Cieszy niezmiernie fakt, że coraz więcej osób przekonuje się do zdrowego odżywiania oraz częściej zwraca uwagę na to, w jaki sposób przyrządzane są posiłki. Duży wpływ na jakość potraw, zawartość w nich witamin i cennych pierwiastków, ma z pewnością sposób ich obróbki. Wiadomo przecież, że zupę należy gotować jak najkrócej, a ziemniaki w małej ilości wody. Duże znaczenie mają także naczynia, których używamy do gotowania. Jakie właściwości powinny posiadać? Jak można zdrowo i smacznie gotować?

Stalnierdzewna rządzi w kuchni

Garnkize stali nierdzewnej są już teraz najbardziej popularnymi w kuchnidomowej oraz obowiązkowo w restauracjach. Przede wszystkim garnkize stali nierdzewnejsą wytrzymałe, odporne na zarysowania i wgniecenia oraz nie musząmieć nałożonej żadnej powłoki ułatwiającej gotowanie, choć wwielu przypadkach się na pewno przydają. Garnki z tego materiałumogą być stosowane na kuchni indukcyjnej. Doskonale rozprowadzająi trzymają ciepło, a co również ważne nie reagują z kwaśnymiproduktami. Nie musimy się również bać, że zarysujemy jemetalową łyżką.

Zdrowegotowanie bez soli

Materiałoraz kształt i sposób wykonania garnków mają wpływ na jakośćpotraw, zawartość w nich cennych składników odżywczych oraz czasgotowania. Jeśli dno garnka jest odpowiednio grube, złożone zkilku warstw, wtedy gotowanie jest bardziej ekonomiczne. Z koleigotowanie w szybkowarach,również ze stali nierdzewnej to oprócz oszczędności czasu ienergii, zachowanie dużo większej ilości witamin i pierwiastków.Odpowiednio wyprofilowana i ciężka pokrywa, umożliwia ciągłewykorzystanie pary wodnej, a całkowite gotowanie na parze wspecjalnych naczyniach pozwala na jeszcze mniejsze straty tychskładników i uzyskanie odpowiedniego smaku potrawy bez użycia solioraz tłuszczu. Każdy dobry kucharz docenia właściwości naczyńze stali nierdzewnej, jednak zawsze też zwraca uwagę na ich jakość,ponieważ stal stali nierówna. Przy zakupie naczyń warto wybieraćstal nierdzewną 18/10 o wysokiej grubości i pokryte specjalnąstalową powłoką dno, zapobiegającą korozji. Przydatne sąrównież dodatkowe cechy, jak np. odpowiednio wyprofilowane dno,które ułatwia przelewanie, termometr w uchwycie pokrywki, a takżemożliwość gotowania w systemie wieżowym, czyli kilku potraw najednym palniku. Więcej informacji na temat garnków ze stalinierdzewnej znajdziesz na www.philipiaknaczynia.pl.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku