Kiepski nastrój, rozdrażnienie i kłopoty z koncentracją, a także wahania wagi – to problemy, które mogą wynikać z nieprawidłowości w żywieniu. Okazuje się, że nie tylko to, co jemy jest ważne, ale również, w jaki sposób. Jednym z często popełnianych błędów jest nieregularne spożywanie posiłków.

Fot. MSM Mońki


Zwykle tłumaczymy to brakiem czasu lub kolejną dietą cud, podczas której rezygnujemy z różnych dań. Sprawdź jednak, co zyskasz jedząc regularnie.

1.    Dodajesz energii, a ujmujesz kalorii
Jak to zrobić? To proste. Zamiast 3 głównych posiłków w ciągu dnia, jedz 5 mniejszych. Zjadając śniadanie, obiad i kolację dostarczamy organizmowi dużą ilości energii, z której niestety część odkłada się w formie niechcianego tłuszczyku. Dlatego lepiej jeść częściej, ale mniej. Przede wszystkim zasilimy organizm odpowiednią dawką energii, a tym samym zredukujemy ryzyko odkładania się tłuszczu. Niewielkie posiłki nie obciążają żołądka, dzięki czemu trawimy szybciej i nie czujemy się przejedzeni. Ponadto dostarczając organizmowi energię regularnie, zapobiegamy gwałtownym spadkom poziomu cukru we krwi. Pomaga to regulować apetyt.

2.    Zadbaj o dobry humor i energię od rana, czyli jedz śniadania
Często nie zdajemy sobie sprawy, że regularne jedzenie śniadań znacząco wpływa na nasz nastrój. Właściwie zbilansowany poranny posiłek – węglowodany złożone wraz z porcją białka i wapnia uchroni nas przed napadem nagłego głodu. Dlatego odradza się jedzenie z rana słodyczy, po spożyciu których dosyć szybko możemy poczuć ssanie w żołądku.  
– Osoby, które nie jedzą śniadań regularnie czują się rozdrażnione i często wystarczy byle błahostka, by zostały wyprowadzone z równowagi. Jedząc z rana pobudzamy mózg do pracy oraz do wytwarzania serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Dlatego nie rezygnujmy ze śniadań, nawet jeśli rano mamy niewiele czasu. W takim wypadku warto sięgnąć po pokrojone już wyroby, np. sery żółte w plasterkach. Dzięki nim przygotowanie śniadania zajmie naprawdę niewiele czasu. Praktyczne opakowanie typu „otwórz-zamknij” można wielokrotnie otwierać, przy czym produkt nie traci świeżości - mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

3.    Dobre samopoczucie przez cały dzień
Regularna dieta uchroni cię przed gwałtownymi spadkami poziomu cukru we krwi, a tym samym przed zmęczeniem, głodem, osłabieniem i złym humorem. Aby nie dopuścić do takiego nagłego obniżenia cukru w organizmie musimy odżywiać się regularnie. Warto więc przestrzegać stałych pór posiłków i spożywać je raczej w małych porcjach.

4.    Poprawisz pamięć i koncentrację
Zastanawiasz się, dlaczego nie możesz się skupić i zapominasz o różnych rzeczach? Przyczyną mogą być właśnie nieregularne posiłki. Mózg do prawidłowej pracy potrzebuje odpowiedniej porcji energii, a dzięki regularnie jedzonym posiłkom cukier uwalniany jest stopniowo, co wpływa korzystnie na jego funkcjonowanie.  

5.    Unikniesz nadwagi – zyskasz szczupłą sylwetkę
Okazuje się, że spożywanie posiłków w regularnych odstępach czasu może nie tylko uchronić przed nadwagą, ale też sprzyjać zachowaniu szczupłej sylwetki. Nie ma nic bardziej zgubnego dla figury niż przekąski między posiłkami, szczególnie te, dostarczające pustych kalorii.
– Dlatego, kiedy złapie nas głód, zamiast batona czy zupki chińskiej, zjedzmy pożywną kanapkę z pełnoziarnistego pieczywa z dodatkiem np. sera żółtego. Ta z pewnością dostarczy nam energii na dłużej. Tym bardziej, że ser żółty jest źródłem dobrze przyswajalnego wapnia, którego zawiera więcej niż twaróg. Już pięć plasterków odpowiada dziennemu zapotrzebowaniu na ten pierwiastek. Warto dodać, że wapń może zmniejszyć wchłanianie tłuszczy z pożywienia, a tym samym ilość przyswajalnych kalorii. Ser żółty jest bogaty również w białko, fosfor i witaminę B12. Oczywiście, z racji tego, że jest dosyć kaloryczny, należy go spożywać z umiarem – mówi Ewa Polińska.


Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:

Ile kalorii ma zupa zacierkowa
Ile kalorii mają gołąbki
Ile kalorii ma twaróg ze szczypiorkiem

Wersja do druku