JeÅ›li wydaje Ci siÄ™, że tÅ‚uszcze to tylko jeden z elementów diety, na dodatek nieco zbÄ™dny – jesteÅ› w ogromnym bÅ‚Ä™dzie! Dowiedz siÄ™, dlaczego warto spożywać tÅ‚uszcze, zwÅ‚aszcza te roÅ›linne!

Gdzie znajdują się tłuszcze roślinne?

Na poczÄ…tek warto zaznaczyć, że tÅ‚uszcze roÅ›linne należą do rodziny tÅ‚uszczów nienasyconych. SÄ… to w zdecydowanej wiÄ™kszoÅ›ci tÅ‚uszcze jednonienasycone, ale również wielonienasycone - a wÅ›ród nich oprócz roÅ›linnych sÄ… tÅ‚uszcze, które znajdziemy m.in. w rybach i owocach morza. O nich też nie zapominajmy w swojej diecie!

Skupiając się jednak na tłuszczach roślinnych, to jak sama nazwa wskazuje, znajdziemy je zwłaszcza w roślinach. Rozpoznamy je po tym, że zazwyczaj mają płynną konsystencję.

Tłuszcze roślinne możemy schrupać wraz z pestkami słonecznika lub orzechami. Możemy je zjeść z awokado lub w margarynie na kanapce. Jednak w największych ilościach tłuszcze roślinne znajdziemy w olejach i oliwach: z kukurydzy, z oliwek, z rzepaku, ze słonecznika oraz z soi. Najlepsze są te tłoczone na zimno!

Dlaczego tłuszcze roślinne są takie zdrowe?

TÅ‚uszcze pokarmowe pomagajÄ… naszemu organizmowi w przyswajaniu witamin, dajÄ… nam energiÄ™, chroniÄ… nas przed wyziÄ™bieniem, a nagromadzona tkanka tÅ‚uszczowa chroni przed urazami nasze organy wewnÄ™trzne. To także tÅ‚uszcze sÄ… noÅ›nikiem smaku i zapachu – gdyby nie one, jedzenie przestaÅ‚oby być ucztÄ… dla zmysłów!

Jeśli chodzi o tłuszcze nienasycone, które znajdziemy w roślinach, to są one jeszcze zdrowsze. Wystarczy wspomnieć, że w przeciwieństwie do tłuszczów zwierzęcych nie zawierają cholesterolu.

Co więcej, pomagają w zmniejszaniu poziomu złego cholesterolu LDL - przy równoczesnym wzroście stanu dobrego cholesterolu HDL. W ten sposób nie tylko zapobiegamy tworzeniu się zatorów w naczyniach krwionośnych, ale także chronimy nasze serce!

TÅ‚uszcze roÅ›linne – czy majÄ… wady?

Podstawową (i chyba jedyną) wadą tłuszczów roślinnych jest to, że zawierają sporo kalorii. W jednej łyże oliwy lub oleju znajduje się ok. 160 kcal, a w łyżce margaryny ok. 80 kcal!

Dlatego dodajemy tłuszcz roślinny do swoich potraw, ale pamiętajmy o umiarze. Kanapki smarujmy cienką warstwą margaryny wysokiej jakości, a smażymy wlewając na patelnię zaledwie kilka (2-3) łyżek oliwy lub oleju.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma serek almette
Szproty w sosie pomidorowym kcal

Wersja do druku