Kulinarna uczta na Å›wieżym powietrzu, w otoczeniu zieleni i w doborowym towarzystwie – marzymy o niej już od kilku miesiÄ™cy. Zanim jednak skosztujemy pierwszej w tym sezonie karkówki, warto sprawdzić, czy o grillowaniu rzeczywiÅ›cie wiemy wszystko. Oto wskazówki, dziÄ™ki którym przygotowane przez nas specjaÅ‚y nie bÄ™dÄ… miaÅ‚y sobie równych!

Na dobry poczÄ…tek
MiÄ™so przed wrzuceniem na ruszt wymaga specjalnego przygotowania – wczeÅ›niej należy je zamarynować. DziÄ™ki temu, po zdjÄ™ciu z grilla, bÄ™dzie miÄ™kkie, soczyste i aromatyczne. MarynatÄ™ możemy przyrzÄ…dzić na bazie oleju, do którego dodamy przyprawy i zioÅ‚a. Sypkich przypraw nie używajmy jednak w nadmiarze, gdyż podczas grillowania spalajÄ… siÄ™ i mogÄ… przywierać do rusztu. Do marynaty dodajmy również odrobinÄ™ octu winnego lub soku z cytryny – sÄ… kwaÅ›ne, wiÄ™c rozluźniÄ… włókna mięśniowe. ZmiÄ™kczy je także zalewa z alkoholu. MiÄ™so warto nakłóć – w ten sposób marynata lepiej w nie wsiÄ…knie. Tak przygotowane miÄ™so włóżmy do specjalnych woreczków spożywczych i zostawmy na 1-2 dni w lodówce. Ryby i warzywa można trzymać w marynacie krócej – przez kilka godzin. W przypadku polÄ™dwicy woÅ‚owej możemy zrezygnować z zaprawiania – sama w sobie jest wystarczajÄ…co delikatna i smaczna.

Soczysty wybór
Do grillowania nadaje siÄ™ zarówno miÄ™so wieprzowe, woÅ‚owe, jak i drób, ale już nie wÄ™dzone czy peklowane. Nie grillujemy też miÄ™sa mrożonego, a jedynie Å›wieże. KawaÅ‚ki miÄ™sa, które zamierzamy wrzucić na ruszt, powinny być podobnej gruboÅ›ci (zazwyczaj ok. 2 cm), by można byÅ‚o je dokÅ‚adnie wysmażyć, nie przypalajÄ…c w żadnym miejscu. MiÄ™so powinno być pokrojone w nieduże kawaÅ‚ki, by wszystkie porcje upiekÅ‚y siÄ™ równomiernie. Co wrzucić na ruszt? MożliwoÅ›ci mamy wiele: karkówkÄ™, schab, kieÅ‚basy, steki, udka czy piersi drobiowe. Dobrze smakujÄ… również ryby i warzywa, ale nie tylko – na grillu możemy przyrzÄ…dzać także hamburgery, hot dogi, pieczywo, sery, owoce (banany, jabÅ‚ka, gruszki), a nawet frutti di mare – krewetki, kalmary, ostrygi.

W wyborowym towarzystwie
PrzyrzÄ…dzenie smakowitego miÄ™sa to dopiero poÅ‚owa sukcesu. Równie ważne jest to, z czym je podamy. Czasem wystarczy jedynie kieÅ‚basa z keczupem, lecz można wybrać i ciekawiej, i zdrowiej. Dietetycy radzÄ…, by posiÅ‚ek dopeÅ‚nić lekkÄ… saÅ‚atkÄ… ze Å›wieżych warzyw. Zawarte w nich antyoksydanty zniwelujÄ… dziaÅ‚anie wolnych rodników. Smakowitymi dodatkami bÄ™dÄ… również czÄ…stki mÅ‚odych ziemniaków, ryż czy pieczywo z masÅ‚em czosnkowym. Jednak niepodważalnym królem stoÅ‚u w sezonie grillowym, zaraz obok miÄ™s, sÄ… dodatki w postaci ketchupów, musztard i sosów. – Popularnym dodatkiem do potraw grillowanych jest ketchup i musztarda. Warto jednak urozmaicić nasze menu, zamieniajÄ…c je na coÅ› bardziej oryginalnego. Smażone kieÅ‚baski czy karkówka Å›wietnie smakujÄ… z różnego rodzaju sosami – np. lekko pikantnym sosem grillowym czy musztardowo-paprykowym. Do warzyw polecam sos koperkowy, który jest delikatniejszy w smaku i bardziej pÅ‚ynny w konsystencji – radzi Urszula Giża, ekspert marki Tarsmak.

