Marzenie domowego kucharza? Gotować najsmakowitsze dania i jednocześnie… mieć jak najmniej naczyń do zmywania. Idealnym rozwiązaniem są dania jednogarnkowe.
Dania jednogarnkowe mają swoją tradycję w wielu kuchniach świata. Są synonimem stylu gotowania, który polega na przygotowywaniu potraw w jednym naczyniu. Muszą się w nim znaleźć zarówno mięso, warzywa, jak i składnik zawierający skrobię: ziemniaki, makaron, ryż. Zamiast tych ostatnich możemy też podać do potrawy chleb.

Klasyczna Fasolka po bretońsku
 Składniki:
 fasola jaś - 3 szklanki
 Bulionetka Domowa Wołowa Knorr - 1 sztuka
 kiełbasa suszona - 1 sztuka
 cebula - 1 sztuka
 ząbki czosnku - 2 sztuki
 koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
 majeranek suszony - 1 łyżka

Sposób przygotowania:
Fasolkę, jeśli używasz suszonej, namocz w wodzie na co najmniej 8h. Po tym czasie gotuj w tej samej wodzie przez 30 minut.
2. Po 30 minutach gotowania dodaj do fasolki bulionetkę Knorr.
3. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i czosnek oraz kiełbasę pokrojoną w plastry.
4. Dodaj podsmażone składniki, oraz koncentrat pomidorowy do fasolki.
5. Wszystko wymieszaj i gotuj aż fasolka zacznie się lekko rozpadać i sos zgęstnieje. Dopraw majerankiem. Podawaj najlepiej z świeżym pieczywem.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma makaron z serem
Ile kalorii ma risotto
Ile kalorii mają żeberka
Ile kalorii ma fasola gotowana
Ile kalorii ma fasolka po bretońsku
Ile kalorii ma chleb żytni
Ile kalorii ma ryż
Ile kalorii ma baranina
biała fasola kcal
Plaster cebuli kcal
Suszone śliwki odchudzanie
Kiełbasa podwawelska kcal
Kiełbasa krakowska parzona kcal
Ile kalorii ma kiełbasa z grilla
Goździk na ból zęba

Wersja do druku