Czeka Cię romantyczna kolacja we dwoje oraz przygotowanie owej kolacji, a kompletnie nie masz pomysłu na to co przygotować? No to podpowiemy...może coś, soczystego z nutką sera i czosnku ... To proponujemy roladki po florencku z sosem serowym :)

Roladki po florencku z sosem serowym

Składniki:
- piersi z kurczaka (2 sztuki po ok. 130 g)
- 2 Å‚yżki szpinaku rozdrobnionego mrożonego    
- 2 plasterki sera żółtego typu gouda            
- 2 plasterki szynki konserwowej                          
- 2 zÄ…bki czosnku
- 1 Å‚yżka oleju                                                   
- 150 ml biaÅ‚ego wytrawnego wina                 
- Sos serowy Tarsmak
- sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
Piersi z kurczaka rozbić tłuczkiem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Szpinak rozmrozić, połączyć
z wyciÅ›niÄ™tym przez praskÄ™ czosnkiem i posmarować nim filety. Na wierzch poÅ‚ożyć po plasterku sera oraz szynki i ciasno zwinąć. Spiąć wykaÅ‚aczkami i usmażyć na zÅ‚oty kolor na oleju z obu stron. NastÄ™pnie podlać winem i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu  ok. 8-10 minut. Gotowe roladki pokroić w grube plastry, wyÅ‚ożyć na  talerz i polać Sosem serowym Tarsmak. Podawać z biaÅ‚ym ryżem lub puree ziemniaczanym.

Przepis został przygotowany przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma pierÅ› z kurczaka
Ile kalorii ma wino czerwone wytrawne
Plaster cebuli kcal

Wersja do druku