Apetyt wyostrzony
Grillowanie cieszy siÄ™ w Polsce tak dużą popularnoÅ›ciÄ…, że zdobycie uznania w tej dziedzinie – choćby jedynie w gronie najbliższych – staÅ‚o siÄ™ nie lada wyzwaniem. Jak zdeklasować konkurencjÄ™ i zyskać miano mistrza rusztu? Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy, Robert Muzyczka, sugeruje, by kierować siÄ™ kilkoma zasadami:
1.    Do grillowania wybierajmy miÄ™so bez przerostów i bÅ‚on – po upieczeniu stajÄ… siÄ™ twarde i włókniste.
2.    Uważajmy, by przygotowujÄ…c miÄ™so, nie przesolić go – podczas grillowania odparowuje z niego woda, sól jednak pozostaje. Szczególnie ostrożnie należy przyprawiać miÄ™so woÅ‚owe, które twardnieje pod wpÅ‚ywem soli – soli używajmy wiÄ™c dopiero po upieczeniu.
3.    Do grillowania potrzebujemy nie ognia, a żaru. Jedzenie na ruszt połóżmy dopiero wtedy, gdy na rozżarzonych wÄ™glach pojawi siÄ™ cienka warstwa popioÅ‚u.
4.    Nie możemy dopuÅ›cić, by miÄ™so miaÅ‚o bezpoÅ›redni kontakt z pÅ‚omieniami – pod wpÅ‚ywem ciepÅ‚a w miÄ™sie wytwarzajÄ… siÄ™ zwiÄ…zki szkodliwe dla zdrowia.
5.    Ze wzglÄ™dów zdrowotnych powinniÅ›my również dopilnować, by tÅ‚uszcz nie kapaÅ‚ na wÄ™giel – unikniemy tego, używajÄ…c specjalnych tacek.
6.    MiÄ™so możemy posmarować z obu stron olejem – ograniczy to szybkie odparowywanie tÅ‚uszczu oraz wody. W tym celu najwygodniej jest użyć specjalnego silikonowego pÄ™dzelka kuchennego.
7.    Jeżeli grillujemy rybÄ™ lub miÄ™so w folii aluminiowej, nakÅ‚ujmy jÄ… w kilku miejscach, żeby para wodna miaÅ‚a ujÅ›cie. Trzeba jednak pamiÄ™tać, że aluminium źle reaguje
w towarzystwie kwaÅ›nych skÅ‚adników – np. pomidorów.
8.    Jeżeli chcemy, by miÄ™so nabraÅ‚o przyjemnego aromatu, na żarzÄ…cy siÄ™ wÄ™giel wrzućmy zioÅ‚a, np. gaÅ‚Ä…zki jaÅ‚owca.
9.    Cienkie kawaÅ‚ki miÄ™sa i maÅ‚e czÄ…stki warzyw obracajmy na ruszcie tylko raz – w ten sposób nie stanÄ… siÄ™ suche.
10.    PrzygotowujÄ…c siÄ™ do grilla, nie zapominajmy o akcesoriach, które bÄ™dÄ… pomocne – rÄ™kawice kuchenne ochroniÄ… nas przed oparzeniami i zabrudzeniami. Przyda siÄ™ również woda w pojemniku ze sprayem – tÅ‚uszcz wytapiajÄ…cy siÄ™ z miÄ™sa może siÄ™ zapalić. Jeżeli grillujemy bezpoÅ›rednio na ruszcie, bez użycia tacek, musimy zadbać o jego czystość – zabrudzenia z prÄ™tów usuniemy drucianÄ… szczotkÄ…. Papierowe rÄ™czniki, które zwilżymy olejem roÅ›linnym, sprawdzÄ… siÄ™ natomiast do natÅ‚uszczenia rusztu – w ten sposób zapobiegniemy przywieraniu miÄ™sa.




Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma bułka
Ile kalorii ma pieczywo wasa
Ile kalorii ma bułka
Ile kalorii ma gotowana kaczka
Ile kalorii ma musztarda
Kiełbasa podwawelska kcal
Kiełbasa krakowska parzona kcal
Ile kalorii ma kalmary w cieście
Ile kalorii ma kiełbasa zwyczajna
Ile kalorii ma pieczona karkówka
Ziołolecznictwo ludowe

Wersja do druku