Już niedÅ‚ugo ulubiony dzieÅ„ Å‚asuchów, czyli TÅ‚usty Czwartek. Ponoć tego dnia nie liczy siÄ™ kalorii, jednak osoby pilnujÄ…ce diety czÄ™sto wolÄ… samemu przygotować Å›wiÄ…teczne smakoÅ‚yki. PeÅ‚noziarnista mÄ…ka, Å›wieża żurawina, dodatek pysznych nerkowców lub pistacji – to wystarczy, by sÅ‚odkie frykasy staÅ‚y siÄ™ nieco mniej grzeszne.
Niektórzy idą jeszcze dalej i do wypieków wykorzystują mąkę migdałową (dieta bezglutenowa) a masło zastępują oliwą z oliwek (dla sercowców). Warto jednak pamiętać, że oliwa wykorzystana do różnego rodzaju wypieków, powinna być połączeniem oliwy rafinowanej i oliwy extra vergine, np. włoska Bertolli Delicata lub hiszpańska Carbonell. Dodatek oliwy, nie zmieni smaku łakoci ale sprawi, że będą nieco zdrowsze i tak samo smaczne.

Poniżej przepisy na zdrowe i słodkie przekąski z oliwą:

Bezglutenowe biscotti z pistacjami
Składniki:
•    2 i 1/4 szklanki mÄ…ki migdaÅ‚owej
•    1/4 szklanki niesÅ‚odzonego kakao
•    1/2 Å‚yżeczki sody oczyszczonej
•    1/4 Å‚yżeczki soli morskiej
•    4 Å‚yżki oliwy, np. Bertolli Delicata
•    1/2 szklanka syropu klonowego
•    1/2 szklanki niesolonych pistacji
•    1/2 szklanki pÅ‚atków czekoladowych

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Dokładnie wymieszaj suche składniki - mąkę migdałową, kakao, sodę i sól. Dodaj oliwy, syropu klonowego i mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Następnie dodaj pistacje i płatki czekoladowe, połącz z ciastem by wszędzie była jednakowa ilość orzechów i płatków. Z gotowej masy uformuj na papierze do pieczenia prostokąt. Wypiekaj całość 15 minut, wyjmij ciasto i pozwól mu wystygnąć, a następnie piecz ponownie przez ok. godzinę. Po wyjęciu i ostudzeniu, pokrój całość w 3 centymetrowe plastry i ponownie podpiecz przez 15 minut. Idealne biscotti powinny być bardzo chrupiące i lekko twardawe.

Pełnoziarniste ciasteczka z oliwą
Składniki:
•    szklanka peÅ‚noziarnistej mÄ…ki
•    5 Å‚yżek mÄ…ki pszennej
•    8 Å‚yżek pÅ‚atków owsianych
•    4-5 Å‚yżek brÄ…zowego cukru
•    4-5 Å‚yżek rodzynek lub żurawiny
•    1/2 szklanki oliwy z oliwek, np. Carbonell
•    Å¼Ã³Å‚tko
•    Å‚yżeczka proszku do pieczenia
•    1/2 Å‚yżeczki soli
Lekko przemiel płatki owsiane i wymieszaj z dwoma rodzajami mąki, cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Połącz żółtko z oliwą, a gdy powstanie emulsja dodaj ją w suchych składników i dosyp rodzynek lub żurawiny. Wymieszaj wszystko i zgnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj placek grubości 0,5 cm, a szklanką wytnij kółka. Gotowe ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na złoto ok. 15 minut w temperaturze 200°C.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku