Pierwsze letnie upały sprawiają, że na polskich stołach pojawiają się zupy w wersji na zimno, czyli chłodniki. Do ich zrobienia wystarczą dostępne w każdym sklepie produkty mleczne - jogurt naturalny, kefir czy maślanka, do których dodaje się sezonowe warzywa.

Jogurt, kefir czy maślanka - co wybrać do chłodnika?

Gęste i lekko kwaskowate w smaku jogurty naturalne są doskonałą bazą nie tylko do drugiego śniadania z owocami czy muesli, ale też podstawą pysznych chłodników. Do powstania jogurtu wykorzystuje się specjalne szczepy bakterii, które dodawane są do mleka po pasteryzacji i ochłodzeniu. Żywe kultury bakterii rozkładają laktozę, zatem po jogurty mogą sięgać również osoby z jej nietolerancją.

Chociaż dobrze smakują także bardzo gęste jogurty greckie, w chłodniku sprawdzi się lepiej zwykły jogurt naturalny ze względu na konsystencję.

Kefir, będący naturalnym probiotykiem, pochodzi prawdopodobnie z gór Kaukaz, gdzie został wynaleziony przez miejscowych górali. Do produkcji kefiru wykorzystuje się mleko krowie, do którego wprowadzane są ziarna kefirowe (tzw. grzybki kefirowe), zawierające specjalne szczepy paciorkowców mlekowych, odpowiadających za fermentację mleka.

Pod względem odżywczym kefir wykazuje właściwości bardzo zbliżone do jogurtu, a jego konsystencja jest płynniejsza.

Z kolei maślankę można uznać za produkt uboczny, który powstaje przy procesie produkcji masła ze śmietany. Ten napój mleczny jest bogaty w lecytynę, różne rodzaje białek i sole mineralne. Jeśli masz już na oku konkretny przepis na chłodnik, do jego przygotowania możesz użyć maślanki o konkretnym smaku – nawet truskawkowej czy brzoskwiniowej, jeśli masz ochotę na chłodnik owocowy.

W większości przepisów kefir, maślanka czy jogurt mogą być stosowane wymiennie.

Przepis na chłodnik jogurtowy

Jednym z najczęściej przygotowywanych chłodników jest chłodnik jogurtowy, w którym pojawiają się ogórki gruntowe, posiekane zioła czy warzywa zielone. Producenci przypraw oferują już gotowe mieszanki przypraw i ziół, które wystarczy zalać 1 szklanką wody (albo wymieszać bezpośrednio z jogurtem - w zależności od rodzaju przyprawy), a następnie dodać je do chłodnika.

Do przygotowania tradycyjnego chłodnika jogurtowego potrzebne będą:

  • opakowanie jogurtu naturalnego (500 g),
  • gotowa przyprawa do chłodnika,
  • 2 ogórki gruntowe,
  • 2 garście rukoli i świeżego szpinaku,
  • posiekane zioła - koperek, natka pietruszki,
  • opcjonalnie sok z cytryny do smaku,
  • ćwiartki jajka ugotowanego na twardo do dekoracji.

Przyprawę do chłodnika należy zalać wrzątkiem i odstawić do ostudzenia. Szpinak i rukolę drobno posiekać (część liści pozostawić do ozdobienia potrawy), ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce. Przyprawę wymieszać z jogurtem, dodać zielone składniki i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. Przed podaniem można dodać sok z cytryny do smaku. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo oraz pojedynczymi listkami rukoli lub szpinaku.

Chłodnik z maślanki lub kefiru

Do przygotowania apetycznego różowego chłodnika, znanego również jako tradycyjny chłodnik litewski, potrzebne będą:

  • 1 litr maślanki lub kefiru,
  • 1 pęczek botwinki,
  • 3-4 ogórki gruntowe,
  • po 1 pęczku: rzodkiewki, szczypiorku i koperku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • do smaku: sól, pieprz, sok z cytryny.

Botwinkę umyć, buraczki obrać ze skórki, całość przykryć wodą i gotować przez 10-15 minut, aby botwinka zmiękła. Ostudzić razem z powstałym wywarem. Ogórki umyć i zetrzeć na tarce, podobnie postąpić z rzodkiewką. Koperek i szczypiorek umyć i posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Do kefiru lub maślanki dodać botwinkę z wywarem, następnie połączyć ze wszystkimi warzywami oraz doprawić do smaku. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Podawać z cząstkami jaja na twardo.

Chłodnik na maślance

Chłodniki mogą być także w całości oparte na maślance. W przypadku tego chłodnika potrzebne będą:

  • 0,5 l maślanki,
  • pęczek rzodkiewki,
  • pęczek koperku,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 2 jajka na twardo.

Rzodkiewkę umyć i zetrzeć na tarce, koperek umyć i posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, ugotowane na twardo jajka pokroić w kostkę. Do maślanki dodać rzodkiewkę, koperek, czosnek i posiekane jajka, doprawić do smaku. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać ozdobione plasterkami jaj, ugotowanych na twardo.

 


Podobne artykuły: