Prawidłowe żywienie dzieci jest podstawowym czynnikiem warunkującym odpowiedni ich rozwój, a w przyszłości również zdrowie. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że wiele chorób cywilizacyjnych (m.in. otyłość, osteoporoza, alergie) ma źródło we wczesnym dzieciństwie. Udowodniono na przykład, że nadmierna kaloryczność posiłków we wczesnym dzieciństwie, zwiększa ryzyko otyłości w wieku dojrzałym. Stąd tylko krótka droga do cukrzycy, chorób serca, stawów, itp. Jeśli od najmłodszych lat życia naszych pociech zadbamy o właściwe odżywianie, pomożemy im uniknąć poważniejszych schorzeń w wieku późniejszym.

Różnorodnie i zdrowo

Prawidłowe żywieniedzieci (więcej informacji można znaleźć na stroniehttp://www.zdrowystartwprzyszlosc.pl/zywienie-dzieci)to przede wszystkim żywienie zróżnicowane, urozmaicone, opierającesię na całej piramidzie żywienia, a nie tylko wybranych jejproduktach. Prawidłowe odżywianie dzieci to dobrze i mądrzezbilansowana dieta, która zapewnia odpowiednią ilość składnikówodżywczych. Nawet jeśli maluch początkowo grymasi na widokjakiegoś produktu lub nie chce zaakceptować nowej potrawy, należycierpliwie ponawiać próby zaprzyjaźnienia dziecka z czymś, co dotej pory było nieznane. Na pewno złym rozwiązaniem jest zmuszaniedziecka do zjedzenia określonego produktu. Dobrym sposobem jestpozostawienie dziecku możliwości samodzielnego wyboru potrawy zkilku obecnych na stole. Zasada, że jedno danie spośród różnychwystawionych ma być zjedzone, naprawdę działa cuda. Trzebapamiętać, że małe dzieci bardzo często potrzebują kilku, anawet i kilkunastu prób aby przyzwyczaić się do nowej potrawy, atym bardziej ją polubić.

W żywieniu dzieci należypamiętać, aby już od samego początku propagować wyłączniezdrowe produkty. W praktyce oznacza to jedno: zamiast kalorycznych imało odżywczych przekąsek (sztucznie dosładzanych soczków,batoników, lodów) podsuwajmy dzieciom świeże lub gotowane owoce iwarzywa. Tylko w ten sposób jesteśmy w stanie wpłynąć nakształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych. Poza tym maluch,który nie będzie znał słodkiego smaku, nie będzie miał potrzebysięgania po niego.

W codziennej dieciemalucha warto ograniczyć tłuszcze nasycone i zastąpić je większąilością ryb, chudego drobiu i cielęciny. Do przyrządzania potrawnależy używać wyłącznie olejów roślinnych, a do smarowaniapieczywa – wartościowych odżywczo margaryn.

Mnieja częściej

W prawidłowym żywieniudzieci szalenie ważna jest regularność. Już od najmłodszych latwarto przyzwyczaić dziecko do zjadania 5 niewielkich posiłków wodstępach co 3-4 godziny. Należy zaszczepić w dziecku świadomość,że najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie.Idealnymi produktami śniadaniowymi są produkty zbożowe i mleczne(bogate w niezbędne białko i wapń), które zapewniają odpowiedniądawkę energii do zabawy i nauki. Pora obiadowa to doskonały momentna zapoznawanie malucha z nowymi smakami, bo to właśnie wtedy jestna nie najbardziej gotowy. W menu obiadowym nie powinno zabraknąćwarzyw w postaci niewielkich kawałków, przecieru lub musu, chudegomięsa, ryb, makaronów i kasz. W żywieniu maluszków nie możnapomijać kolacji. To właśnie ona jest najczęściej idealnym lekiemna spokojny i zdrowy sen. W zależności od upodobań dziecka, możemypodać mu zupę mleczną, jak również potrawkę warzywną, zupęjarzynową, ewentualnie kanapeczki z chudą wędliną. Miłymzakończeniem dnia dla dzieci powyżej 1 roku życia będzie ciepłekakao.


Podobne artykuły: