Soki z kartonu lub butelki często goszczą na naszych stołach. Mniejsze opakowania zabieramy do pracy, dzieci chętnie sięgają po nie na przerwie w szkole lub na wycieczce. Reklamy przekonują nas o tym, że szklanka takiego soku to porcja witamin, bez której trudno się obejść. Tylko, czy nie lepiej byłoby sięgnąć po świeży, wyciskany sok?

Wraz z rosnącą świadomością konsumentów na temat zdrowego odżywiania, rośnie także zainteresowanie nowoczesnymi sprzętami kuchennymi – wracamy do podstaw. Przyrządzamy posiłki samodzielnie, z nieprzetworzonych produktów, szczególnie te dla dzieci. Nie zapominajmy o napojach. Zamiast sięgać po pasteryzowane soki ze sklepu, można kupić świeże warzywa i owoce i samodzielnie przygotować sok, który zachwyca smakiem i ilością witamin. Do jego przygotowania warto wykorzystać wyciskarkę wolnoobrotową.

Wyciskarki wolnoobrotowe to coraz popularniejsze urządzenia, które działają w oparciu o ślimakowy system wyciskania owoców. Z ich pomocą można uzyskać sok z warzyw i owoców o twardej strukturze, jak również z miękkich owoców (na przykład z malin) oraz z ziół i różnorodnych liści (na przykład jarmużu i sałaty). Proces wyciskania jest prosty, a odpadki są doskonale wyciśnięte, niemal całkowicie suche – to dowodzi, jak skuteczny jest ten mechanizm wyciskania. Z pomocą takiego urządzenia można przygotowywać pyszne i zdrowe soki dla dzieci i dorosłych domowników. Szklanka soku ze świeżej marchewki to oszałamiająca porcja witamin i mikroelementów. By pozyskać tę samą ilość witamin, trzeba by było zjadać marchewkę kilogramami – spróbujcie namówić do tego dzieci. Zamiast męczyć się z namawianiem kilkulatka na jedzenie brokułów, jabłek i pietruszki, można przyrządzić smakowity sok.

Wiele diet zawiera w swoim składzie świeże soki i koktajle. Rozdrobnione i wyciśnięte warzywa i owoce zastępują niezdrowe przekąski i sprawiają, że organizm nabiera siły i witalności. Są również sposobem na przemycenie znacznie większej ilości warzyw w dziecięcym menu. Najmłodsi domownicy często nie przepadają za smakiem gotowanych warzyw, po surowe również nie sięgają zbyt chętnie. Można więc przyrządzać soki owocowo-warzywne, z przewagą ulubionych owoców (na przykład pomarańczy) i dodatkiem warzyw o cennych składnikach mineralnych, które zwyczajowo nie są zbyt chętnie jedzone przez dzieci (na przykład seler, kalarepa lub pietruszka). To sposób na zamaskowanie smaku tych warzyw i ich spożywanie w atrakcyjnej formie – pysznego soku.

Zaletą soku z wyciskarek wolnoobrotowych jest jego konsystencja oraz fakt, że jest zdatny do spożycia przez około dobę po wyciśnięciu – nie trzeba wypijać całości od razu, można przyrządzić porcję na cały dzień i na kolejne śniadanie. Początek dnia ze szklanką świeżego soku z warzyw i owoców to świetna alternatywa dla kawy, herbaty lub słodkich płatków z mlekiem. Taki sok dodaje energii starszym i młodszym osobom, uczy smakowania warzyw i owoców i zachęca do ich spożywania każdego dnia.


Podobne artykuły: