Białą kiełbasę w barszczu, w polskiej kuchni podaje się zazwyczaj na Wielkanoc. Czas to zmienić. Przygotowaliśmy dla was makaronową ucztę na ostro. Propozycja nie do odrzucenia. Idealnie pasuje do innych tradycyjnych potraw wielkanocnych. Polecamy!


Fot.Międzybrodzki Makaron

Składniki:
- 250g makaronu Międzybrodzki wstążki
- 250g surowej białej kiełbasy
- 2 łyżki oleju                                                                                   
- 3 łyżki tartego chrzanu
- 300 ml słodkiej śmietany 18%                                                    
- sól, cukier do smaku
- 3 jajka ugotowane na twardo                                              
- natka pietruszki do dekoracji


Przygotowanie:
1.   Makaron gotujemy w osolonej wodzie,  następnie hartujemy go i odcedzamy.
2.   Podsmażamy białą kiełbasę na złoty kolor. Dodajemy odrobinę wody,  przykrywamy
      pokrywką i podduszamy 10 minut.
3.   Śmietanę łączymy z chrzanem. W następnej kolejności doprawiamy solą i odrobiną cukru.
      Doprowadzamy do wrzenia.
4.   Makaron wykładamy na talerz. Całość polewamy sosem. Na wierzch kładziemy pokrojoną w grube    
      plasterki białą kiełbasę i jajko pokrojone w cząstki.
5.   Danie dekorujemy listkami natki pietruszki.

Smacznego!



Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Werthers Original kcal

Wersja do druku