O zdrowotnych właściwościach suplementów diety oraz preparatów leczniczych na bazie naturalnych składników napisano już wiele. Jednak rzadko wspomina się o tym, że zioła w wersji nieprzetworzonej są najlepiej przyswajalne i zawierają najcenniejsze składniki biorące udział w biochemicznych procesach regulujących pracę organizmu. Co więcej, badania prowadzone nad nieprzetworzonymi produktami roślinnymi (NPR) potwierdziły, że ścisłe dawkowanie określonych substancji odżywczych w codziennej diecie nie jest konieczne, gdyż to organizm decyduje o tym jakie związki chemiczne są mu niezbędne i w zależności od potrzeb przyswaja je w określonych proporcjach.


Przewaga ziół nad suplementami

Zgodnie z tym, co napisaliśmy we wstępie do artykułu, przygotowywanie naparów ziołowych, w przeciwieństwie do spożywania suplementów, powinno przyjąć formę miłego nawyku, przyzwyczajenia. Oznacza to, że nie jesteśmy zobligowani do stosowania ziół z regularną częstotliwością lub w ściśle określonych dawkach dobowych, ale zawsze wtedy, kiedy mamy na to ochotę. Nie musimy obawiać się przedawkowania ani żadnych efektów ubocznych. Co więcej - sami jesteśmy w stanie skomponować odpowiednią mieszankę ziół, którą uznamy za najodpowiedniejszą z punktu widzenia naszych interesów zdrowotnych. Aby sprawnie dobrać skład mieszanki ziołowej, należy zapoznać się z zastosowaniem poszczególnych ziół. Za źródło rzetelnej wiedzy w tym zakresie weźmy serwis kalkuluj.pl, który dokonał szczegółowego podziału na zioła i ich właściwości.

Zioła - właściwości i zastosowanie

Zastosowanie ziół pod kątem dolegliwości i chorób, które niwelują lub leczą, jest niezwykle szerokie. Zioła przygotowujemy na różne sposoby - jako dodatek do kąpieli, do okładów, do płukania / przemywania skóry i jamy ustnej, ale głównie jako napar do picia - i na tym ostatnim skoncentrujemy się w poniższym opisie.

Bezsenność - zioła działające uspokajająco i nasennie: kozłek lekarski, melisa, różeniec górski, szałwia lekarska.

Cholesterol - zioła obniżające poziom cholesterolu: kozieradka pospolita, owies.

Cukrzyka - zioła polecane diabetykom, stabilizujące poziom glukozy we krwi: morwa biała, ostropest plamisty, pokrzywa zwyczajna, wiesiołek.

Infekcje, odporność - rośliny wzmacniające odporność, zapobiegające infekcjom i niwelujące ich objawy: czystek, hibiskus, jarzębina, koper włoski (fenkuł), malina, róża, żurawina.

Nerwowość, stres - zioła zmniejszające poziom napięcia i nerwowości: chmiel, czystek, głóg, lipa, melisa, serdecznik pospolity.

Oczyszczanie organizmu - zioła wspomagające wydalanie toksyn z organizmu: babka jajowata, fiołek trójbarwny, lipa, ostropest plamisty, skrzyp polny, tarnina.

Odchudzanie - zioła wspomagające odchudzanie (zmniejszające apetyt lub blokujące rozkład i wchłanianie węglowodanów): babka jajowata, babka płesznik, morwa biała.

Trawienie - zioła regulujące i usprawniające procesy trawienia: arcydzięgiel litwor, bobrek trójlistkowy, dziurawiec zwyczajny, mięta, rumianek pospolity, szałwia hiszpańska i lekarska.

Układ krwionośny - rośliny wspomagające pracę układu krwionośnego: czosnek niedźwiedzi, głóg, jarzębina, jemioła pospolita, miłorząb japoński, tasznik pospolity.

Układ moczowy - zioła moczopędne, przeciwzapalne lub diuretyczne: bez czarny, bławatek, brzoza brodawkowata, czarnuszka egipska, fiołek trójbarwny, jasnota biała, lubczyk ogrodowy, skrzyp polny.

Układ oddechowy - rośliny działające antybakteryjnie, wykrztuśnie lub przeciwzapalnie: babka lancetowata, czosnek niedźwiedzi, dziewanna, jasnota biała, lukrecja gładka, macierzanka piaskowa, malina, miodunka, podbiał pospolity, szałwia lekarska.

Wątroba - zioła regulujące pracę i leczące stany chorobowe wątroby: cykoria podróżnik, kocanka, kruszyna pospolita, mniszek lekarski, ostropest plamisty, pokrzywa zwyczajna.

Żołądek - rośliny działające osłaniająco, pobudzające wydzielanie soków trawiennych lub przy schorzeniach żołądka: arcydzięgiel, len zwyczajny, lukrecja gładka, melisa, mięta, mniszek lekarski, przywrotnik pospolity, rumianek pospolity, kwiaty słonecznika.

Mieszanki ziołowe

Mieszanki ziołowe możemy sporządzić samemu na podstawie zebranej wiedzy o działaniu poszczególnych ziół lub postawić na gotowe mieszanki ziołowe. Spektrum zastosowań prozdrowotnych tego typu mieszanek jest znacznie szersze, dlatego każdy powinien sam zdecydować, czy skoncentrować się na poprawie stanu zdrowia wybranych narządów lub układów organizmu, czy zastosować kurację przekrojową. Należy pamiętać, że działanie ziół nie ogranicza się tylko do wyżej opisanego. Istnieje cały szereg mniej lub bardziej doraźnych zastosowań na takie dolegliwości jak: biegunki, brak energii, gojenie ran, grzybica, brak koncentracji, problemy kostne, libido, menopauza, reumatyzm, problemy skórne (w tym paznokcie i włosy), zaparcia itd. Nie zwlekaj, zadbaj o swoje zdrowie już dziś!

Przygotowanie naparu ziołowego

Napary z ziół przygotowujemy w wodzie o temperaturze 90°C. Po zalaniu - odstawiamy na 10 minut i w zależności od preferencji - przecedzamy.
Napary z kory roślin - gotujemy korę na małym ogniu przez 5 minut, odstawiamy na 15 minut, a następnie przecedzamy.


Artykuł przygotowany przez serwis kalkuluj.pl.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma wątróbka z cebulą
Ile kalorii ma brokuł z bułką tartą

Wersja do druku