W zimie ciężko o prawidłowe utrzymanie w organizmie potrzebnych witamin. Cennym źródłem soli mineralnych i witamin jest wszystkim nam znany szpinak. Natomiast jeśli dodamy do niego dodatkowo orzechy włoskie otrzymamy prawdziwą bombę witaminową!

Makaron ze szpinakiem i orzechami

Składniki:
- Międzybrodzki Makaron wstążka – 250g
- Liście szpinaku – 200g
- Ser żółty – 100g
- jajka ugotowane na twardo – 3 szt.
- łuskane orzechy włoskie – 50g
- majonez – 3 łyżki
- jogurt naturalny – 100ml
- czosnek – 3 ząbki
- pomidorki koktajlowe – 7 szt.
- pieprz grubo mielony do smaku

Wykonanie:
W pierwszej kolejności gotujemy makaron. W tym samym czasie majonez mieszkamy z jogurtem i do całości dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, a następnie kładziemy na patelnie i lekko podgrzewamy. Szpinak, po dokładnym wymyciu dokładamy do naszego sosu. Na koniec dodajemy makaron i dokładnie mieszkamy. Po wyłożeniu całości na talerz dekorujemy startym serem, kładziemy cząstki ugotowanego jajka i przekrojone na pół pomidorki oraz orzechy włoskie. Sałatkę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i gotowe.

Smacznego!


Przepis został przygotowany przez Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Roberta Muzyczkę.



Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma makaron z serem
Ile kalorii ma positrim
Ile kalorii mają orzechy w czekoladzie wedla
Ile kalorii majogurt danon
Ile kalorii ma zupa pomidorowa
Ile kalorii ma jogurt orzechowy
Ile kalorii ma jajko
majonez kalorie łyżeczka

Wersja do druku