Coraz więcej z nas przywiązuje wagę do właściwego odżywiania się. Co więcej, przestajemy traktować żywność tylko jako sposób na zaspokojenie głodu. Zaczynamy więcej eksperymentować w kuchni, odkrywamy nowe smaki, ale przede wszystkim jemy bardziej świadomie.

W dobie globalizacji roślinnie liczba osób, którym przestajebyć obojętne to jak się żywią. Nie chodzi tu bynajmniej ohedonizm, ale o zdrowe i racjonalne żywienie. Nie dziwi zatemrosnąca liczba świadomych konsumentów, którzy przed dokonaniemzakupu uważnie przeczytają etykietę produktu spożywczego. Dziwne?Dla osób, określanych mianem foodisów takie postępowanie jestcałkiem naturalne.

Foodismto najnowszy trend w kulturze żywieniowej, skupiający osoby,pragnące przeżywać życie bardziej świadomie i rozsądnie, coprzekłada się bezpośrednio na właściwe odżywianie. Toprzeciwwaga dla zalewu niezdrową i wysokoprzetworzoną żywnością,która jest coraz powszechniej dostępna. Foodisi rezygnują zniezdrowych produktów, artykułów spożywczych o niskiej jakościczy zwyczajnych podróbek oryginalnych produktów z zagranicy.Członkowie tej grupy także wzajemnie polecają sobie ciekawelokale, gdzie można zdrowo i dobrze zjeść lub miejsca, w którychmożna nabyć wartościowe produkty. Nie chodzi tu wyłącznie opropagowanie i promocję wybranych miejsc Filozofią takiegopostępowania jest poszanowanie dla własnego organizmu.

Foodis dokonują właściwych wyborów podczas zakupu żywności iprzywiązują bardzo dużą wagę do tej czynności. Poświęcają nanią więcej czasu i energii niż przeciętny konsument. Dlaczego?Aby dokonać świadomego wyboru. Dzięki temu mają pewność, żerobią wszystko, aby dbać o swoje zdrowie. Pieczywo wypiekają samialbo kupują w lokalnej piekarni. Po oleje czy wino skłonni sąjechać do odległego miasta, a nawet za granicę. Warzywa i owocekupują na okolicznych targach nie w hipermarketach. Jednakże niejest to ścisła zasada. Jeśli w supermarkecie foodis natknie sięna wartościowy produkt o wysokiej jakości, który zawiera jedyniepożądane składniki z pewnością go zakupi. Jednak w takim miejscuo cenne produkty znacznie trudniej. W związku z tym foodisipenetrują lokalne bazary w poszukiwaniu najlepszych gatunków warzywbezpośrednio od rolników, jaj od szczęśliwych kur, dobrej jakościnabiału czy prawdziwej szynki. Swoją dietę opierają głównie naproduktach zdrowych i zalecanych przez dietetyków. Najczęściejsięgają po pełnoziarniste produkty zbożowe takie jak kasze,razowe pieczywo wypiekane na zakwasie, otręby i płatki owsiane.Nieobce są im przeróżne potrawy, przygotowywane z nasion roślinstrączkowych, które zajmują miejsce mięsa czy ryb jadanychsporadycznie. Nie karmią się byle jakimi produktami dostarczającymitłuszcze zwierzęce, cukry proste, sól czy szkodliwe dodatki.Starannie selekcjonują każdy produkt, który włączają do swojegomenu. Oceniają jego wartość odżywczą na podstawie składu iobecności substancji dodatkowych (konserwantów, polepszaczy smakuczy sztucznych barwników). W kuchni najczęściej sąeksperymentatorami i odważnymi pionierami. Chętnie sięgają ponowe, mniej znane produkty, z których za pomocą tradycyjnych inowoczesnych technologii przygotowują pełnowartościowe posiłki.

Wieluosobom dbałość o jakość i smak spożywanej żywności, jakąprezentują foodisi może wydawać się przesadna. Jednak należypamiętać, że nie tylko wyszukane produkty czy potrawy wchodzą doich menu. Zwykłe sery twarogowe, kasze czy polskie owoce i warzywa,powszechnie dostępne stanowią podstawę diety foodisa.Najważniejsza jest ich jakość i wartość odżywcza, czyli coś copozwoli nam dbać o własne zdrowie i bezpieczeństwo. Pasjonatomkuchni i zdrowego odżywiania Internet proponuje ciekawe rozwiązania.Jednym z nich jest aplikacja dietetyczna, pozwalająca kontrolowaćswoje żywienie. DietMap, bo o tym programie jest mowa, to idealnenarzędzie dla osób dbających o jakość i zdrowotność diety.Pobierając aplikacje otrzymujemy nie tylko gotową, zdrowądietę, ale także możliwość modyfikowania jej wedługwłasnych potrzeb i upodobań. DietMap umożliwia dodawanie, wymianiei komponowanie własnych dań oraz kontrolę wartości energetyczneji odżywczej swojego jadłospisu. Wydaj się zatem być idealnąodpowiedzią na rosnące zainteresowanie zdrowym i racjonalnymodżywieniem.


"Projekt Dietmap jest współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka. Fundusze Europejskie – dla rozwoju innowacyjnej gospodarki. Inwestujemy w waszą przyszłość."

Podobne artykuły: