Salata rzymska z jabłkami, chrupiącym bekonem i żurawinowym dressingiem
Spis treści
Autor
Jedząc niektóre owoce i warzywa, np. jabłka, można wybielić sobie zęby. Podczas gryzienia działają one jak szczoteczka, oczyszczając zęby z osadu i płytki nazębnej. Soczyste jabłka zwiększają także produkcję śliny, która zapobiega osadzaniu się na zębach bakterii.
Salata rzymska z jabłkami, chrupiącym bekonem i żurawinowym dressingiem
Składniki dla 4 osób:
200 ml czerwonego wina
2 łyżki octu
3 łyżki brązowego cukru
100 gr całych, suszonych cranberris (żurawin amerykańskich)
sól
pieprz
125 gr bekonu w plasterkach
1 jabłko (około 200 gr)
1- 2 małe sałaty rzymskie
40 gr parmezanu
Przygotowanie:
1. Czerwone wino, ocet oraz cukier gotujemy 10 minut, aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy żurawinę amerykańską, przyprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia.
2. Bekon pieczemy na patelni bez tłuszczu, aż stanie się chrupiący. Następnie zdejmujemy z ognia i osuszamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
3. Jabłka myjemy i wycieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie na cieniutkie plasterki. Sałatę myjemy, osuszamy i kroimy (lub odrywamy) na średniej wielkości kawałki. Parmezan ścieramy na tarce.
4. Wszystkie składniki układamy na talerzu, polewamy dressingiem i posypujemy przygotowanym parmezanem.
Czas przygotowania: około 30 minut
Wartość odżywcza (1 porcja):
Wartość energetyczna: 419 kcal / 1760 kJ
Białko: 5,1gr
Tłuszcz: 31,3 gr
Węglowodany: 21,8gr
kawa z ekspresu
Wersja do druku
Salata rzymska z jabłkami, chrupiącym bekonem i żurawinowym dressingiem
Składniki dla 4 osób:
200 ml czerwonego wina
2 łyżki octu
3 łyżki brązowego cukru
100 gr całych, suszonych cranberris (żurawin amerykańskich)
sól
pieprz
125 gr bekonu w plasterkach
1 jabłko (około 200 gr)
1- 2 małe sałaty rzymskie
40 gr parmezanu
Przygotowanie:
1. Czerwone wino, ocet oraz cukier gotujemy 10 minut, aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy żurawinę amerykańską, przyprawiamy solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia.
2. Bekon pieczemy na patelni bez tłuszczu, aż stanie się chrupiący. Następnie zdejmujemy z ognia i osuszamy na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
3. Jabłka myjemy i wycieramy, kroimy na ćwiartki, a następnie na cieniutkie plasterki. Sałatę myjemy, osuszamy i kroimy (lub odrywamy) na średniej wielkości kawałki. Parmezan ścieramy na tarce.
4. Wszystkie składniki układamy na talerzu, polewamy dressingiem i posypujemy przygotowanym parmezanem.
Czas przygotowania: około 30 minut
Wartość odżywcza (1 porcja):
Wartość energetyczna: 419 kcal / 1760 kJ
Białko: 5,1gr
Tłuszcz: 31,3 gr
Węglowodany: 21,8gr
Najczęściej zadawane pytania
Podobne artykuły:
Ile kalorii ma kawa rozpuszczalnakawa z ekspresu
Wersja do druku
Szukaj
Make-up no make-up trendem wiosny Pielęgnacja i makijaż w duecie
Wiosna to czas, gdy na scenę wkraczają nowe makijażowe trendy. W tym roku jednym z kluczowych stylów makijażu jest make-up no make-up. Kosmetolodzy p
Suche szampony do włosów Jantar
Kosmetyków do pielęgnacji włosów od marki Jantar®, inspirowanych bogactwem natury, nie trzeba nikomu przedstawiać. To właśnie one są opr
Jak stworzyć kuchnię dopasowaną do Twoich potrzeb?
Marzenie o idealnej kuchni, dopasowanej do naszych potrzeb i stylu życia, może stać się rzeczywistością dzięki odpowiedniemu projektowaniu i planowaniu.
Ponowne Odkrywanie Młodości: Lifting Twarzy dla Pewnej Siebie, Promiennej Ciebie
W dzisiejszym szybko zmieniającym się świecie wygląd ma niebagatelne znaczenie. W związku z tym, wiele osób poszukuje sposobów na zachowanie
Najbardziej wpływowe kobiety polskiego sportu
Z roku na rok znacząco wzrasta pozycja kobiet w polskim sporcie. Przedstawicielki płci pięknej doskonale radzą sobie w różnych dyscyplinach, czego d