Prażona kukurydza zwana popcornem jest najpopularniejszym daniem podawanym w kinach na całym świecie. Podczas jej spożywania nie hałasujemy i nie przeszkadzamy w oglądaniu innym. Jest niezwykle prosta do wykonania. Wystarczy kupić ziarna przeznaczone do prażenia i włożyć je do mikrofalówki lub na patelnie trzymając pod przykryciem. Historia tej potrawy jest bardzo długa. Jej początki sięgają kilku tysięcy lat przed naszą erą. Obecnie od wielu lat sprzedawana jest w niezmienionej formie. A przynajmniej tak było jeszcze jakiś czas temu.


Fast food, ale czy na pewno?

Popcorn na pewno jest jedzeniem typu fast. Przygotowujemy je w kilka minut i nie wymaga od nas dużego wkładu pracy. Ale nie można stawiać go obok większości niezdrowych dań popularnych amerykańskich restauracji. Jest wiele argumentów przemawiających za tym by prażona kukurydza stała się przekąską numer jeden. Powiem więcej jej wartość porównywalna jest z drugą bardzo dobrą przekąską czyli orzechami i nasionami. Jednak pod względem kalorii popcorn bije na głowę konkurencje. Orzechy posiadają niemal połowę tłuszczu w swoim składzie, który mocno podbija kaloryczność. Osoby chcące się odchudzić lub utrzymać swoją stabilną wagę mają odpowiedź na pytanie, co jest dla nich lepsze. Dobrej jakości ziarna posiadają sporo błonnika oraz białka z minerałami. Poziom żelaza i fosforu w kukurydzy jest nawet wyższy niż w szpinaki i mięsie. Kolejną zaletą jest brak glutenu, który w ostatnich latach stał się składnikiem, którego zaczęto unikać. Najważniejsza pod względem ekonomicznym jest cena, która jak na wartościową i niskokaloryczną przekąskę jest bardzo niska.

Popcorn jak chipsy od marki Felix

Jeżeli znudziła Ci się standardowa forma prażonej kukurydzy możesz spróbować czegoś nowego. Domowe sposoby na popcorn zakładają dodanie masła lub cukru do stworzenia karmelu. Jednak obie wersje potrafią mocno zepsuć tą niskokaloryczną i zdrową potrawę. Są to wersje, które można spożywać od czasu do czasu w mniejszej ilości. Marka Felix stworzyła nową odmianę popcornu, który łączy w sobie zalety prażonej kukurydzy oraz chipsów. Dalej nie przekraczamy niskiego progu kalorycznego, który wynosi około 140 kcal w 30 gramach produktu. Przekąska zwana Popcorners to połączone prażone ziarna popcornu tworzące trójkątnego chrupka. Charakterystyczne dla tej odmiany jest doprawienie solą morską zamiast kamienną. Wpływa to na wyższą zawartość niezbędnych minerałów i niską zawartość sodu. W sprzedaży jest też wersja maślana mająca więcej węglowodanów w składzie, ale wciąż podobną niską kaloryczność. Obie wersje są powiewem świeżości zwłaszcza dla fanów popcornu, którym standardowa wersja już się przejadła.


Podobne artykuły: