jest bardzo wdziÄ™cznym produktem go grillowania. Nie wymaga dÅ‚ugiego marynowania, można go kupić wczeÅ›niej i po prostu wyciÄ…gnąć z lodówki, kiedy jest potrzebny. W naszych sklepach dostÄ™pne sÄ… również już zamarynowane boczki, które tylko kÅ‚adzie siÄ™ na ruszt i grilluje. – Boczek idealnie nadaje siÄ™ na otulinÄ™ od innych miÄ™s, czy kieÅ‚bas. Wystarczy miÄ™so drobiowe lub indycze, które jest suche, owinąć plastrem wÄ™dzonego boczku, a drób nabierze soczystoÅ›ci i oryginalnego aromatu. Boczek z drobiem to bardzo popularne poÅ‚Ä…czenie. PamiÄ™tajmy to tÅ‚uszcz jest noÅ›nikiem smaku, wiÄ™c dania z dodatkiem boczku to uczta dla podniebienia. Co ciekawe, boczek wyÅ›mienicie komponuje siÄ™ ze skÅ‚adnikami, których na co dzieÅ„ z tym rodzajem miÄ™sa nie kojarzymy – z suszonymi owocami, powidÅ‚ami, wyÅ›mienitym chutneyem czy Å›wieżymi owocami – mówi Daniel Ratajczak z firmy Kaminiarz.
Oto 4 najlepsze przepisy na grilla z boczkiem w roli głównej, które staną się przebojem każdego przyjęcia w ogrodzie:
PRZEPIS NR 1: Szaszłyki z indyka, pomidorków i boczku
Składniki:
600 g piersi z indyka
75 g świeżego szpinaku
8 pomidorków cherry
50 ml oleju
sól i pieprz do smaku
12 plastrów wędzonego bekonu KAMINIARZ
3 duże, czerwone cebule
metalowe lub plastikowe patyczki do grilla
Przygotowanie:
- Pierś z indyka, pomidory, szpinak umyć i osuszyć. Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę, posmarować olejem, doprawić pieprzem i solą. Cebulę obrać, pokroić na cząstki.
- Plastry bekonu przykryć szpinakiem. Przekroić na pół. Na każdy plasterek bekonu położyć kawałek mięsa z indyka, zawinąć. Nadziać naprzemiennie z pomidorami i cebulą na posmarowany tłuszczem drewniany lub metalowy patyczek do grilla.
- Grillować w wysokiej temperaturze ok. 7-10 minuty z każdej strony.
- Podawać z razowym pieczywem.
PRZEPIS NR 2: Grillowane awokado z bekonem
Składniki:
2 duże awokado (niezbyt dojrzałe)
8 plastrów bekonu dojrzewającego (można użyć tego tutaj)
8 małych gałązek rozmarynu
trochÄ™ soku z cytryny
sól i pieprz
Przygotowanie:
- Awokado przepołowić, usunąć pestkę. Delikatnie obrać ze skórki, skropić sokiem z cytryny, podzielić na cząstki. Doprawić pieprzem i solą.
- Do każdego kawałka awokado dołożyć gałązkę rozmarynu, zawinąć w plaster boczku.
- Grillować ok. 3-4 minuty, nie odwracać zbyt często, bo wypłynie środek. Awokado powinno zmięknąć, a boczek zgrillować się na chrupko.
Awokado z bekonem z dodatkiem sałaty może stanowić samodzielne danie, albo być podawane do innych mięs lub ryby.
PRZEPIS NR 3: Grillowane paluszki z bekonem i czosnkiem
Składniki:
1 opakowanie ciasta do pizzy
200 g bekonu wędzonego w cienkich plastrach
100 ml oleju
1 gałązka rozmarynu
1 zÄ…bek czosnku
łyżka oleju do natłuszczenia patyczków
drewniane długie patyczki do grilla
Przygotowanie:
- Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wymieszać z olejem. Z gałązki rozmarynu oderwać listki, dodać do oleju.
- Rozłożyć ciasto do pizzy. Lekko natłuścić pędzlem zanurzonym w oleju z przyprawami. Z dłuższego boku odcinać paski o szerokości ok. 1 cm. Natłuścić patyczki. Na każdy patyczek nawijać po całej długości paski ciasta przykryte 1-2 plastrami bekonu.
- Każdy patyczek z ciastem raz jeszcze posmarować z góry olejem z rozmarynem i czosnkiem. Położyć na gillu (nie kłaść na środku, który jest zbyt gorący i ciasto się spali.)
- Danie jest gotowe, gdy ciasto upiecze się na złoto, a boczek nabierze chrupkości. Gotowe paluszki podawać z zieloną sałatą albo sosem tzatziki.
PRZEPIS NR 4: Ziemniaki z boczkiem z grilla
Składniki:
600 g ziemniaków (małe)
125 g boczku na grilla w plastrach w ziołowej marynacie
8 łyżek ketchupu
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka sosu Worcestershire
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyć i gotować w osolonej wodzie przez 15 minut. Odlać wodę i zostawić je do wystudzenia.
- Plastry bekonu pokroić wzdłuż na pół.
- Każdy ziemniak owinąć bekonem. Spiąć wykałaczką.
- Do ketchupu dodać przyprawy. Dobrze wymieszać. Posmarować z góry każdy ziemniak.
- Smażyć na rozgrzanym grillu, aż boczek stanie się chrupiący.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Paluszki rybne z piekarnika kcalBoczek wędzony wartości odżywcze
Paluszki rybne - Frosta kcal
Udziec z indyka pieczony kcal
Troć wędzona kalorie
Skrzydło z indyka pieczone kalorie
Wersja do druku
Szukaj
Jakie gadżety reklamowe na targi?
Targi handlowe stanowią istotną platformę dla firm, aby promować swoje produkty i usługi, nawiązywać kontakty biznesowe oraz budować swoją markę. Jedn
Glinka kosmetyczna - dlaczego warto wykorzystywać ten składnik?
Glinki kosmetyczne, stosowane już w starożytnoÅ›ci, zapewniaÅ‚y piÄ™knÄ… skórÄ™ i gÅ‚adkie ciaÅ‚o zarówno kobietom, jak i mężczyznom. W skÅ‚adzie znajdujÄ
Produkty Danio – rozkoszna kremowość w kubeczku, saszetce lub butelce
Coraz wiÄ™cej osób zwraca uwagÄ™ nie tylko na smak, ale również na jakość i wartość odżywczÄ… produktów spożywczych. Producenci żyw
Medycyna estetyczna - poznaj kilka przykładowych zabiegów
Dla niektórych osób wyglÄ…d zewnÄ™trzny odgrywa znaczÄ…cÄ… rolÄ™ w życiu spoÅ‚ecznym oraz zawodowym. Dążenie do ideaÅ‚u piÄ™kna skÅ‚ania wiele
Kolekcja Ipanema Sempre Nova już dostępna w Polsce
Kolumbijska artystka i bizneswoman, Shakira, została nową ambasadorką brazylijskiej marki obuwia Ipanema i twarzą wyjątkowej kampanii kolekcji Ipanema Semp