Dodajemy je do wielu potraw. Obecne są na naszych stołach na co dzień i od święta. Dostarczają nam wielu właściwości odżywczych, ale również (a może przede wszystkim) są pyszne i sycące. Z jajek wyczarować można bowiem wiele potraw na każdą porę dnia.

Na temat jajek jest dużo opinii. Mówi się, że skutecznie podnoszą poziom cholesterolu, w związku z czym należy ograniczyć ich spożywanie. Jajka jednak jeść należy, byleby nie przesadzać z ich ilością. Uważać na nie powinny osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Jajka to jednak również źródła cennych minerałów. W swoim składzie zawierają łatwo przyswajalne białko, które, co warte uwagi, zawiera także aminokwasy nie wytwarzane przez organizm. Zawierają także witaminy A, E, D i K. Są również źródłem kwasu pantotenowego, potasu, wapnia, żelaza, magnezu i fosforu.

Poza tym mają szerokie zastosowanie w kuchni. Można dodać je do wielu potraw przygotowywanych na ciepło lub zimno. Ich sukcesem jest to, że w prosty i szybki sposób możemy wyczarować coś pysznego.

Jajka z pieczarkami
•    5 jajek (ilość w zależności od potrzeb)
•    30 dag pieczarek
•    1 nieduża cebula
•    majonez
•    Sól, pieprz
•    Tłuszcz do podsmażenia

Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Razem z pieczarkami wrzucamy na patelnię wysmarowaną tłuszczem (najlepiej na masełku, ale może być też olej). Podsmażamy na niedużym ogniu, następnie pozostawiamy do wystygnięcia.
Jajka (wcześniej ugotowane na twardo pozostawiamy do wystygnięcia) obieramy i przecinamy na pół wzdłuż. Oddzielamy żółtka od białek, wrzucając żółtka do oddzielnej miseczki. Następnie do żółtek dodajemy nasze pieczarki z cebulą. Następnie dodajemy majonezu, aby składniki właściwie się połączyły. Ilość majonezu zależy od upodobań, składniki powinny połączyć się w miarę jednolicie wyglądającą masę. Na koniec dodajemy soli i pieprzu.
Gdy masa żółtkowa jest gotowa, łyżeczką nakładamy ją na białka, w miejscu gdzie kiedyś było żółtko. Masy z pieczarkami jest więcej dlatego powstanie górka.
Tak powstałe jajko można przystroić papryką w proszku albo koperkiem.
Jajka tego typu można przygotować z dodatkiem szynki i koperku (bez podsmażania szynki) lub np. z tuńczykiem i koperkiem.

Sałatka warstwowa
To sałatka składająca się z czterech warstw: szynka konserwowa, kukurydza, jajka i ser. Wszystkie warstwy oprócz sera przygotowywane są w ten sam sposób.
Potrzebne nam będzie:
•    Mała puszka kukurydzy
•    4 jajka (ugotowane na twardo)
•    25 dag szynki konserwowej
•    15 dag sera żółtego (najlepiej twardego)
•    Majonez
•    Sól, pieprz

Na początek zajmujemy się szynką. Kroimy ją w małą kostkę (może być też w plasterkach, które należy pokroić w kwadraciki). Następnie wrzucamy do miseczki, dodajemy trochę majonezu, solimy i pieprzymy. Potem wrzucamy do miski, w której znajdzie się sałatka.
Następnie dodajemy kukurydzę, również z dodatkiem majonezu oraz przypraw – to będzie druga warstwa. Trzecią są jajka, które kroimy w drobną kostkę, do tego majonez i przyprawy.
Ostatnią warstwą jest ser żółty, którego już nie mieszamy z majonezem. Zamiast tego ścieramy go na tarce o grubych oczkach. Z tak startego sera układamy wierzchnią warstwę. Pamiętajcie, aby zawsze przykrywać sałatkę, gdyż ser szybko schnie.
Przepis wygląda niepozornie, jednak sałatka jest naprawdę pyszna. Jest również prosta w wykonaniu przez to szybko można przygotować ją na spotkanie z przyjaciółmi.

Jajecznica z dodatkami
•    2 jajka
•    Pół średniego pomidorka
•    Mała kiełbaska
•    Pół małej cebulki
•    Sól, pieprz, vegeta

Na patelni, na niedużym ogniu podsmażamy kiełbaskę pokrojoną w małą kostkę, posiekaną cebulkę oraz pokrojoną w małą kosteczkę pomidora. Następnie dodajemy jajka, solimy, pieprzymy i dodajemy odrobinę vegety. Dobra jajecznica powstanie gdy poczekamy moment aż zetną się białka, a potem zaczniemy mieszać jak podczas przygotowywania tradycyjnej jajecznicy. Dzięki temu białka będą odrobinę twardsze niż żółtka.

Najczęściej zadawane pytania



Podobne artykuły:


Wersja do druku