Tradycyjne owoce, takie jak maliny, czarne porzeczki czy truskawki, uprawiane w przydomowych ogródkach lub na działkach, to jedno z najlepszych źródeł witamin i składników mineralnych. Jak jednak wydobyć z nich to, co najlepsze, gdy za oknem króluje zima i niskie temperatury?


    Tradycyjne działkowo – ogrodowe owoce posiadają wiele cennych składników. Wśród owoców króluje czarna porzeczka, która zawiera niemal wszystkie podstawowe związki, potrzebne do efektywnego funkcjonowania całego organizmu, a przede wszystkim jest bogatym źródłem witaminy C. Już 25 gramów tych owoców zaspokaja w 100% dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na ten składnik. Dodatkowo jej działanie wzmacniane jest przez obecność w owocach rutyny, która ułatwia przyswajanie witaminy C. Bogatym źródłem tej witaminy są także truskawki, które – dodatkowo – zawierają sporo żelaza. Wzmacnia on organizm i chroni przed anemią. Truskawki, ze względu na obecność fitocydów, wspomagają również leczenie stanów zapalnych.
Polskie maliny natomiast, nie bez kozery, uważane są za naturalny lek w przeziębieniu i grypie. Pobudzają one pracę gruczołów potowych, co wpływa pośrednio na obniżenie gorączki – parujący pot obniża bowiem temperaturę ciała. Malutkie pestki, zawarte w owocach wspomagają perystaltykę jelit, ułatwiają więc oczyszczanie organizmu z toksyn i niestrawionych resztek pokarmowych. Od wieków uważane są także za bardzo skuteczny środek rozkurczowy, przynoszący ulgę w bólach menstruacyjnych, posiadają także, dzięki obecności przeciwutleniaczy, właściwości antynowotworowe.

Bardzo wiele leczniczych zastosowań mają także figi – nieco trudniej dostępne na naszym rynku. Figi, poza właściwościami oczyszczającymi i tkwiącymi w nich pokładami energii, są również np. najlepszym źródłem wapnia spośród wszystkich produktów roślinnych, zawierają też sporo potasu, magnezu, cynku i fosforu. Z owoców figowca można też przyrządzić sok, działający wzmacniająco na serce i naczynia wieńcowe.
    Idealnie byłoby cieszyć się dostępem do wartościowych, świeżych owoców przez cały, okrągły rok. Niestety zimą nie jest to możliwe. Czy to oznacza, że musimy  czekając z cierpliwością na ciepłe dni, obejść się smakiem i w jesienno - zimowym okresie zastąpić aromatyczne maliny, porzeczki czy truskawki suplementami i witaminą C w tabletkach?

Podczas zimy naturalnym smakiem zarówno typowo polskich owoców, jak i tych dojrzewających w cieplejszych klimatach, możemy cieszyć się dzięki konfiturom i dżemom – mówi Małgorzata Przeździecka reprezentant marki Owocowa Rozkosz i Streamline w Polsce. Poza walorami smakowymi, przetwory są także bogatym źródłem witamin czy wartości odżywczych, dlatego warto wzbogacić nimi codzienny jadłospis. Miłośnicy wspomnianych fig, które zazwyczaj nie są tak łatwo dostępne, mogą wzbogacić zimowe menu o dżem z fig – aromatyczny, bez konserwantów, który można znaleźć w pobliskim sklepie. Z pewnością poranna bagietka z tym przysmakiem doda nam energii na cały dzień, tak jak i herbata z konfiturami z czarnej porzeczki wzmocni i rozgrzeje przemarznięty organizm.
W oczekiwaniu na letnie zbiory istnieje zatem sposób, aby szybko i prosto przywołać aromaty słonecznych miesięcy, a dodatkowo wzmocnić organizm także wtedy, kiedy tego najbardziej potrzebuje – w okresie wzmożonej podatności na wszelkie infekcje. Ważne jednak, żeby wybierać produkty  o jak najwyższej zawartości owoców na 100 g produktu.


www.scandic-food.pl


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku