Odżywiając się zdrowo zwracamy szczególną uwagę na skład naszego jedzenia, zawartość barwników, konserwantów i na stopień przetworzenia. W przypadku herbaty możemy trochę odpuścić, gdyż zwykle herbata składa się wyłącznie z.. herbaty. A biała herbata, uznawana za najlepszą wśród innych to produkt nieskalany. Zerwana z krzaka herbacianego, ususzona, zapakowana w woreczek. Tak, jak przed wiekami, tak i teraz.

Biała herbata jest herbatą dość rzadko spotykaną w polskich domach. Przyczyną tego jest prawdopodobnie jej wysoka cena, gdyż za 100 gramów suszu trzeba nierzadko zapłacić ok. 100 zł. Czemu biała herbata zawdzięcza taką cenę? To proste – proces uprawy jest trudniejszy i bardziej wymagający niż przy innych gatunkach, a co za tym idzie ilość jej na rynku jest mniejsza.

A w Fujian biało jest

W południowych Chinach, w rejonie Fujian herbaciane krzaczki porastają malownicze pagórki regionu. Biała herbata to arystokracja wśród herbat, nie lubi się wygrzewać w promieniach palącego słońca, dlatego zanim wiosna rozpocznie się na dobre, zwinięte jeszcze pączki i drobniutkie listki poddaje się procesowi więdnięcia, aby później je zebrać i wysuszyć na pokryty białym meszkiem susz. Jasny kolor herbata zawdzięcza właśnie tej procedurze, gdyż nie pozwala ona na wytworzenie się chlorofilu w listkach. Na tym koniec. Nie prażona, nie sfermentowana, na końcu swojej drogi trafia do filiżanek koneserów smaku na całym świecie.

Przygotowanie białej herbaty

Białą herbatę parzy się w temperaturze 80°C przez od 3 do 10 minut. Czas parzenia zależy od grubości listków i gatunku. Można ją zaparzać nawet trzykrotnie, a mimo to nie straci swych właściwości zdrowotnych. Często podaje się ją z dodatkiem suszonych owoców i kwiatów, które dodają jej bardziej wyrazistego smaku i sprawiają, że napar ma fascynujący wygląd. Jednak czy to potrzebne?

Zdrowotne właściwości ekskluzywnego smaku

Bała herbata jest uwielbiana przez koneserów ze względu na jej delikatny, lekko słodki smak oraz fakt, że jest najmniej przetworzoną ze wszystkich herbat. Jest ponad to najbogatsza w związki antymutagenne i w antyoksydanty, które chronią nasze ciało przed wolnymi rodnikami i zmniejszają prawdopodobieństwo powstawania nowotworów. Obniża też ciśnienie krwi, a co za tym idzie ogranicza ryzyko zawału serca oraz obniża poziom cholesterolu LDL, jednocześnie podwyższając HDL. Regularne spożywanie białej herbaty wzmacnia również kości, zwiększa odporność organizmu dzięki wysokiej zawartości witaminy C oraz poprawia stan skóry, dziąseł i zębów.

Oprócz wspomnianych właściwości zdrowotnych, biała herbata wpływa zbawiennie również na nasz umysł. Pobudza dzięki sporej zawartości kofeiny, ale jednocześnie łagodzi stres i zmniejsza napięcie. Wspomaga tez koncentrację. Dzięki tym własnościom, polecana jest osobom nadużywającym kawy, gdyż godnie ją zastępuje. Działa też orzeźwiająco, o czym można się przekonać w upalne dni.

Tradycja czy innowacja?

W sklepach herbacianych oferowany jest jej szeroki asortyment. Dla tradycjonalistów poleca się herbatę czystą, lecz aby urozmaicić codzienny rytuał można ją dostać w różnych kształtach. Gniazdka uwite z białej herbaty (niekiedy z domieszką zielonej) pięknie prezentują się w ozdobnym słoju oraz widowiskowo rozwijają się zalane gorącą wodą. Można też dostać białą herbatę z dodatkiem bławatka i morwy białej, której niewątpliwą zaletą jest wysoka zawartość witaminy A i C oraz herbatę z dodatkiem całych pąków róż i kandyzowanych plastrów pomarańczy. Taka mieszanka nie tylko pięknie wygląda w przeźroczystej szklance ale też oszałamiająco pachnie!

Niezależnie od tego czy wybierzemy tradycyjnie czystą herbatę czy herbatę z domieszką owoców, jej delikatny smak będzie pieścił nasze podniebienie i na długo zostanie w pamięci. Omszałe listki białej herbaty z intrygującymi dodatkami kuszą nie tylko koneserów, ale też miłośników nowych smaków. W końcu każdy łyk jasnego naparu to daleka wyprawa w nieznane, w miejsca tak egzotyczne jak Chiny, z których pochodzi.

Źródło informacji: http://www.herbata.info/herbata-biala/


Podobne artykuły: