Lubisz dziki ryż i ser pleśniowy? Ten przepis będzie ucztą dla Twojego podniebienia! Pyszny, pełnowartościowy Ryż Dziki i wyśmienity ser Lazur Błękitny łączy się w niej z egzotycznym smakiem krewetek w towarzystwie słodkich pomarańczy.
Zdrowo, pysznie i lekko. Jeśli więc lubisz ciekawe połączenia smaków i poszukujesz inspiracji kulinarnych mamy dla Ciebie propozycję. Wypróbuj nasz przepis na sałatkę!

Składniki:

200 g Dzikiego Ryżu Kupiec
2 pomarańcze
200 g obranych gotowanych krewetek
¼  czerwonej cebuli
sól i pieprz

Sos:
50 g  sera Lazur Błękitny
100 ml jogurtu naturalnego
sól i pieprz


Sposób przygotowania:
Ryż Dziki ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie pomarańcze obrać ze skórki i białej błonki. Następnie wyciąć fileciki. Cebulę posiekać w piórka. Ryż wystudzić, wymieszać z filecikami pomarańczy, krewetkami i cebulą.
Sos:
Ser dokładnie pokruszyć i wymieszać z jogurtem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę.

Życzymy smacznego!


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma risotto
Ile kalorii majogurt danon
Ile kalorii ma ryż
Ile kalorii ma jogurt orzechowy

Wersja do druku