Wiele osób traktuje kuchnię jak serce domu i najważniejsze pomieszczenie. Nie ma w tym nic dziwnego – w końcu wspólne posiłki łączą rodzinę i są świetną okazją do rozmowy. Aby gotowanie było prawdziwą przyjemnością, warto postarać się o odpowiedni sprzęt, który ułatwi zadanie, a przy tym będzie bezpieczny. Jaki model sprawdzi się najlepiej?

Elektryczna, czy gazowa?

Podczas wyboru kuchni wolnostojącej najczęściej zastanawiamy się czy lepiej wybrać model elektryczny, czy na gaz. Chociaż mogłoby się wydawać, że pierwszy z wymienionych cieszy się zdecydowanie większą popularnością, to również tradycyjne kuchenki gazowe mają ciągle swoich zwolenników. Jakie są wady i zalety każdego z tych rozwiązań?

Kuchnia elektryczna uważana jest za bezpieczniejszą, bo brak gazu niweluje całkowicie ryzyko eksplozji czy zatrucia. Z drugiej strony w razie awarii prądu takie urządzenie po prostu nie będzie działać. Jeśli chodzi o kwestie estetyki, to rodzaj kuchenki właściwie nie ma znaczenia. Producenci sprzętu AGD oferują obecnie modele w wielu kolorach i wzorach, dlatego z pewnością znajdziemy coś, co doskonale wkomponuje się w wystrój wnętrza.

 

Płyta grzewcza

Zasadniczo do wyboru mamy elektryczną, gazową, albo indukcyjną płytę grzewczą, a każda z nich ma swoje wady i zalety. Moc palników gazowych łatwiej jest wyregulować i nie wymagają one specjalnych garnków, ale za to trzeba ją częściej konserwować. Płyty elektryczne mają pola grzewcze o różnych średnicach, dzięki czemu bez trudu dostosujemy do nich wielkość garnków.

Trzeba jednak pamiętać, że stygną powoli, co niesie ryzyko poparzenia. Z drugiej jednak strony ciepło cząstkowe z powodzeniem wykorzystamy do podgrzewania potraw bez konieczności włączania kuchenki. Kuchenka indukcyjna bardzo szybko stygnie i jest znacznie bezpieczniejsza, bo trudno się nią poparzyć, a do tego łatwo utrzymać ją w czystości. Wymaga jednak stosowania specjalnych garnków i jest droższa – ceny poszczególnych modeli można porównać na idealo.pl.

Funkcje, które ułatwiają życie

Przygotowanie posiłków kilka razy dziennie nie wszystkim sprawiać będzie przyjemność, dlatego warto sobie nieco ten codzienny obowiązek ułatwić i zastanowić się nad modelem z przydatnymi funkcjami. Termoobieg pozwala piec potrawy krócej i w niższych temperaturach, rożen obrotowy sprawdzi się doskonale do przygotowywania soczystego mięsa, a funkcja rozmrażania będzie dobrym rozwiązaniem w rodzinach, gdzie posiłki przygotowuje się na kilka dni. Komfort użytkowania zwiększy również wyświetlacz montowany na froncie, który pozwoli zaprogramować czas pieczenia oraz temperaturę. Producenci oferują ponadto rozwiązania pomagające utrzymać sprzęt w czystości, jak np. chowane pokrętła.

 

Co wybrać?

Podczas kupowania nowej kuchenki nie warto sugerować się wyłącznie ceną – znacznie ważniejsza jest klasa energetyczna urządzenia i jego funkcjonalność. Zwolennicy tradycyjnych rozwiązań, którzy gotują dużo i często zadowoleni będą z kuchenki gazowej, zaś osoby mało czasu spędzające w kuchni mogą wybrać kuchnię indukcyjną.


Podobne artykuły: