Piernik czekoladowy
Spis treści
Autor
Magia Świąt jest zaklęta w smakach i zapachach. Przyprawy korzenne – goździki i cynamon, włoskie orzechy, miód, czekolada… Użyj wszystkich tych składników, by stworzyć najbardziej kojarzące się z Bożym Narodzeniem ciasto – piernik.
Piernik czekoladowy
• 350 g mąki
• 200 g cukru pudru
• 50 g cukru cynamonowego
• 150 g płynnego miodu lub melasy
• 100 g posiekanych orzechów włoskich łuskanych
• 3 jajka
• 1 duża szczypta przyprawy do piernika
• szczypta soli i czarnego pieprzu
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• łyżeczka mielonego cynamonu i imbiru
• 150 g masła
• 5 łyżek mleka
• 100 g gorzkiej czekolady
• 2 duże garście suszonej żurawiny
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej przyprawy (wraz z solą i pieprzem) oraz proszek do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Oddzielnie ucieramy masło z cukrem, aż do uzyskania puszystego kremu. Zmniejszając obroty miksera, dodajemy po trochu miód /melasę i po jednym żółtku. Masę dodajemy do mąki. Dodajemy czekoladę, orzechy, żurawinę i wlewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy, a na koniec dodajemy ubite białka. Delikatnie mieszamy i przekładamy do keksówki Termisil. Pieczemy w 180o przez ok. 50 min. Czekamy, aż ciasto będzie całkowicie wystudzone i owijamy je lnianą ściereczką – w ten sposób przechowujemy. Czekamy kilka dni, aż ciasto przejdzie korzennym aromatem. Przed podaniem polewamy rozpuszczoną czekoladą lub lukrem.
Wersja do druku
Piernik czekoladowy
• 350 g mąki
• 200 g cukru pudru
• 50 g cukru cynamonowego
• 150 g płynnego miodu lub melasy
• 100 g posiekanych orzechów włoskich łuskanych
• 3 jajka
• 1 duża szczypta przyprawy do piernika
• szczypta soli i czarnego pieprzu
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• łyżeczka mielonego cynamonu i imbiru
• 150 g masła
• 5 łyżek mleka
• 100 g gorzkiej czekolady
• 2 duże garście suszonej żurawiny
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy do niej przyprawy (wraz z solą i pieprzem) oraz proszek do pieczenia. Oddzielamy żółtka od białek. Oddzielnie ucieramy masło z cukrem, aż do uzyskania puszystego kremu. Zmniejszając obroty miksera, dodajemy po trochu miód /melasę i po jednym żółtku. Masę dodajemy do mąki. Dodajemy czekoladę, orzechy, żurawinę i wlewamy mleko. Całość dokładnie mieszamy, a na koniec dodajemy ubite białka. Delikatnie mieszamy i przekładamy do keksówki Termisil. Pieczemy w 180o przez ok. 50 min. Czekamy, aż ciasto będzie całkowicie wystudzone i owijamy je lnianą ściereczką – w ten sposób przechowujemy. Czekamy kilka dni, aż ciasto przejdzie korzennym aromatem. Przed podaniem polewamy rozpuszczoną czekoladą lub lukrem.
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Wersja do druku
Szukaj
Make-up no make-up trendem wiosny Pielęgnacja i makijaż w duecie
Wiosna to czas, gdy na scenę wkraczają nowe makijażowe trendy. W tym roku jednym z kluczowych stylów makijażu jest make-up no make-up. Kosmetolodzy p
Suche szampony do włosów Jantar
Kosmetyków do pielęgnacji włosów od marki Jantar®, inspirowanych bogactwem natury, nie trzeba nikomu przedstawiać. To właśnie one są opr
Jak stworzyć kuchnię dopasowaną do Twoich potrzeb?
Marzenie o idealnej kuchni, dopasowanej do naszych potrzeb i stylu życia, może stać się rzeczywistością dzięki odpowiedniemu projektowaniu i planowaniu.
Ponowne Odkrywanie Młodości: Lifting Twarzy dla Pewnej Siebie, Promiennej Ciebie
W dzisiejszym szybko zmieniającym się świecie wygląd ma niebagatelne znaczenie. W związku z tym, wiele osób poszukuje sposobów na zachowanie
Najbardziej wpływowe kobiety polskiego sportu
Z roku na rok znacząco wzrasta pozycja kobiet w polskim sporcie. Przedstawicielki płci pięknej doskonale radzą sobie w różnych dyscyplinach, czego d