Od dÅ‚uższego czasu w Polsce przyjęła siÄ™ moda praktykowana na zachodzie zwiÄ…zana z sezonowoÅ›ciÄ… menu. Część lokali gastronomicznych stawia na krótkie karty zmieniane zależnie od pory roku lub nawet tygodnia, inne decydujÄ… siÄ™ na sezonowe wkÅ‚adki do standardowego menu. Niezależnie jednak od metody, w zwiÄ…zku z niepodzielnie panujÄ…cÄ… jesieniÄ…, znajdziemy w nich pyszne jesienne smaki, które rozgrzejÄ… i nasycÄ… niejednego zgÅ‚odniaÅ‚ego i wyziÄ™bionego przenikliwym wiatrem wÄ™drowca.


Dynia – królowa jesieni

Kiedy myÅ›lisz „jesieÅ„” z caÅ‚Ä… pewnoÅ›ciÄ… w Twojej gÅ‚owie na którymÅ› etapie pojawia siÄ™ ona – pÄ™kata, pomaraÅ„czowa dynia. To typowo jesienne warzywo, które w ostatnich latach zyskaÅ‚o na znaczeniu i zaczęło ponownie (być może dziÄ™ki amerykanizacji i wzrostu popularnoÅ›ci Halloween) pojawiać siÄ™ na polskich stoÅ‚ach, i wÅ‚aÅ›nie w tym okresie króluje w peÅ‚nej okazaÅ‚oÅ›ci. W najpopularniejszych restauracjach, w regionie np. https://www.raut.pl/, ale i caÅ‚ej Polsce, możesz znaleźć je zarówno w postaci pÅ‚ynnej (dyniowe zupy), jak i innych ciekawych gastronomicznych fantazjach. Co ważne, używane jest również w bardziej Å›miaÅ‚ych kompozycjach smakowych, np. pod postaciÄ… ciast czy dżemów, które mogÄ… stanowić doskonaÅ‚e dopeÅ‚nienie jesiennego… steka! Nie przechodzi Ci to przez gÅ‚owÄ™ (/gardÅ‚o)? Może wiÄ™c czas, byÅ› spróbowaÅ‚ nowoÅ›ci?

Gęsina, czyli mięso, które wraca do łask

W kwestii miÄ™sa na szczególnÄ… uwagÄ™ zasÅ‚ugujÄ… smaki, które przez wiele lat wydawaÅ‚y siÄ™ być dość zapomniane, a przecież już w XVII byÅ‚y sÅ‚awne na caÅ‚Ä… PolskÄ™! Mowa tu o gÄ™sinie, która wÅ‚aÅ›nie o tej porze roku jest najsmaczniejsza. Choć nieÅ›miaÅ‚o wkracza w restauracyjne menu, dziÄ™ki akcji „GÄ™sina na Å›w. Marcina” na szansÄ™ na powrót w wielkim stylu! Trzymamy kciuki, by tak wÅ‚aÅ›nie siÄ™ staÅ‚o. Szkoda byÅ‚oby żeby produkt, z którego nasz kraj znany jest szczególnie za zachodniÄ… granicÄ…, wciąż byÅ‚ tak mocno pomijany w swojej ojczyźnie.

Czekolada pod każdą postacią

Jesienne temperatury zdecydowanie sprzyjają spożywaniu ciepłych napoi. Ulubionym z nich jest oczywiście gorąca czekolada, która doczekała się tak wielu wersji, że aż ciężko je wymienić. Ten kaloryczny napój jest jednak wybawieniem nie tylko, gdy na dworze plucha, lecz przede wszystkim w momentach, gdy dopada nas jesienna depresja. To tego odrobina chilli, bita śmietana i niczego więcej do szczęścia nie potrzeba. Coraz śmielej produkt ten wykracza poza cukiernicze ramy zaskakując nas w towarzystwie mięs czy innych wytrawnych dań. Skusicie się na takie połączenie?


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma czekolada mlecznka
Ile kalorii ma dżem

Wersja do druku