Tradycyjne uszka nie zawsze muszÄ… kojarzyć nam siÄ™ ze Å›wiÄ…tecznymi lub klasycznymi daniami, takimi chociażby jak barszcz czerwony. Uszka mogÄ… stać siÄ™ na przykÅ‚ad doskonaÅ‚ym skÅ‚adnikiem sycÄ…cej saÅ‚atki lub aromatycznej zapiekanki, w szczególnoÅ›ci jeÅ›li nadziane sÄ… smacznym, wysokiej jakoÅ›ci miÄ™sem woÅ‚owo – wieprzowym. Z miÄ™snych uszek z powodzeniem przygotować możemy peÅ‚ne danie obiadowe, które nie tylko nasyci Å‚akomczuchów, ale zadowoli też nawet najbardziej wymagajÄ…cych smakoszy.
 Prostym i szybkim przepisem na obiadowe wykorzystanie tychże pierożków może być poÅ‚Ä…czenie ich z sosem ze Å›wieżej cukinii i kurek.

Składniki:
1 opakowanie uszek z mięsem Jawo
200 g kurek,
250 ml śmietany 18%,
Mała cebula,
200 g cukinii,
1 kostka grzybowa,
50 g masła,
Vegeta do smaku.

Aby przygotować sos, należy pokroić cukinię w słupki wielkości około 0,5 na 4 cm i sparzyć je w gorącej wodzie. Kurki oczyścić i podsmażyć na masełku i cebulce, wcześniej pokrojonej w półplasterki. Do podsmażonych grzybów i cebuli dodać sparzoną cukinię i wymieszać ze śmietaną oraz kostką grzybową. Następnie dusić jeszcze około 15 minut. Pod koniec całość doprawić można Vegetą.
Gdy sos będzie gotowy, wystarczy wrzucić zamrożone uszka na ok. 3 l osolonego wrzątku i gotować przez ok. 14 minut; aż pierożki będą miękkie i sprężyste.
Gorące uszka polać sosem i podawać przyozdobione listkiem pietruszki.
Smacznego!

www.jawo.pl


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma zupa zacierkowa
Ile kalorii mają gołąbki
Ile kalorii ma cebula smażona

Wersja do druku