To co spożywamy ma duże znacznie na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Zdrowe i pochodzące z czystego środowiska produkty dostarczają dużą ilość antyoksydantów.

Czym sÄ… antyoksydanty ? 

Inaczej nazywane sÄ… przeciwutleniaczami lub antyutleniaczami. Ich zadaniem jest neutralizacja wolnych rodników. W organizmie panuje stan równowagi tzw. homeostaza. Gdy równowaga zostaje zachwiana poprzez znaczne natężenie wolnych rodników dochodzi do stresu oksydacyjnego. Antyoksydanty majÄ… za zadanie zneutralizować nadmiar wolnych rodników za pomocÄ… oddania jednego ze swych elektronów. 

Dlaczego antyoksydanty są niezbędne do życia?

Gdyby nie byÅ‚o antyoksydantów komórki nie poradziÅ‚y by sobie same z wolnymi rodnikami. A wolne rodniki odpowiadajÄ… za uszkodzenia biaÅ‚ka, DNA i Å›cian komórek. Wolny rodnik poprzez atak na kod DNA komórki potrafi jÄ… "przeprogramować" i doprowadzić do stanu zaprogramowanej Å›mierci tzw. apoptozy. Antyoksydant zabezpiecza nas przed utlenianiem takim jakim widzimy po przekrojeniu jabÅ‚ka na poÅ‚owÄ™, gdzie po pewnym czasie pojawi siÄ™ brunatny kolor, który jest wÅ‚aÅ›nie wynikiem utleniania. U czÅ‚owieka możemy to zaobserwować na skórze w postaci plam starczych pojawiajÄ…cych siÄ™ w wieku podeszÅ‚ym.

Jakie konsekwencje grożą nam z powodu braku antyoksydantów?

Trzeba zaznaczyć, że wolne rodniki atakujÄ… praktycznie wszystkie narzÄ…dy. Choroby jakie wiążą siÄ™ z brakiem przeciwutleniacza to nowotwory, Alzheimer, Parkinson, zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej, udar mózgu, astma, cukrzyca, nadciÅ›nienie, zawaÅ‚ serca, miażdżyca, wrzody czy bezpÅ‚odność.

Skóra także nie pozostaje obojętna na działanie wolnych rodników. Osłabione włókna kolagenu powodują skłonność skóry do podrażnień, tworzą się głębokie zmarszczki, rozstępy i cellulit. Gojenie ran trwa znacznie dłużej. Powierzchownie widzimy to po wysychaniu i zmniejszonej elastyczności skóry.

Czego się wystrzegać:

- złego odżywiania ( smażone, tłuste, pizza, fast food, grillowane, chipsy, słodycze)

- produktów zawierających sztuczne barwniki i konserwanty

- długiego przebywania na słońcu

- picia alkoholu

- palenia papierosów

- zanieczyszczonego powietrza 

- długotrwałych stanów stresowych

Rodzaje antyoksydantów:

- witaminy C i E ( najlepiej stosowane razem gdyż wit. C pozwala odbudować się wit. E)

- witamina A ( należy zażywać z umiarem, niepolecana palaczom)

- antocyjany

- flawonoidy

- beta-karoten

- procyjanidyny

- garbniki roślinne

- minerały (selen, cynk,mangan, miedź)

W jakim pożywieniu je znajdziemy:

- owoce ciemne (aronia, jagoda, jeżyna, borówka, czarna porzeczka, czerwone winogrona, żurawina) 

- cytrusy

- warzywa (marchew, cebula, czosnek, czerwona kapusta, pietruszka, burak ćwikłowy)

- owoce morza 

- orzechy

- szpinak


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii kapusta z kiełbasą
Ile kalorii ma sok z aronii
Ile kalorii ma pizza
mozzarella light kcal
Ile kalorii ma Surówka z kapusty pekińskiej
Banan kcal bez skórki
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki kalorie
Ile kalorii ma makaron dwujajeczny

Wersja do druku