Balon szklany na wino to jedno z najbardziej popularnych akcesoriów, od których zaczyna się przygoda z domowym wyrobem wina. Balony szklane – osadzone w wiklinowych lub plastikowych koszach – stanowią podstawowe naczynie, w których odbywa się fermentacja moszczu owocowego. Balony są popularne, tanie. Trudno bez nich wyobrazić sobie produkcję domowego wina, przynajmniej na podstawowym poziomie.


Balony szklane możemy podzielić na wąskotworowe i szerokotworowe. Zwykle wykonane są ze szkła sodowego, które jest atestowane i przeznaczone do kontaktu z żywnością. Balony zamykane są specjalnym korkiem z rurką fermentacyjną.

Proces fermentacji moszczu owocowego w balonach można podzielić na kilka etapów. Po wsypaniu moszczu do balonu, dodaje się wody, cukru, drożdży a także specjalną pożywkę. To wszystko sprawia, że fermentacja przebiega szybko i skutecznie.

Trzy podstawowe etapy fermentacji wina w balonach szklanych to zafermentowanie, fermentacja burzliwa oraz fermentacja cicha. W tym pierwszym etapie, trwającym zwykle kilka dni, dochodzi do szybkiego wzrostu liczby drożdży. Im więcej tlenu, tym szybciej rosną, dlatego można przedmuchać lub bujać masę owocową z drożdżami.

Drugi etap to fermentacja burzliwa. To najbardziej charakterystyczny moment, gdy z balonu na wino słychać odgłosy charakterystycznego bulgotania. Wtedy powstaje duża ilość alkoholu. Ten okres w dużej mierze definiuje moc wytwarzanego właśnie trunku. Fermentacja burzliwa może powodować wypchnięcie korka – ze względu na tworzący się w butli CO2. To okres, w którym trzeba szczególnie czuwać nad całym procesem.

Trzeci etap fermentacji to tzw. fermentacja cicha. Wino przestaje mieć mętny kolor, zaczyna być coraz bardziej klarowne. Wtedy jest już jasne, jaki będzie jego smak. Na tym etapie okazuje się, czy wino jest wytrwane, półwytrawne, słodkie czy półsłodkie. Można dokonywać pierwszego ścigania wina ze szklanego balonu do mniejszych naczyń. Po pewnym czasie fermentacja całkowicie ustaje, a balon spełnił swoją podstawową funkcję.

Te wszystkie etapy prowadzą do przygotowania domowego wina. Nie jest to wcale tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Ale balon na wino – w plastikowym lub wiklinowym koszu – stanowi niezbędny element całego procesu. Firma ALEMBIK ma w swojej ofercie nie tylko balony, ale także wszystkie inne akcesoria, które gwarantują udane, domowe przygotowanie wspaniałego trunku, jakim jest wino. Smak tego przyrządzanego domowym sposobem jest niezwykły, a możliwość własnoręcznego eksperymentowania przy kolejnych próbach jego produkcji wynagradza wszystkie koszty.

Logo Alembik


Podobne artykuły: