Zbliża się dzień wesela, a Ty i Twój narzeczony nadal nie wiecie jak urozmaicić tę uroczystość? Chcielibyście zaproponować gościom coś oryginalnego i niespotykanego? W takim razie koniecznie pomyślcie o stołach tematycznych. Możecie przygotować je sami lub skorzystać z dodatkowego cateringu. Poniżej podpowiadamy, jakie stoły cieszą się ostatnio największym zainteresowaniem.

Stół wiejski

Niewątpliwa atrakcja na „miejskich” weselach – dla zaproszonych gości często jest to jedyna okazja na skosztowanie tradycyjnie wiejskich potraw. W skład takiego stołu wchodzą tylko i wyłącznie polskie produkty, takie jak wypiekany w domu chleb, wędzone wędliny, kiełbasa (różne rodzaje), smalec, salceson, ogórki małosolne i kiszone, kaszanka, boczek, słonina, pasztet, deska serów, twarożek czy kwas chlebowy. Jeśli zdecydujesz się na stół z cateringu, możesz wybrać opcję z daniami na ciepło – oprócz wymienionych smakołyków, pojawią się jeszcze pierogi, babka ziemniaczana, kartacze czy kiszka. Do tego wiejski trunek wysokoprocentowy – bimber. Potrawy najczęściej umieszczane są w glinianych naczyniach, drewniany deseczkach, ale coraz częściej można spotkać talerze i dzbanki z motywem kurpiowskim lub łowickim, które odnoszą się do narodowej tradycji i folkloru. Chciałabyś urządzić wesele w nowoczesnym stylu, ale wiejski stół do niego nie pasuje? Nic bardziej mylnego! Wystarczy, że zrezygnujesz z drewnianych naczyń i siana, a na stole umieścisz pasujące do wystroju kwiaty!

Stół sushi

Chciałabyś, że na Twoim weselu pojawiło się coś oryginalnego i niespotykanego? Uwielbiasz ryby i  azjatyckie potrawy? W takim razie na przyjęciu nie może zabraknąć osobnego stołu z sushi! Nie przejmuj się tym, że babcia czy ciotka będą kręciły nosami – to Twoja uroczystości i to przede wszystkim Tobie ma się podobać (i smakować)! Możesz zdecydować się na opcję z cateringiem (oraz pokazem sushi mastera) lub zamówić gotowe zestawy w restauracji, np. http://www.sushi-tokyo.pl/nasza-oferta. Odważny wybór? Tak, ale jednocześnie gwarantujący, że Twoje wesele będzie na długo zapamiętane, a dla starszych gości będzie to niewątpliwie pierwsza okazja na spróbowanie tak orientalnego dania. Jeśli chcesz sama udekorować taki stół, pamiętaj o kolorowych kwiatach, bambusowych tackach, drewnianych miseczkach oraz tradycyjnym, japońskim sake.

Stół ze słodkościami

Jesteś łasuchem? Wiesz, że na Twoim weselu będzie sporo dzieci? Zrezygnuj z tradycyjnego stolika z ciastami i przygotuj „słodki stół” rodem z amerykańskich gazet! Nie wiesz co powinno znaleźć się w takim „candy barze”? Przede wszystkim kolorowe babeczki, ciasteczka, lizaki, marshmellows, eklerki, bezy, ciasta, pralinki (np. rafaello, kinder bueno) oraz lizaki. Słodki stół to nie tylko oryginalne rozwiązanie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim zaproszonym gościom, ale też oryginalny element wystroju.


Podobne artykuły: